Černý čaj
Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.
17.7.2010
Velmi dobrá třída darjeelingského čaje z první sklizně tohoto roku. List drobnější, s velkým podílem svěžích zelených lístků a tipsů.
Čajová zahrada Namring byla založena roku 1855, kdy zde britové poprvé zasadili čínské čajové keře vysoké kvality. Tato zahrada je jedna z největších v Indii a pokrývá více než 475.75 hektarů. Zahrada Namring je umístěná v malebném prostředí Teesta Valley v Darjeelingu, v nadmořské výšce 1380 m.n.m. Čajová zahrada Namring je rozdělena do tří menších zahrad rozdělených, podle nadmořské výšky: Poomong, Jiangiam a Namring. Z toho převážně z Namringu pochází výborné vysokohorské darjeelingské celistvé čaje, od tud pochází i náš recenzovaný čaj. Z Poomongu a Jiangiamu jde produkce převážně do čajových směsí a levnějších tříd.
Dávkování: 4g/100ml gaiwan. Bez oplachu s předehřátým nádobím.
1.nálev - 90°C/15s: nálev světle žluté barvy, vůně po zalití omamná, květinová s kořeněnými tóny. Chuť je pestrá povzbuzující, převažuje květinovo-kořeněná chuť s lehkými ovocnými složkami. Aftertaste kratší květinový.
2.nálev - 90°C/25s: nálev pestré tmavší žluté barvy, chuť více do květinova, kořeněná chuť výrazně ustoupila. Specifická kořeněná chuť, která je specifická pro darjeelingy je zde cítit nepatrně, má jako všechny DJ tento kořeněný základ, ten však příliš nevyčnívá. Příjemnější nálev se středně dlouhou květinovo-ovocnou dochuťí.
3.nálev - 90°C/35s: opět o něco tmavší barva nálevu, chuť výraznější květinovo-ovocná, delší květinová dochuť.
4.nálev - 90°C/45s: vůně, barva i chuť lehce slabší, nálev více do ovocna, stále s příjemným (avšak slabším) kořeněným tělem. Dojezd podstatně slabší.
5.nálev - 100°C/60s: předchozím nálevu začala chuť upadat, proto jsme zvedli teplotu vody. Čaj se lehce probral a dal nám tak o něco lepší nálev, než v předchozím případě, příjemný ovocno-květinový nálev s mírně delším dozvukem.
6.nálev - 100°C/120s+: poslední nálev, kde jsme vylouhovali z čaje vše co se v něm ještě ukrývalo. Příjemný nálev s ovocným nádechem, prakticky bez dochutě.
Závěr: Velice příjemný čaj, který se může beze strachu zařadit mezi špičky letošních darjeelingských čajů z první sklizně.Dříve jsem o tomto DJ neslyšel, proto jsem na něj byl zvědav a příjemně mě překvapil.
Prodejce: Čajovna Kuba & Pařízek
Dodavatel: Amana