Černý čaj
Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.
Nilgiri – Organic SFTGFOP1 “THIASHOLA”
Info od prodejce:
Nilgiri Thiashola SFTGFOP1 je černý čaj od "Modrých hor" v jižní Indii. Tato plantáž produkuje jedny z nejznámějších indických čajů již od roku 1830. Jedná se o druhou sklizeň, která má mnohobarevné nerovnoměrné listy. Po spaření dostanete nálev s krásnou měděnou barvou a svěží vůní květin. Je výborný i s mlékem nebo plátkem citronu.
Suchý list nádherného pestrobarevného složení, světle zelená, hnědá, šedá, do červena, to je nádherně stavěný list, na první pohled toto najdeme snad jen u darjeelingských klenotů. Nilgiri sdílí s Darjeelingem zemi původu, nicméně vůně je odlišná, bylinná s dřevitými příjemnými tóny, výrazné prvky jalovce. List vesměs drobný, typického vzhledu DJ, přesněji standardní označení sftgfop1. Zcela odpovídá.
Příprava v degustační sadě:
Degustační souprava 100ml, 2g listu, 3min louhování, 95°C horká voda.
Nahřátý list: Příjemná kořeněná složka, jalovcovcové dřevité tělo s náznakem květin.
Vůně nálevu: Vůně nálevu zcela jiná, než projevy doposud, malinové projevy se sladkým základem, doposud byl základ kořeněný, ale zde ani trochu, náznak dřevitosti v pozadí.
Barva nálevu: oranžová tmavší, až do hněda. Drobné zlomky na dně misky.
Chuť: Vynikající usedlá chuť po květinách, náznak maliní, lehounká dřevitost s mírnou kořeněnou složkou. Tělo není ani těžké, ani lehké, je prostě akorát, sytost příjemná, jen se tak vznáší na jazyku, velmi pitelné, v závěru více kořeněná složka na jazyku, balanc hořké a sladké.
Dochuť: po polnutí výraznější kořeněná složka, ale absolutně hladké tělo, zvýšení výraznosti dřevin, nicméně květinky působí příjemně, plně a i přes to, že se asi nejedná o aktuální sklizeň je čaj stále vitální, plný mečíků/gladiol. Postupné usazování, v závěru je jalovec ještě cítit, dřevitost se hezky oddělila od sladké a na každém úseku jazyka si jede to své. Dozvuk dlouhý, přes 10 minut, přičemž 5 minut je celek velmi intenzivní.
Vícenálevová příprava:
Gaiwan 70ml, 4g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí.
Počet nálevů: . Teplota vody: 90°C. Doby louhování: 30s/35s/50s/120s/250s.
Plnější, velmi příjemný nálev, první je znamením květin a dřevin, zajímavá lehce kořeněná složka s nádechem mandarinek, primárně sladká složka, v těsném závěsu hořká. Stále celek bez svíravosti. Již první nálev předčí degustační sadu v dochuti, příjemné květové prvky po mečíku, rozvinuté dřevité lahodné prvky. Druhý nálev vydatnější, náznak skořice v kořeněném charakteru, trochu zastíněné květové prvky. Dlouhá a příjemná dochuť. Třetí a čtvrtý nálev je méně pestrý, ale asi tak srovnatelný, jako výrazný první nálev. Pátý nálev finální,pouze o chlup menší výraznost, dochuť stále dlouhá, primárně nasládlé tělo s květovo-dřevitým projevem, již takřka bez kořeněných prvků.
Osvěžující a velmi pitelný nálev, pro mě překvapení a zajímavé složení chuťových prvků.
Vylouhovaný list zeleno-hnědé barvy, listy jsou jak ve formě zlomků, tak jen mírně lámané, větších rozměrů, široké listy s tužší strukturou.
Cena: 93,-/50g
Prodejce: https://www.tea-legends.cz