Černý čaj
Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.
Nepal sf SFTGFOP 1 SAKHIRA Tippy
Info od prodejce:
Nepal sf SFTGFOP 1 SAKHIRA Tippy
Výtečný nepálský vysokohorský čaj z pozdní letní sklizně (second flush). Vysoce kvalitní, drobnější list s vyšším podílem tipsů. Nálev výtečné, plné, vyvážené, svěže ovocně kořeněné chuti s nasládlými tóny.
Tip na přípravu: 7 - 9 gramů čaje vsypat do čajového filtru, přelít 0,6l vroucí vody, louhovat cca 3-4 minuty, dle chuti.
//velké mínus za neuvedení roku sběru!!
Osobní poznámky:
List je pestrobarevný, hezký na pohled, barevně zde hraje zelená, hnědá, šedá, stříbrná. Celek je sekaný, spíše drobnější, místy větší plátky listů, místy větvičky, poměrně hojně obsaženy tipsy. Vůně je plná, do ovocna, sladko-kořeněná.
Nahřátý list voní kořenou základnou s ovocnými prvky. Muškátový ořech se sušeným fíkem, později výrazněji sladké tóny blumy s ořechovo-kořeněným pozadím.
Barva nálevu Karamelová barva nálevu, hnědavé odstíny. Zlomky na dně misky.
Chuť je kořeněná, ovocná, nasládlá, pouze lehké dřevinky v pozadí. Procítěný, komplexní nálev poměrně hladké chuti. Ovocné prvky evokují nektarinku, lehce pomeranč, kořeněné složky lehce směřují k muškátu a barevnému pepři bez štiplavosti.
Dochuť je po polknutí v počátku hořko-sladká, lehounce svíravé složky na jazyku, mírně štiplavé složky koření, po pár vteřinách sládnutí a otěže přebírají ovocné složky - sirupovité/džusovité hladké nuance nektarinky/broskve. Dozvuk poměrně dlouhý, hřejivý a relativně pestrý. Typický zástuce nepálských čajů, jak je známe, více kořeněný základ oproti DJ, SF mi taktéž sedí více se svými hutnějšími, hřejivějšími, hlubšími projevy.
Vylouhovaný list je tmavší, pravidelně sekaný (4x2, 2x2mm), většina listů je hnědá, tužší, některé jsou však tmavě zelené.
Cena: 91,-/50g
Prodejce: Amana