Bílý čaj

Bílé čaje - po sběru se čajové lístky nijak nezpracovávají. Nejdříve se nechají zavadnout, poté se suší na slunci. Bílý čaj se nepraží ani neoxiduje, a proto si uchovává jemné složení a jedinečnou chuť. Nakonec se čajové lístky třídí podle velikosti. Nejlepší jsou mladé, vrcholové, nerozvinuté lísty.

Pai Mu Tan Grade B


13.12.2010


Příprava: 100ml gaiwan/ 3-4g. Objemný suchý list voní velice příjemně, květinově.

1.nálev - 85°C/20s: barva nálevu tmavě žlutá, vůně přirozená, květinová, základní chuťovou složkou je sladká, omamně květinová plná chuť přecházející do velice jemné hořkosti obohacené bylinnými tóny. Dochuť středně dlouhá, květinová s příjemně nahořklým charakterem na jazyku.

2.nálev - 85°C/35s: výraznější, tmavší nálev, mírně silnější charakter, pestřejší květinová chuťová složka, díky nevtíravé, přirozené chuti se velice dobře popíjí. Dochuť dlouhá květinová s přechodem na specifickou příjemnou nahořkloust prolínající se na patře.

3.nálev - 85°C/50s: nepatrný pokles výraznosti, chuť stále uspokojivá, ale bez tak výrazné omamné květinovosti, nyní zcela ordinérní nálev. Středně dlouhů aftertaste s poklesem výraznosti i délky chuťí, méně pestrá.

4.nálev - 90°C/120s: znatelný pokles výraznosti mírný nálev s nádechem květinových prvků, dochuť minimální. Tento nálev pokaždé popíjím přímo z gaiwanu.

Tento čaj lze velmi úspěšně připravit i v konvičce, není tak pestrý, ale přesto uspokojivý, jemný a ani na dně konvičky není svíravý.

Závěr: List je na poměry Pai mu Tan horší kvality (grade B), chuť je však velice uspokojující, v poměru cena/chuť je to opravdu dobrá volba. Velice příjmený uvolňující čaj, překvapí svou jemností a přirozeným charakterem.

Cena: 39,-/50g

Prodejce: Dobré čaje

Dovozce: Amana