Yerba mate
Cesmína Paraguayská - Yerba mate - je nečaj pocházející z Jižní Ameriky, povzbudivý lahodný výluh s blohodárnými účinky, povzbudí ducha i tělo. Obsah kofeinu v mate je 6,5%, v kávě cca 5%. Kromě kofeinu obsahuje víc než 20 aminokyselin, vitamíny B1, B2, C, minerální látky jako magnézium, mangan, vápník, železo, fosfor. Mate je velkým zdrojem živin. Obsahuje mimo vitamínů a minerálů i cholin, inozitol a antioxidanty. Rozdělení dle země původu.
Info od prodejce:
bez popisu
X | | POZNÁMKY |
LIST | | Vůně je bylinná. Chladivá protahující vůně, která hodně připomíná mátu a boldovník, značně dřevitý podtext. Nadstandardní množství tvrdých větviček, list nerovnoměrně sekaný a je snad i v menšině, obsah prachu standardní. Plátky listů jsou od drobných zlomečků až po max 1,5mm x 0,5mm. |
VŮNĚ VÝLUHU | | Vůně je nesmírně zajímavá, komplex bylin - máta bezesporu, vedlejší složky vnímám a vůně mi téměř přijde, jako plátky růže. Maté jako takové je odlišné, projevují se více dřevité nakyslé složky větviček. |
BARVA VÝLUHU | | Žluto-hnědavá, minimum kalu, poměrně čistý výluh, dá se snadno ve french pressu, či v materu, lehké srkání přes bombillu. |
CHUŤ | | Velmi zajímavý celek, chuť jako hobliny ušlechtilého dřeva, sušená máta s plátkem růže, jako kůra jihoamerických stromů, Catuaba, či velmi obdobný odstín. Celek je velmi jemný, působí mimo kyselkavost stonků téměř zásaditě, značně protahující složka po mátě. Velmi nezvyklá kombinace a chvilku jsem musel uvažovat, zda-li mi sedí, či ne. Odpověď je - ano, nemá to tu tíhu po vypití, nepadne to na člověka a nenakopne ho to, je to prostě na chuť a osvěžení, velmi příjemný pocit v ústech, hmatatelně ochlazující efekt. |
DOCHUŤ | | Po polknutí velmi silná dřevitá chuť s mátou. Nejvíce mi celek připomíná catuabu, slupky vlašských ořechů, zde kyselejší podtón, ořešák jako takový, dřevité nuance. Náznaky hořké od listů maté až později, ale je to taková hladší složka, která je tak od boku velmi stísněná. Mátová složka pronikavá, jemně chladivá, téměř vibruje patrem a stěnami úst, bez štiplavosti, pouze velmi procítěná interakce celé dutiny ústní. Dochuť není tak mocná, jako u kouřovějších, silnějších kousků, máta přetrvává déle (10min max), dřeviny do 3-5minut po vypití, s dalším zaléváním se doby i intenzita zkracují. |
VYLOUHOVANÝ LIST | | Drobný, nicméně díky vyššímu podílu větviček se nádobka lépe čistí, list a prach většinou tvoří "bahýnko", zde je celek protkán větvičkami a lze tak na jedno klepnutí kalabasu vyčistit téměř dokonale. |
Osobní popisek: Za studena za mě slabší požitek - ano, je tam méně zvláštní dřevitá složka, ale poměr větviček jasně udává přípravu a tereré to zrovna není, tuhé větvičky potřebují hrubší zacházení, nevylouhují se tak, jako list a prach. Oceňuji unikátní, novou kompozici chutí, oceňuji cenu a velmi výrazně osvěžující účinek, povzbuzení je sice menší, ale již první přípravě jsem věděl, co od listu čekat a požíval jsem jej v době, kdy to nejvíce sedělo - klidně i později navečer v přetrvávajících vyšších teplotách.
Cena: 105,- /500g
Prodejce:
Matemundo