Byliny - nečaje

Bylinné čaje - jsou výluhy z jiných rostlin než z čajovníku (Camellia Sinensis). Může se jednat o listy, kůru, jehličí, květy a další části rostlin. Mezi nečaje patří například bylinné čaje, Maté, Rooibos, Lapacho a spousty dalších.

  • Pískavice list

  • Vložil Tomáš Klouda 16.5.2019, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Info od prodejce:
    Pískavice řecké seno je jednou z nejstarších kulturních plodin.
    Pískavice řecké seno je jednou z nejstarších kulturních plodin. Jako koření se používají semena této bobulovité jednoleté rostliny. Mají poněkud neobvyklou kořenitě-hořkou a natrpklou chuť a ne příliš příjemné aroma. Vzhledem ke svým vlastnostem se používá především v kořenících směsích, je součástí například známého indického kari koření nebo balkánské čubrici. Použití pískavice je rozšířené hlavně v arabské a asijské kuchyni, hodí se do zeleninových a luštěninových jídel či bramborových pokrmů. Celá semena pískavice získají lepší chuť, pokud se před přípravou nejdříve krátce nasucho opraží na pánvi. Pískavice není pouze zdrojem koření, ale jedná se také o léčivku. Asi nejznámější je její schopnost stimulovat tvorbu mateřského mléka.
    Pískavice řecké seno (Trigonella foenum-graecum) je jedna z nejstarších kulturních rostlin. Její semena se používají jako koření. Je hojně pěstována ve Středomoří.
    Droga povzbuzuje trávení, ulevuje při kašli, nadýmání a při průjmech a mírně snižuje hladinu krevního cukru. Celkově posiluje a působí jako univerzální tonikum, zejména v geriatrii. Odpradávna se využívala jako ženské afrodisiakum.
    nadobi
    nadobi
    Suchý list je objemný, nadýchaný, lehký, sekané kousky listu. Barva je poměrně pestrá v odstínu zelené, místy s nažloutlými kousky. Vůně mi připomíná koření do polévky, lehce slaná základna s kořeněným primárem a specificky bylinným podtextem.
    nadobi
    Osobní popisek: čajová lžička na degustační sadu 100ml. Zaléváno 80°C. Louhování 3-4minuty.
    Vůně: opravdu hodně specifická, evokuje mi podravku, koření do polévek. Výrazný kořeněný tón s bylinným podtextem a slanou základnou.
    Barva: tmavě žlutý nálev, zlomky na dně misky.
    Chuť: kombinace hořko-slano-sladké chutě, dosti zajímavý celek, je zde cítit vegetální složka - jakoby po celeru, stopa bylinno-hořké složky, které je v ginkgo listech, specifická kořeněná složka. První doušek jsem váhal, jestli je to vlastně takto příjemné, nebo ne. Ale vcelku ano, jen jsem nebyl připraven na takovýto výsledek. Pro chuť bych tuto bylinu asi denně nepil, ale je to dobrá zkušenost.
    Dochuť: intenzivní, po polknutí dominuje slaná základna, lehké sladké projevy na přední části jazyka, hořkost zakrytá, nepůsobí nijak svíravě. Dochuť je jako po ochutnání koření, celá ústa se noří do tohoto celku, bylinné prvk pestré, když se zaměříte na všechny aspekt, požitek je poměrně veliký a dochuť mi velice sedí. Pozoruhodné použití a účinky, historicky tradiční použití v pokrmech i v léčení. Za mě dobrá zkušenost :-)
    nadobi
    Cena: 57,-/50g

    Prodejce: bylik.cz