Zelený čaj

Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.



  • JAPAN – ORGANIC MATCHA KAGOSHIMA CEREMONIAL – PRÁŠKOVÝ ZELENÝ ČAJ

  • Vložil Tomáš Klouda 31.10.2021, autor Tomáš Klouda


    caje
    caje
    caje
    caje
    caje
    Info od prodejce:
    JAPAN – ORGANIC MATCHA KAGOSHIMA CEREMONIAL – PRÁŠKOVÝ ZELENÝ ČAJ
    Tencha pro tuto matcha pochází z jihu Japonska, regionu Kagošima. Místní čajoví mistři vytvořili dokonale vyváženou směs pomocí kultivarů, Saemidori a Asanoka, což vedlo k velmi jedinečnému složení chuti. Krásně zelený prášek již naznačuje jeho vynikající kvalitu, která vás překvapí elegantními tóny tmavé čokolády, jemným charakterem umami a jemnou sladkostí. Prášek se mele tradičním způsobem mezi žulovými kameny. Kvalita tohoto prášku již dovoluje přípravu jak způsobem „Usucha“, tedy tak zvaný „řídký způsob“, tak způsobem „Koicha“, neboli „hustý způsob“. Dóza 30 gramů.
    Obecně se dá kvalita čaje matcha rozdělit na tři základní skupiny, které se ale samozřejmě plynule překrývají:
    1) Ceremonial - nejkvalitnější matcha používaná výhradně při japonském čajovém obřadu. Vyznačuje je sladkostí a jemností. Tato kategorie je vhodná i pro přípravu Koicha, tak zvaný „hustý způsob“. V této přípravě se používají 4 gramy práškového čaje a jen 30 ml vody. Výsledný hustý čaj je velice intenzivní.
    2) Premium - velmi kvalitní čaj, který se používá i pro potřeby čajového obřadu i pro běžné pití. Většina těchto čajů je vhodná pro přípravu Usucha, tedy tak zvaný „řídký způsob“. Zde se požijí 2 gramy čaje a 60 ml vody.
    3) Ingredients - čaj vhodný spíše pro přípravu jídel a nápojů, jako např. Matcha Shake. Vzhledem k jeho kvalitě a chuti není pro běžné pití příliš vhodný.
    Sběr lístků Tencha: Ichibancha (duben 2020)
    PŘÍPRAVA ČAJE
    PŘÍPRAVA “Usucha” (usuča) – řídký způsob – (cca 2 g) 2 bambusové lžičky (časaku) nasypeme přes sítko do misky (čawan), přidáme cca 60 ml vody o teplotě 80 °C, metličkou (časen) pak šleháme čaj jako bychom malovali písmeno “M” nebo “W.”
    PŘÍPRAVA “Koicha” (kojča) – hustý způsob – (cca 4 g) 4 bambusové lžičky nasypeme přes sítko do misky, přidáme cca 30 ml vody o teplotě 80 °C, metličkou (časen) pak míchejte mírným krouživým pohybem až dostanete krémovou konsistenci.
    DALŠÍ INFORMACE
    ZEMĚ PŮVODU
    Japonsko
    PREFEKTURA
    Kagoshima
    ČAS SBĚRU
    Sběr lístků Tencha: Ichibancha (jaro 2020)
    PŘÍCHUŤ
    náznak čokolády a sladkosti
    VARIANTA
    Práškový
    zelený čaj
    caje
    caje
    caje
    caje
    caje
    X POZNÁMKY
    ROZEMLETÝ LIST Vůně po otevření pronikavá, svěží, evokuje krémovou čokoládu, spíše mléčnou, lehce hrachové tóny - čerstvý hrášek, stopy umami po mase - jako vychlazená ryba bez zápachu - pangasius. Barva prášku doslova kontrastní, reflexní, svěží zelená, jakou žádný jiný druh čaje nenabídne. Po otevření mikro prášek, jemný, v ideální kondici, minimum hrudek. Po uchování v lednici jež lehce hrudkovatí, ale stejně je vždy potřeba prášek přesít na jemno tak i tak. Šlehá se skvěle! Pěna stoupá doslova sama. Při převozu krabičky na přípravu venku se rozehřátý prášek rozvoněl krásně pistáciově.
