Yerba mate

Cesmína Paraguayská - Yerba mate - je nečaj pocházející z Jižní Ameriky, povzbudivý lahodný výluh s blohodárnými účinky, povzbudí ducha i tělo. Obsah kofeinu v mate je 6,5%, v kávě cca 5%. Kromě kofeinu obsahuje víc než 20 aminokyselin, vitamíny B1, B2, C, minerální látky jako magnézium, mangan, vápník, železo, fosfor. Mate je velkým zdrojem živin. Obsahuje mimo vitamínů a minerálů i cholin, inozitol a antioxidanty. Rozdělení dle země původu.

  • Yerba Maté - Piporé suave

  • Vložil Tomáš Klouda 8.5.2016, autor Tomáš Klouda




    Info od prodejce:
    Tato yerba maté se dá zalít oproti klasickému piporé opakovaně, díky tomu, že lístky a větvičky jsou mlety v různých velikostech (od jemného prachového mletí až po hrubé) a proto se chuť uvolňuje do výluhu postupně. Nať je sbíraná z divoce rostoucích keříků, které se sklízí jednou za 12 měsíců. Země původu Argentina.

    Suchý list jemnější, list obsahuje vesměs nejčastěji drobné částečky, značné množství prachu, pouze místy jsou obsaženy větší listy. Větvičky standardní velikosti, od větších až po malé nasekané. Co do zpracování – list se nezdá být nijak výjimečný pouze selekce listů z divokých keřů si jistě zaslouží označení Suave – velmi lahodné.
    Barva listu tmavší zelená, větvičky žlutavé.
    Vůně listu jemně nakyslá s decentní nahořklostí, intenzivní bylinná vůně, velmi příjemný přirozený celek bez známek výraznější kouřovosti.

    Barva nálevu tmavší, zeleno nahnědlá, minimum toho nejjemnějšího protivného prachu v nálevu.
    Vůně nálevu decentně nakyslá, primárně hořko-nasládlá, příjemná bylinná nenucená vůně.

    Chuť enormně výrazná, zpočátku je výraznější až hrubá hořkost, po zalití patra je vše příjemnější – vnímám výraznou bylinnou chuť v základu s výraznější nadprůměrnou hořkostí, na argentinská matéčka opravdu silnější a výraznější chuť, lehce popílková složka v pozadí, příjemné nakyslé pozadí. Chuť postupně odlehčuje svůj primární hořký charakter, po chvilce zůstává uhlazená sladko-nakyslá složka, místy vnímám ořechovo-kaštanové prvky schované za bylinnou složkou a zároveň spjatou s lehce kouřovým popílkovým náznakem v pozadí.
    Dochuť dlouhá, po polknutí opět jemnější, hořkost zůstává na patře a vzadu na jazyku. Uhlazený celek, nadprůměrně chutný, zajímavý s měnícími se výraznostmi jednotlivých prvků, v samém závěru je již poměrně ordinérní, standardní ničím se nelišící od jiných argentinských kusů.

    Vylouhovaný list tmavší, drobnější, na pohled se ničím neliší od klasické řady od značky Piporé.


    Závěr: Zajímavé matéčko, bohatší prvky oproti klasickým argentinský třídám matéčka, pouze bych upozornil na přiměřené dávkování a studenější vodu – pakliže oboje přeženete, nálev je velmi hrubý, první přípravu jsem provedl dle zvyklostí s větší gramáží a mírně teplejší vodou a celek byl značně svíravý. Cena je odpovídající chuti, s rukou na srdci však musím přiznat, že více mě oslovilo Piporé Especial, které bylo taktéž odlišné oproti standardu, ale výraznější a méně hrubé. Na druhou stranu oceňuji tento kus, jelikož konkuruje paraguayským značkám pro svou hutnost a popílkový podtext.

    Cena: 120,-/500g

    Prodejce: www.pijumate.cz