Zelený čaj
Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.
Info od prodejce:
Moul atai zelený čaj
SYPANÝ ČAJ MAROKO
Kompletní specifikace
Tato směs zeleného čaje je nabitá chutí.
Posiluje imunitu
Působí protizánětlivě
Pomáhá při zažívacích potížích
Dodává energii
IDEÁLNÍ VOLBA NA ODPOLEDNE NEBO PO BOHATÉM VEČERNÍM JÍDLE!
Suchý list voní jako "lepší gunpowder", sytá travnato-kaštanová složka, lehký nádech slámy a zavadajících kopřiv, bez kouřovosti. Travnatost je výraznější, oproti základním třídám tohoto čaje. Barva listu je zelená až kovově šedá, list převážně matný světlejší, ale cca 35% listů je sytě tmavě zelených - barvou a lesklým povrchem připomínají plátky listů sencha s tím rozdílem, že zde jsou plátky svinované. List v podobě svinutých drátků, nedovinutých kuliček, nepravidelných smotků.
Nahřátý list: Vůně mi zpočátku evokuje slámové prvky, později se přidávají popadané žluté listy javoru, zralý koňský kaštan, míza červených brambor a chřest v páře.
Vůně: vůně směřuje více do bylinna se zeleninovým podtextem, prvky mraženého libečku a kořene petržele, listové kapusty, sladká míza javoru, lehký dotek koňského kaštanu, náznak slámy v pozadí. Nasládlá základna.
Barva: Tmavě žlutavá až do zlatava, pouze malé množství drobného prachu na dně misky.
Chuť: Lehoučká svíravost, na startu, která se prakticky okamžitě zahlazuje. Bylinná vegetální základna, je cítit betelový list, javorové zavadající listy, šťavnaté slupky koňského kaštanu, petrželové nádechy, výrazně zelený chřest, travnaté nuance v pozadí. Celek působí z odstupem bez rozklíčování jednotlivých prvků lehce oříškovým nádechem se smetanově jemným podtextem. Ani vegetální průbojnost, ani hořkost, či svíravost, ani kouřovost nižších sort zde není přítomná. Sladká základna mi připomíná cukrovinku - jako chalva - ta by vysvětlila celkový dojem ořechů, sladkosti a krému - asi pocit jako rozpouštějící se chalva na jazyku při bylinných vedlejších projevech. Pestré a přitom známé, jen lepší nuance.
Dochuť: Po polknutí lehoučký kouř na jazyku, na moment nahořklá nuance na jazyku, ale po minutce přechází celek opět do rovin bylin, zeleniny a nakonec i chalvy. Primární chutě se různě mění, nejpatrnější jsou tři fáze - 1. nahořklost s kouřovým nádechem a dubovými prvky 2. jemnější nuance kořene petržele, betelový list, koňský kaštan, javor 3. dojezd chřest, travinka a již jen náznakem chalva. Doba doznívání je poměrně dlouhá, lze při silnější přípravě, nebo v degust. sadě, vnímat přes deset minut. Značně povzbudivý účinek, jen mírně ochlazující efekt.
Osobní popisek: Chuťově pestřejší a hutnější výsledky, než základní gunpowdery pro islámské země, při tradiční přípravě s mátou a cukrem se dostane o úroveň lepší požitek, lepší čaj logicky lépe vynikne v proslulé směsce Le Touareg. Elegantní balení, hezký vzhled listu a výkon i pro přípravu vícenálevu. Všestrannost při různých teplotách při stále dobrém poměru svíravosti/pestrosti chutí. Při ceně 0,5,-/g je to skvělý čaj a rozhodně stabilnější varianta, než základní zelené Vietnamy - a těžko hledat levnější kousky.
Vylouhovaný list je tmavší zelený, výrazně žilkovaná struktura listu, drobně pilovitý okraj listů. Smačkané plátky a zlomky, pouze místy celý nepoškozený list. Spíše podlouhlý a užší list. V celku jsou zcela viditělně použity mladší a kvalitnější listy, než tomu bývá u záklaních tříd.
Cena: 100,- / 200g
Prodejce: www.chezamis.cz