Ovocné a ovoněné čaje
Ovocné a ovoněné čaje - směsky uměle ovoněné, "čaje" obsahující kandované a sušené ovoce.
Směsky mohou obsahovat i čajové lístky, v celkové chuti však nejčastěji zanikají.
Maté - broskev-zázvor
Info od prodejce:
Složení: mate green (min.65,8%), zázvor (min.16,4%), broskve (min.12,8%) (broskve, rýžová mouka), přírodní aroma, květy bodláku a smilu písečného. Může obsahovat stopy suchých skořápkových plodů.
Příprava: vodou o teplotě 80°C zalejte čaj v poměru 1,5 dl na 1 čajovou lžičku, pokud čaj louhujete v konvici, pak navíc 1 lžičku na konvici. Ponechte 3-5 minut louhovat. Poté přeceďte. Upozornění: Není vhodné pro děti.
Balení: 60 g
Země původu: Brazílie
Suchý list pestrý, hezký na pohled, mnoho přidaných příměsí, v listu je pár kostek kandované broskve, kousky zázvoru. List je pestrobarevný, dominuje světle zelené sekané maté - listy cesmíny. Vůně zázvorovo-broskvová, poměrně příjemné nenucené aroma. Trochu mě mrzí, že z celku není ani trochu cítit původní aroma matéčka.
Jednonálevová příprava:
Kalabasa keramika 500ml (Do přírodní z tykve nevkládat! Trvalé, nebo dlouhodobé nasáknutí ve stěnách kalabasy!), 15g listu, 85°C, 10 minut louhování.
Vůně: výrazná, lehce štiplavá, zázvor realistický, broskev o něco méně, ale působení je sladké, příjemné.
Barva: do oranžova s odstíny žluté, minimum kalu/prachu, v celku je pouze listové maté.
Chuť: štiplavá s nakyslým základem, lehký broskvový nasládlý podtón. V chuti samotné je mimo těchto dvou prvků cítit pouze nepatrně, stopově složka cesmíny, ale zázvor vše překryje, je doslova pálivý, mě to až tak nevadí, mám to rád, ale například na ženu je to již moc.
Dochuť: výrazně štiplavá, hřejivá, doslova se zapotíte, dominuje zázvor, lehká ovocná složka, základ nakyslý s mírně výraznější nasládlou vedlejší složkou. Po chvilce doznívání je výrazněji cítit i cesmína, ale štiplavý tón vše překryje. Zázvor samotný je cítit až přes 35 minut po vypití.
Mokrý list pestrý, krásně v celku svítí lístky přidané z bylin, velmi četný je zázvor. Sekané maté pouze listové, klasika z Brazílie.
Závěr: Vyloženě nestabilní směska, zázvor, který by potřeboval větší teplotu a maté s bylinami, které zaléváme nižší teplotou obecně. Když chci, aby to bylo alespoň trochu vydatné při menší gramáži, tak zalévám vroucí - při více gramů a studenější vodě je zázvor nesmírně pálivý, ale maté je alespoň trochu cítit. Nechápu tu směsku, minimální pocit povzbuzení, pouze zahřátí zázvorem, to raději nakrouhám čistý zázvor na výluh.
Cena: Kamenný obchůdek jihlava 44,-/60g (internetová cena 62,-/60g)
Prodejce:
Oxalis