Srovnání a testy s čajem
Srovnání a testy s čajem - Porovnávání čajů mezi sebou, testy chutě/ceny a výdrže, voda, nádoby, sirupy, oleje, soda, pražení, vše co mě napadne provádět s čajem.
Ruční výroba čajů v Kvenobani 2018!
Střet teorie s praxí, aneb jak jsem gruzínský čaj vyráběl!
Postřehy na začátek:
- když listy zavadají, ať už rozložené ve stínu, nebo útočiště na zavadání poskytuje pytel, tak sesbíraný materiál voní omamně citrusově, doslova éterické složky vzestupují nad místem sesedání listů.
- Když listy oxidují, voní i přes sáček, hřebíčkové esenciální pronikavé vůně!
1. čaj černý Kobuleti nížina
Sběr malého množství listu v nížině u továrny na lisovaný čaj Kobuleti - zavadnutí v batohu po cestě, cca 20h. Poté při zastávce lehce poškozeno, s citem, první můj čaj! dalších 20h uzavřeno v sáčku a oxidováno. Po příchodu na čajovou zahradu otevřeno a sušeno.
Vzhled suchého listu - menší listy, celek vypadá pestrobarevně, přes delší oxidaci, stále světlá záležitost, podmínky na cestě nebyly ideální. Vůně, jako peckovice ovocných plodů - meruňka.
Barva nálevu světlá, žlutavá.
Chuť plošší, poměrně prázné tělo, lehký nálev, dominuje chmel, pouze lehký nádech dřevinek a mandliček.
Dochuť středně dlouhá, nasládlá s nakyslým podtextem, chmelovito-mandlové lehké složky.
2. čaj černý rolovaný Ozurgeti
Sběr listu - zavadnutí 12h - čaj rolovaný mezi dlaněmi, tím poškozený a připravený k oxidaci. Překvapivě velká deformace listu, mnoho zlomků - oxidace 24h - sušené okolo 10h. Listy nasbírané při pěší cestě z Ozurgeti, přes Dvabzu k Chokatauri, divoký materiál při toulkách, rolováno před Kvenobani u říčky v přilehlé vesnici a oxidováno a sušeno na Sdílené zahradě.
Vzhled suchého listu je drobnější, poškozenější, mnoho zlomků v celku, tmavší list, nejvíce sedí k označení "černý čaj" z toho co jsem vyrobil.
Chuť lehká svíravost, není taková hloubka a stabilita chutí v porovnání s mačkanou verzí mého čaje. Tento rolovaný čaj v dlaních má težší charakter, stopa oxidace, dřevinky, kakao, chmel.
Dochuť je kratší, progresivnější, ale nemá tak dlouhé trvání. Více do přirozených bylinných, chmelových složek, v pozadí dřevinky.
3. čaj černý mačkaný Kvenobani
Sběr listu - zavadnutí 12h - čaj mačkaný v pěstech, zavadnutý list hezky křupe, málo destruktivní metoda - pomalejší oxidace 36h - sušeno okolo 10h. První sběr na sdílené čajové zahradě - časově nejnáročnější je černý čaj, proto s ním musíte začínat.
Vzhled suchého listu je krásný, objemný, minimálně poškozený, mnoho tipsů, krásné na pohled.
Chuť mačkané verze listu je kulatější, pestřejší, karamelovo-nugátový s bylinným podtextem.
Dochuť je příjemná, promítá se zde lepší proces oxidace, těžší, rozvinutější a delší působení prvků, do nugátu a ořechů se stopou koření.
4. čaj bílý
Sběr listu - zavadnutí 12h - sušení přes 24h. Divoké čajovníky Kvenobani!
Vzhled suchého listu nejvíce připomíná klasický známý Pai Mu tan, stříbřité tipsy, velké nahnědlé/našedlé jednolisty, pestrobarevný nelámaný celek. Vůně je úchvatná, bylinno-vegetální, silně kořeněná!
Chuť jemná, jako pohlazení, celkem prochází lehká hořkost vlastní čajovým čerstvým listům, tento kousek je hodně unikátní, protože na cestě se jen smáli a že to jsou "ty naše novoty" - myšleno výroba bílého čaje. Lehký ochlazující nálev, splňuje všechna specifika bílého čaje, co do vzhledu i do chutě, můj největší úspěch napodobit výrobou nějaký čaj.
Dochuť vydatná, jemná v základu, ale dlouho doznívající, přesně takovou chuť, čerstvou, svěží, jsem měl v ústech, když jsem na místě rozžvýkal čajový tipsík, ne tak hořkou přirozeně, ale to vegetální, bylinné gró listu tam je! Každý popíjením tohoto čaje se vracím do Kvenobani na sdílenou čajovou zahradu.
5. čaj "polozelený" opékaný
Sběr listu - zavadnutí 12h - večerní opékání na ohni (poprchávalo a oheň více kouřil) - měl být zelený čaj - pak mi došlo, že v noci nemůžu sušit, padá rosa a je chlad...tak jsem list nechal v nádobě opečený - lehounce nafermentoval (tam, kde se pořádně nenapeklo) a druhý den 10h sušení. Sdílená čajová zahrada Kvenobani, tipsy.
