Byliny - nečaje
Bylinné čaje - jsou výluhy z jiných rostlin než z čajovníku (Camellia Sinensis). Může se jednat o listy, kůru, jehličí, květy a další části rostlin. Mezi nečaje patří například bylinné čaje, Maté, Rooibos, Lapacho a spousty dalších.
25.4.2011
Suchý list voní velice specificky, mísí se zde kakaovo-kávovo-pražené tóny. List uspokojivé kvality a přiměřený podíl prachu.
Vůně po zalití velmi těžká, pražená vůně s náznakem kávy.
Příprava: 15g/0,5l kalabasa, zaléváno 85°C-95°C.
Požadované množství listu nasypeme do kalabasy (5 čajových lžiček/0,4l). Vodu o cca 90°C postupně vléváme do kalabasy, nejdříve do 1/3, promícháme a potom pomalu doléváme až na vrch kalabasy. Louhujeme až 10 minut - tedy až je možno popíjet bombilou. Pro pražené maté volím vyšší teplotu vody oproti zelenému.
Barva nálevu - temná tmavě hnědá. Chuť je zpočátku znatelně praženého charakteru, brzy ale přechází do enormní nasládlosti (chlebová nasládlost - jak trefně popsal prodejce) za neustálého propojení těžších pražených prvků. Celkově v chuti je možné zaregistrovat tóny kakaa, kávy, ořechů a dokonce i chuť čerstvě upečeného chleba.
Závěr: Příjemná změna oproti zelenému Maté, pražená složka dokonce nahrazuje potřebu jednou za čas pít kávu. Zelené Maté s tímto praženým nelze srovnávat, jsou to zcela jiné výsledné produkty. Podmanivá pražená chuť nabádá neustále se vracet k tomuto čaji :-)
Prodejce:
Jiaogulan.cz (toto maté je dostupné takřka ve všech čajovnách)
Cena: 52,-/100g