Yerba mate

Cesmína Paraguayská - Yerba mate - je nečaj pocházející z Jižní Ameriky, povzbudivý lahodný výluh s blohodárnými účinky, povzbudí ducha i tělo. Obsah kofeinu v mate je 6,5%, v kávě cca 5%. Kromě kofeinu obsahuje víc než 20 aminokyselin, vitamíny B1, B2, C, minerální látky jako magnézium, mangan, vápník, železo, fosfor. Mate je velkým zdrojem živin. Obsahuje mimo vitamínů a minerálů i cholin, inozitol a antioxidanty. Rozdělení dle země původu.

Yerba maté - Meta Mate Moida Fina Classica


Vložil Tomáš Klouda 1.9.2024, autor Tomáš Klouda


caje
caje
Info od prodejce:
Organické, ručně sklizené chimarrao špičkové kvality s kouřovou chutí.
Detailní popis produktu
Za úplňku sklízené maté z volně rostoucích stromů, zpracované tradičními postupy. Rodina Gehmů maté zpracovává již po několik generaci. Vakuové balení umožňuje udržet maté čerstvé po dlouhou dobu.
Maté je velmi jemně mleté, jasně zelené s lehkým nádechem do žluta, s přídavkem větších větviček.
V procesu sušení byly použity aromatické odrůdy dřeva Uva-do-Japao a Pitangueira, díky čemuž byly získány jedinečné vlastnosti. Chuť je příjemně kouřová, s jemnou hořkostí, která při pozdějších nálevech ustupuje sladkým tónům. Vůně je kouřově nasládlá, připomíná posezení v lese u ohně.
Brazilská rodina Gehm je jedním z posledních opravdu rodinných podniků a zpracování maté se věnuje po 4 generace.
Datum minimální trvanlivosti: 06/2025
Doplňkové parametry
Kategorie: Prachové yerba maté - Chimarrao
Hmotnost: 0.1 kg
Vlastnosti yerba maté: Organická yerba maté
Země původu: Brazílie
Balení: 100 g
Druh čaje: Silné
Značky: Meta Mate
caje
caje
X POZNÁMKY
LIST Vůně je ultimátní, připomíná sardelovou pastu, uzenou makrelu. Silný uzený odér. Mletý super jemný prášek sytě zelené barvy. Zelená není zářivá jako u matchy, je spíše tmavší, ale zase ne tak tmavá olivová, jako u standardní yerby. Stonky různého průměru a v porovnání s práškem opravdu velké, místy i větší průměry vetviček béžové barvy, místy i s nahnědlým kusem kůry.
VŮNĚ VÝLUHU Silně kouřová základna, vůně slaniny, popílku, kouřových prvků.
BARVA VÝLUHU Kalná až do hněda, velký problém nasávat prach standardní bombillou. Řešil jsem přípravou v louhovačce, nebo půlkulatou bombilou určenou pro chimarrao.
CHUŤ První doušek dává před polknutím opět pocit sardelové pasty, hnědého masa v uzené makrele. Kouřové nuance, silně uzený základ, hořko-nasládlé projevy. Intenzita je obrovská, srovnal bych to s první zkušeností s lapsangem. Místy dřevité projevy, v globálu je ale patrnější popílek i díky jemným prachovým částečkám vsrkávaným při popíjení.
DOCHUŤ Po polknutí je základna nasládlá, silně kouřová, ale po celou dobu tak usedle, ušlechtile, jako když se v místnosti vykuřuje vzácnými dřevy, tak jak bývá dým příjemný a není štiplavý, stejně tak zde je kouřovost nasládlá a hladká. Pouze místy problesknutí rybích tónů, zde však se zdá být nejpodobnější vytříbenější bílé maso makrely. Enormní povzbuzení, dlouhotrvající uzená složka na patře a na kořenu jazyka.
VYLOUHOVANÝ LIST Prach tvoří tmavě zelené blátíčko, místy stonek.

caje
caje
Osobní popisek: Po letech popíjení Yerby je toto vážné překvapení a zaskočení. Jak z pohledu přípravy, tak z postavení chuťové palety tohoto kusu. Na rovinu - musíte být již propití, musíte znát kouřovější kusy a ideálně by vám měl chutnat Lapsang. Jinak to asi nemá cenu :-D Osobně jsem si list celkem i užil, každou přípravou mě překvapoval, ale po pravdě více, než 100g v malém balení jako zajímavost bych asi nevyhledával.
caje
caje
Cena: 105 Kč / 100g

Pijumaté