Černý čaj

Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.

South India (Nilgiri) FOP PARKSIDE


Vložil Tomáš Klouda 16.5.2013, autor Tomáš Klouda


nadobi
nadobi
Info od prodejce:
Černý čaj z oblasti jižní Indie, list cejlonského typu, nálev chuťového charakteru velmi blízkého cejlonskému listovému čaji střední třídy produkovanému ze středních až nižších poloh.
Tip na přípravu: cca 9 gramů čaje vsypat do čajového filtru, přelít 0,6l vroucí vody, louhovat 3 - 4,5 minuty, prolívat.
nadobi
nadobi
Suchý list tříděný, menšího tmavého lehce krouceného listu. Černo-šedo-hnědé barvené kombinace, hnědé větvičky tvoří cca 1/4 celku, velmi řídce jsou k zahlédnutí i drobounké tipsíky. Ušlechtilá těžší kořeněná vůně s dřevitými složkami a náznakem pryskyřice.
nadobi
nadobi
Příprava v testeru
Taster 100ml, 1,5g listu, 3min louhování, 80°C horká voda.
Nahřátý list: hutného dřevitého lehce pryskyřičného podtextu, velmi připomíná některé podzimní sběry DJ, lehce kořeněné vedlejší složky, dřevité ušlechtilé tělo.
Vůně nálevu: lehce kořeněná nasládlá s dřevitým ušlechtilým podtextem a lehkým nádechem pryskyřice.
Barva nálevu: oranžový čirý jiskrný nálev s minimálním množstvím prachu a částeček.
Chuť: poměrně jednotvárné, ale hutné tělo, plná dřevitá složka v pozadí ve stejné úrovni s ovocnou složkou Li-či a medu s lehkým pryskyřičným podtextem. Decentní kořeněné prvky, sladké tělo, vydatné dřevité pozadí. Hutný těžší průběh chutě. Závěr sladký s tóny li-či s kapkou medu, ordinérnější hutné dřevité složky v pozadí s minimální kořeněnou složkou, lehký dojezd pryskyřičných prvků.
Dochuť: středně dlouhá (při delším louhování dlouhá) dochuť, hutné ne zcela plné ovocné prvky, náznak li-či (pocit náznaku jiných ovocných složek - kompot broskev, nedotažený tón) s kapkou medu. Sladší tělo, dřevité ordinérní prvky v pozadí, lehčí celek. Závěr dochutě velmi sladký s dřevitými obyčejnými prvky a velmi nepatrným doznívajícím ovocným tónem. V dochuti již není ani stopa po kořeněných složkách. Hebký a přitom hutný průběh chutě, sladěný celek, příjemné popíjení bez svíravých složek.
nadobi
nadobi
Jednonálevová příprava:
Konvička rýžový porcelán 250ml, 5g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí, zaléváno vroucí vodou, doba ouhování 5 minut. Barva nálevu: červená poměrně světlá barva.
Chuť: zpočátku lehce svíravá nahořklá složka, výraznější dřevité lehce kořeněné prvky s pryskyřičnou složkou v pozadí, intenzivní medovo-ovocné prvky, zde v jednonálevu jsou výraznější medové tóny s lehkým nádechem li-či. Chrakter nahořklý, postupně v průběhu chutě sládne. Živější nálev hrubšího základu. Závěr s výraznějšími tóny ovoce, sladší základ, příjemné pestřejší složky. Hřejivý efekt po vypití, mírně povzbuzující účinek.
Dochuť: dlouhá dochuť, zpočátku doznívající svíravá nahořklá složka, mnohem sladší základ s tóny pryskyřice, dřevin a li-či v kombinaci s kompotovanou broskví. V dochuti svíravá složka rychle mizí, zůstává pouze nahořklá stopa na jazyku, na patře se naopak prolíná dřevito-ovocná chuť. Zde je výraznější ovocná složka, výrazné projevování kompotovaného ovoce s doznívající složkou medu. Závěr velmi sladký, bez hořkosti s dřevitými prvky v pozadí. V dochuti jež kořeněný podtón nenastal, lehce pryskyřičnou složku zaznamenávám pouze na startu dochutě.
nadobi
nadobi
Vylouhovaný list trhaný hnědo červený, místy nějaký ten podlouhlý tips, přijatelné množství větviček, místy celý nepoškozený list. Klasická podoba třídy FOP.
nadobi
nadobi
nadobi
Závěr: Hutný plný nálev, se kterým se musí šetrně zacházet, dávkování volit rozumně, louhování stavět dle gramáže. Tendence k hořknutí a svíravým nálevům - ale pokud vychytáme přípravu, odměnou jsou nám nálevy v podobě hutných prvků (viz tasterová příprava). V poměru s cenou je to adekvátní výsledek.

Cena: 65,-/100g

Prodejce: Amana