Byliny - nečaje
Bylinné čaje - jsou výluhy z jiných rostlin než z čajovníku (Camellia Sinensis). Může se jednat o listy, kůru, jehličí, květy a další části rostlin. Mezi nečaje patří například bylinné čaje, Maté, Rooibos, Lapacho a spousty dalších.
Oman kořen
Info od prodejce:
Oman se používá především při nemocech dýchacího ústrojí. Tlumí dráždění ke kašli, uvolňuje hleny. Na sliznice dýchacího ústrojí má blahodárný vliv. Oman pravý uleví při senné rýmě, má potopudný účinek, napravuje poruchy trávení a poruchy metabolismu. Podporuje tvorbu žluči a žaludečních šťáv, pomáhá odstraňovat parazity ve střevech a podpůrně působí při cukrovce 2.typu.
Použití Omanu kořene
Oman se dá použít pro zmírnění příznaků senné rýmy. Podporuje tvorbu žluči a žaludečních šťáv. lnulin obsažený v kořeni se používá jaké náhražka cukru. Oman působí jako mírné tonikum a stimulant. V tradičním léčitelství se používal oman pravý při nadýmání (hlavně spojeném s křečemi), průjmu, proti parazitům, ale také pro podporu chuti k jídlu či pro lepší tvorbu žaludečních šťáv. Působí antisepticky a podporuje rozpouštění hlenů. Důležité je, aby se kořeny sbíraly z rostlin nejméně dva roky starých -ideální je tři roky stará rostlina. Dříve se z kořene omanu vyráběla léčivá vína, sirupy či tinktury. Léčivé víno mělo poetické jméno - víno svatého Pavla. Staré herbáře pro osamělé paní a dívky doporučovaly nošení omanu pravého na růžových šatech - prý mělo přivolat lásku.
Účinné látky
Polysacharid inulin, éterický olej (helenin), hořčiny, silice, pektiny a další.
Výskyt
Pravlastí omanu je Kavkaz a země Orientu. Dnes roste v jihovýchodní Evropě a jihozápadní Asii. U nás se výhradně pěstuje. Občas zplaní v místech, kde je dostatek spodní vody.
Suchý list vypadá, jako malé ostré kamínky, přitom se jedná o kousky kořene, zlomky nejčastěji o velikosti 5x5mm. Bílo-šedavo hnědá barva kořenu. Nesmírně aromatická a naprosto jedinečná vůně, člověk by řekl, že je to snad ovoněné deodorantem, příjemně štiplavá unikátní složka, kořeněný nasládlý charakter s bylinným podtextem.
Příprava v hrnku:
Hrnek na bylinky s louhovacím sítkem 250ml, 2-2,5g listu, 3-5min louhování, 85°C horká voda.
Vůně nálevu: aromatická, více bylinná, avšak stále značně kořeněného charakteru. Připomíná mi nějaké ingredience pro vykuřování, opravdu enormní zajímavá vůně.
Barva nálevu: tmavší žlutavá barva, množství zlomků na dně hrnku.
Chuť: fascinující chuť, kontrast hořké, sladké a pronikavé štiplavé kořeněné složky. Velmi specifický bylinný základ, kořeněný základ zcela přehluší vše okolo. Základ je hořký, výrazně hořký, ale štiplavá složka vše zmírňuje, je to překvapivě pitelné a chutné, zajímavé.
Dochuť: po polknutí minutku trvá hořkost, poté přechází na balanc sladká/hořká a poté již jen příjemná lehce kořeněná nasládlá složka. Úžané je to základové gró, naprosto omamná, osvěžující kořeněná, štiplavá složka, unikátní bylinný charakter, který jsem jinde nezažil. Osvěžuje dech, mírně povzbuzuje pro svou svěžest.
Vylouhovaný list obsahuje tvrdší i měkčí části kořene, měkčí dávají po rozetření mezi prsty jakoby povlak, olejnatou vrstvu. Drobné, převážně sekané kořeny, vypadá to jako uvařená pohanka :-)
Cena: 24,-/50g
Prodejce: Bylík.cz