Zelený čaj
Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.
Info o čaji:
Není Thai Nguyen jako Thai Nguyen. Sklizeň duben 2023. Za prvé je problém najít v pověstné nížině místo, kde se hromadně neaplikují pesticidy. Dále pak jsou čajovníky ze zahrady pěstovány ze semínka - Trung Du nebo-li takové Zai Rai. A v neposlední řadě je čaj zpracován komplet rukama Čecha, Jakubem z Meetea, přímo na místě, ruce si opaloval při prohazování listí na pánvi. A vyšel z toho autentický silný zeleňák z Thai Nguyen s duší, s historií.
Suchý list voní usedlou těžší vegetální, travnatou až lehce ostrou složkou. Barva je tmavší zelená, lehce kropenatá se světlejšími flíčky. Drobnější list ve formě malých a poměrně uzkých svinutých háčků, velikostně od 0,5cm až po největší okolo 2cm za suchého stavu.
Nahřátý list: Zpočátku travnaté sladké nuance s tóny vařených zelných listů, později se projevuje lehká hořčinka s náznakem vařeného květáku a nasládlou rosou na ranní trávě v závěru.
Vůně: Zcela povědomá, typická, ale jemnější, kulatější, sladší. Travnatá složka s výraznou sladkou vůní napařeného klasu kukuřice.
Barva: Tmavší žlutavá, dva tři zlomky na dně misky a nepatrně prachu.
Chuť: První usrknutí dává znát lehkou hořčinku na kořenu jazyka, ale také kulatý sladký travnatý celek na stěnách úst a na středu jazyka. Mimo travnatosti lze vnímat napařené vinné listy, v globálu mi to silně připomíná řecký závitek v oleji a náznakem betelový list. Po pár doušcích je cítit znatelná umami složka, přechod mezi dochutí a dalším usrknutím, vzadu na jazyku, těžká složka jako špenát, nebo řasy. Druhý nálev má zvýrazněnou hořčinku i v chuti, opět cítím kvalitní dojónskou lehce štiplavou složku hořčice, nyní květákovo-špenátové hlubší vegetální složky se sytou travnatostí místy hraničící až s řasami. Třetí nálev je ve znamení suchého patra, stále velmi silné projevy, ale již bez štiplavosti. V globálu pocit nesmažených závitků s napařeným zelím, špenátem a květákem - nasládlost rýžového papíru, vegetální až rostlinná složka, lehký kyselkavý akcent jako octová zálivka a v ní namočený závitek - to vše dokáže kompozice vyvolat. Lehounce kouřový dotek v závěru. Čtvrtý nálev zalévám vyšší teplotou, ale nepřeháním louhování. Sladký základ s lehkým dotekem hořčiny, spíše travnatý nádech s opět oživenou kombinací vinných listů, řeckých naložených závitků. Stále silný, ale již v základu umírněný nálev.
Dochuť: Po polknutí lehce zvýšená hořčinka, rozemleté hořčičné semínko, alá dijónská hořčice s lehounkou nakyslostí, betelový list a sytá travnatá složka. Pomalý přechod na sladkou, mezitím se střídá výrazností napařený zelný list až k vinnému listu při sladké jemné travnaté stopce. Druhý nálev je po polknutí výrazněji hořký, ne však hrubý, ostrost hořčičných prvků je jemná asi jako rozdíl kremžská, kdy skoro slzíte a dijónská jemná rafinovaná. To že je start silnější je kompenzováno o to sladším přechodem, mnohem sladším a mocnějším, než tomu bývá u low gradů. Svěžest, síla proměny a vzlínání sladké lze zpodobnit ne kompozicí, ale účinkem, snad jen k hluboko napařovaným čajům. V souvislosti s tím cítím v předlouhé dochuti i mocnou rostlinnou složku umami. Třetí nálev je ve znamení stability, není zde výraznější hořkost, ani ostrost, zpočátku tóny jako napařené zelné listy s mletým masem, poté až ke květáku a v závěru sladké travnaté nuance. Vytříbenější a stále ta umami složka, jen nyní jde více do masa, nedokáži určit jaký druh, ale doslova vyvolává sliny na stěnách úst, za tento dojem může lehounce kouřová stopka, která se váže k umami, lehké hořčince a snad vyvoládá s ostatními tóny pocit upraveného masa. Čtvrtý nálev sladší, travnatost jakoby se rozvětvila, pocit matcha bonbonu s doznívající napařenou zeleninou.
Vylouhovaný list je pohledově tvořen mladšími výběrovějšími lístky. Měkká struktura listu, svěží zelená barva, podlouhlé užší listy, to jsou aspekty, které odlišují tento handmade kus od běžných pultových obřích tužších listů. Převažují lámané listy, ale to je způsobeno stylem zpracování.
Osobní popisek: První dva nálevy je nutno prolévat rychle, obzvláště druhý nálev. Poté je již skoro vyhráno, list pak již není tak náchylný k přelouhování. Přes jemnější charakter zůstává čaj velmi silný a poměrně agresivní na žaludek pokud nejste najezení. Přípravu stavím na 4-5 nálevů a teplotu vody max 80°C v posledním nálevu 85°. Energizující, velmi účinný na vytrávení. Tento zelený čaj z nížiny není vyjímkou od ostatních z lokality - je k němu potřeba přistupovat s citem, jinak dává silné hrubší složky, které pak hroutí dojem a účinek po vypití. Co mě naopak zaujalo - velmi svěží živá základna, komplexní zeleninové a travnaté prvky, dochuť s výraznými umami prvky. Skvělé je, že přes vlastní tvorbu čaje je to základní gró lokality přesně patrné.
Cena: dar
Prodejce:
Meetea