Polozelený čaj

Polozelené čaje - skupina jíž charakterizuje tradiční způsob zpracování, zahrnující zavadání lístků na prudkém slunci a oxidace následovaná rolováním. Obecně stupeň oxidace dosahuje 8 % až 85 % (světlý/tmavý oolong). Chuť polozelených čajů se výrazně liší v závislosti na pěstování a způsobu zpracování, kdy se některé oolongy například praží, nebo archivují. Může být sladká a ovocná s medovou vůní, hutná s dřevitými a praženými tóny nebo osvěžující s květinovým aroma. Různé sorty oolongů se zpracovávají odlišným způsobem, ale tvar listů bývá v zásadě dvojí: buď jsou lístky volně zohýbané (dračí formy), nebo pevně svinuté do malých kuliček s koncem stonku. První způsob svinovaní je tradičnější.

  • Oolong Rock Da Hong Pao

  • Vložil Tomáš Klouda 17.9.2017, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi    Suchý list voní těžším praženým charakterem a květinovými prvky po orchidejích. Voní výrazněji pečeně, připomíná mi z vůně hodně vodní vílu. Barva listu velmi tmavá, černo-šedá s nahnědlým středovým stonkem. Vesměs převažují mírně kroucené veliké jednolisty, pár menších jednolistů a místy zlomky.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi     Příprava v degustační sadě
    Degustační souprava 100ml, 2g listu, 3min louhování, 95°C horká voda.
    Nahřátý list: těžká příjemná plná vůně, domunije pražená složka s kakaovo-květinovou složkou. Kakao je výrazné obzvláště po delším nahřátí v nádobce.
    Vůně nálevu: Ó bože. Z vůně jsou cítit výrazně pistácie, květinové těžší prvky (nevšední orchidejové nuance) a lehounká praženost.
    Barva nálevu: tmavší hnědavá, na dně misky jeden zlomek a velmi málo prachu.
    Chuť: nesmírně komplexní chuťové prvky. Již z chutě samotné lze cítit explozi mnoha výrazných prvků. Od vsrknutí po polknutí je nálev kulatý, primárně nasládlý s něžnou nahořklou složkou spojenou s praženými prvky. Jsou zde cítit v základu květiny a pistácie, ty se v závěru zvýrazňují, v pozadí hraje lehle kakaová složka s praženými tóny. Ale ta pistácie...
    Dochuť: po polknutí se nálev přehupne přes krk a dává sladké projevy, doslova jako sladká pistáciová zmrzlina s orchidejovými nevšedními prvky. Náznak kakaa a pražených složek, ty jsou o úroveň níže, jsou cítit stále, ale nejsou přestřelené, nijak nekazí ten krásný tanec pistácie s květy, který probíhá v celých ústech. Desítky minut trvající dochuť, mírně štiplavá až kořeněná složka vzadu na měkkém patře, jinak vše zcela hladké. Samotný zvěr se vrací k pražené složce a kakau, mísrné květinky, ale to jsme více než půl hodiny od vypití - výrazný tmavý oolong se sakra cha qi, dodává doslova euforii.
    //jeden z nejzábavnějších tmavých oolongů, jaký jsem kdy měl. Vyloženě mě tak překvapil a bavil, že mě to až zaskočilo!
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vícenálevová příprava:
    Skleněná konvička 100ml, 6g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí. Celkem 6-7nálevů, 95°C horká voda, Doby louhování: 30s/20s/35s/60s/100s/160s/250s+

    Podstatně výraznější chuťové prvky, nesmírně dlouhá dochuť a výrazná chuť, prakticky okamžitě po zalití se nálev barví do tmavé barvy. Vydatné a překypující tóny, velká výdrž, až do posedních nálevů čaj dává hutné a chutné výsledky! Fascinující je sladká pistáciová složka, evokuje mi nějaký krém v čokoládě, postupem času praženost odeznívá, cca od pátého nálevu je nálev čistě sladký, květový s náznakem pistácie. Od třetího nálevu dominují květiny, ještě je výrazná pražená složka, ale pestrost květin je zarážející, neskutečné projevy, před zalitím čtvrtého nálevu přičichnu k listu a voní opravdu, jako rozkvetlá zahrada, je dobře, že čaj fotím právě na zahradě, protože na venkovní přípravu je jako dělaný.

    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vylouhovaný list černo-šedý, velké jednolisty převažují. Tuhý pevný list.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi     Cena: dar

    Prodejce: ?