Vzhled suchého listu směs tmavých, světlých a žíhaných listů, vzhledově to nejlepší, co jsem vyrobil, ale pouze omezené množství, asi nejnáročnější příprava jak na čas, tak na prostředky, snaha o styl "oriental beauty".
Barva nálevu nahnědlá při delším louhování, tmavší žlutavá při vícenálevu a krátkém prolévání.
Celkem 5 vydatných nálevů na 100ml/3g. Start je pozvolný, nejlepší je třetí nálev, kdy list pustí to nejlepší, ruční zpracování a tuhé tipsy chtějí delší louhování, končím s pátým nálevem na pěti minutách a stále je plný.
Vylouhovaný list je pestrobarevný, jak zelené, tak žíhané listy (zeleno-hnědavé), ojediněle listy žlutavé, pouze nahnědlé listy taktéž v defenzivě. Nepoškozené listy, podlouhlé, vícelisté celky tips+jeden/dva listy nejčastější, 1/4 samotné tipsy.
6. čaj zelený
Sběr listu - zavadnutí 12h - silné opékání na ohni a poté od časného rána 20h sušení. Sdílená čajová zahrada Kvenobani, tipsy plus první list.
Vzhled suchého listu nejzelenější věc, kterou jsem vyrobil, voní jako maocha! Kvalitní opatrné zpracování. Opálené prsty mi budiž svědkem, jak jsem se snažil! :)
Chuť lahodná, vegetální s prvky tabáčku, lehce kouřová stopka, svěží bylinný základ a extrémně silný nálev :-O
Dochuť dlouhá, sladká s lehounkou nahořklou, ale stabilní chutí, bylinné nuance s tabáčkem. Kořeněný, pestrý a silný základ, pozvolné doznívání, nejlépe vystihuje tento počin listová maocha...
7. čajové květy
Sběr květů - okamžitě rozloženo k sušení - první sběr - květy obsahují mnoho vody, je třeba je až dva dny sušit. U tohoto svítilo vydatně slunce - hezké světlé květy. Divoké čajovníky Kvenobani!
Vzhled suchého listu nažloutlé, poměrně objemné květy. Voní velice specificky, je to silný alergen, na místě mi za čerstva z té intenzity spouštěly rýmu! Za sucha ok.
Chuť při prolévání je chuť secificky květová, pronikavé až omamné nálevy, jednonálev - delší doba louh - hořkne, a to značně.
Dochuť dlouhá a intenzivní, pomalu, velmi pomalu odeznívající, květový výbuch, doslova zaplní i nosní dutinu při dýchání po vypití, vhodné spíše na mix s jinými čaji jako příměs, "okořenění" čaje, ke kterému by se hodilo - lehčí čerňáky/silnější zeleňáky - alá jasmínový čaj, tak toto by byl kaméliový čaj - bude to hit! :-D
8. oxidované čajové květy
Sběr květů - den sušení, pak nepřálo počasí, dva dny pod mrakem, dosušení jak bylo možné. Tmavší, lehce "naoxidované" květy. Divoké čajovníky Kvenobani.
Vzhled suchého listu více žluté, tmavší listy květů čajovníku, sytější, lehce nakyslá vůně.
Nepřežilo - zbytková vlhkost zapříčinila, že doma čaj zplesnivěl. Chuť byla ještě po příjezdu ok, sytější nálev a hlubší chuťové nuance oproti klasickým pouze nasušeným květům.
9. čaj "bílo-černý" - hybrid
Poslední sběr listu - zavadnutí 12h - dva dny špatné počasí. Rozhodl jsem se pomačkat listy a uzavřít. Necelé dva dny - nebyla teplota, oxidace se nerozjela - při první příležitosti sušení - zajímavý bílo-černý čaj (něco přeci jen dooxidovalo pak na slunci), takovéhle náhody formují opravdu netypické kousky. Na konci pobytu v horách na konci září již není tolik materiálu k zpracování - zbytečky ze sdílené čajové zahrady v Kvenobani.
Vzhled suchého listu pestrobarevný, užší list, mnoho stříbřitých tipsů, v celku jou jak zelené listy, tak hnědé, zelené i černé, list je nelámaný, velmi objemný, ale byl "moc mokrý" tak se takto hezky protáhl při zpracování. Vůně je netypicky dřevitá s lehkým nádechem badyánu, bylin a stopově s medovými záblesky.
Chuť je opravdu "bílo-černá" :-D bylinný sladký základ a lehounce dřevité až karamelové podtexty, lehkost a sytost se zde snoubí, nesmírně příjemné tělo! Lehounký nádech skořice.
Dochuť hřejivá, více kořeněná, do skořicova, badyán, po pár minutách lehké bylinné-vegetální tělo specifické zase pro bílý čaj, kontrast dvou poměrně rozdílných složek dává do kupy zajímavý výsledek a rozhodně mi to není nepříjemné! Po usednutí, dva měsíce od zpracování je v dochuti cítit šlupka z broskve! Není to to co jsem chtěl, ale nevyhodilo se to a je to krásně pitelné, takže jsem spokojen :-)
Cesta - konec září 2018. Tea trek od Batumi ke Kutaisi. DOPORUČUJI! :-)