Zelený čaj

Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.

  • Nepal Green Tea Super Fine

  • Vložil Tomáš Klouda 6.2.2014, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    Info od prodejce:
    Žlutozelený nálev, nasládlá svěží vůně čerstvě posečené trávy. Chutná svěže, lehce a příjemně.
    Příprava: vodou o teplotě 70-80°C zalejte čaj v poměru 1,5 dl na 1 čajovou lžičku. Pokud čaj louhujete v konvici, pak navíc 1 lžičku na konvici. Ponechte 2-3 minuty louhovat. Poté přeceďte. Možno připravit 1-2 nálevy.
    Balení: 40g
    Země původu: Nepál
    nadobi
    nadobi
    Suchý list tmavě zelený, šedý, místy stříbřité tipsy. V celku je poměrně velké množství větviček, list lámaný s malými jednolisty a poměrně malé množství tipsů. Vůně bylinno-travnatého charakteru, lehounce kořeněný podtext, velmi výrazný vegetální umírněný základ.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Příprava v tasteru
    Taster 100ml, 2g listu, 3min louhování, 85°C horká voda.
    Nahřátý list: vůně výrazná, travnatý základ s bylinnými podtóny, lehce kořeněné složky, sladko-nakyslý základ, při delším prohřátí listu lehce ovocné prvky s tóny rybízu.
    Vůně nálevu: nepříliš výrazná, nasládlá, lehounce travnatá s ovocnými podtexty.
    Barva nálevu: žlutavý nálev zcela bez kalu či jiných částeček listů.
    Chuť: výrazná sladká uhlazená chuť, sladký základ s minimální hořkostí v pozadí, základu dominuje travnatá složka s náznakem kořeněných prvků, lehounký ovocný podtext, který evokuje křížaly a lehce rybíz. Závěr sladší, celek není nikterak přehnaně výrazný, naopak chuť není ani mdlá, nenucený vcelku ordinérní charakter, který příliš neoslní. Jemný základ s bylinnými podtóny, nepatrně výraznější kořeněná složka spojená s travnatostí v závěru.
    Dochuť: po polknutí postoupí kořeněná složka o úroveň výše a evokuje tak opravdový čaj z himalájí, lehounký travnatý základ s kořeněným podtextem a náznaky bylinek, velmi lehká ovocná složka křížal. Později po usednutí kořeněných prvků se ovocná složka lehce zvýrazní a je tak cítit i náznak červeného rybízu. Dochuť mnohem zajímavější, než chuť, příjemné hřejivé kořeněné prvky, decentní travnatost a mírná svíravá složka. Základ sladký s lehounkou nakyslou složkou v pozadí, mírně nahořklá stopa spojená s travnatostí. Závěr poměrně umírněný, ovocný s náznakem travnatosti, dominují křížaly, pozůstatek kořeněných složek, jež působí na patře a v krku - zcela vysušují patro i krk. Mírný hřejivý činek, povzbudivý efekt slabý.
    nadobi
    nadobi
    Jednonálevová příprava:
    Konvička rýžový porcelán 250ml, 5g listu, 85°C, 6 minut louhování, předehřev nádobí a nahřátí listu.

    Vůně: mírná, travnatá s náznaky ovoce, primárně sladká s nahořklým travnatým pozadím.
    Barva: tmavší žlutavá, téměř do zlata.
    Chuť: chuť plná, bez svíravých prvků, sladké tělo, mírně kořeněný podtext, jablečný vedlejší prvek po křížalách, příjemná poměrně svěží travnatá základová složka - vskutku jako čerstvě posečená světlá tráva. Závěr sladší s náznakem nahořklosti v pozadí, výraznější tóny jablka, náznak rybízu s kapkou nakyslé složky.
    Dochuť: výraznější dochuť, delší, přesto trvající do desíti minut. Travnaté plné tóny, poměrně svěží celek, nepůsobí jako prastarý vyčichlý zeleňák. Celkové tóny poměrně jednoduché a pestrost není zrovna velká, vedlejší tóny později s náznakem ananasu, primární traviny se sladší jablečnou složkou po křížalách, přibližně uprostřed doby doznívání svěží chutné tóny červeného rybízu. Závěr jablečno-travnatý. Plnější základ, ale stále jednoduchý charakter.
    nadobi
    Vylouhovaný list svěží zelený s místy nahnědlými okraji listů, přijatelný podíl větviček, poměrně dost droboulinkých tipsíků, největší podíl lámané jednolisty.
    nadobi
    Závěr: Chuťově není tento zástupce nepálských čajů typický, poměrně ordinérní charakter, nenáročné, ale vyvážené nálevy. V pořizovací cenové kategorii mohu jen napsat: "Proč nevyzkoušet?", ale žádný zázrak v něm nehledejte. Ke smůle tomuto nepálci jsem obdržel od Thao.cz zelený nepálský čaj - celolistý skvost, lahůdku - v porovnání se zeleňákem z thao je přívlastek Super fine u tohoto recenzovaného čaje zavádějící a spíše obchodním tahem. Dobrý do práce, či před obědem.

    Cena: 50,-/40g (cena v dárkovém jihlavském obchůdku 38,-)

    Prodejce: Oxalis