    USUCHA Hustá mikropěna, daří se mi VŽDY s poměrně malým usilím vytvořit krémovou vydatnou pěnu. Ta jemná pěna a schopnost tak pěnit je na matche po chuti to nejcennější. Vůně připomíná květiny, sladkosti, jellygrass želatinovou hmotu, Chuť je vydatná, jemně nahořklá s plnou texturou, travinky se plynule propojují s hráškem a tmavou čokoládou v závěru. Zde je patrná spíše víceprocentní hořká čokoláda s jakousi sladkou nuancí po pistácii - jako pralinka s drolivou hmotou s příchutí pistácie - určitě jste již někdy v bonboniéře měli. Dochuť po polknutí lehce nahořklá po travinkách, o to více pak po jazyku doslova z krku vylézá sladkost stupňující se do pistáciového krému s čokoládou a v dochuti s lehce masovou složkou, jako sumeček africký, "tmavší maso", aromatické, přilnavé pocitově až k miso polévce! Zajímavé propojení s čokoládou, která nastupuje až po pár minutách s nádechem po travinách. Překypující požitek, na usuchu rozhodně exkluzivní zážitek.
    KOICHA Sytě zelená hustá kašička voní travnatě s prvky marokánky, pralinek a silné umami. Doušek dává viskozní požitek jako u roztavené čokolády, hořkost výraznější, ale přijatelná, záplava travinek lehký náznak rybinky s výraznou umami. Lehce kyselkavé pozadí evokující bylinno-travnato-květové nuance. Po polknutí se z krku táhne explozivní travina, takovou podobu jsem zaznamenal u zelených pestrých čajů z Keni, zajímavá kombinace vegetálnosti a nevšedních japan ingrediencí. Po prvním doušku se doslova hrnou proudy slin ze stěn úst, intenzivní požitek, po chvilce hořkost opadá a nastupuje přehlídka chutí. Nejdříve cítím umami a lehké prvky masa, cítím slané krekry se sojovkou a sezamem, později cítím tmavou čokoládu. Přibližně uprostřed dochutě lehce hrachové prvky, v samém závěru set chutí podobných k "tučné základně s pistácií" - jako hodně kvalitní smetanová pistáciová zmrzlina s kousky arašídů a paprsky tmavé čokolády přes povrch. Tak si to zobrazuji já. Je možné, že v té záplavě cítíte jiné složky, je toho hodně a požitek a příval energie je nesrovnatelný s usuchou.

    caje
    caje
    caje
    caje
    caje
    Osobní popisek:
    Usucha dává při 55°C sladší, krémovější prvky, i čokoláda tak mění podobu, většinu tvoří sněhový kornout s malinovou příchutí, doslova vzpomínka na dětství v občasné návštěvě cukrárny!! Teplejší voda 65°C otevírá nahořklejší prvky, umami, traviny, jellygrass, tmavší/mléčnou čokoládu. Není to tak osvěžující požitek a procítěný výsledek, jako u nižší teploty, nicméně se otevírá i lehce miso složka a masové tóny. Myslím, že tady není problém jak připravit, to jde samo, ale připravit vždy stejnou dávku a optimální teplotu - takřka vždy jsem připravil o chlup jiný zelený poklad - a to je přece také fajn, ne? Nicméně smekám před japonským uměním a časy vybroušenou technikou - připravit optimálně a vždy stejně takový poklad v nejlepším světle je vážně umění s velkým U!
    Koicha je na můj vkus více hořká, na počátku příliš progresivní, ale po pár sekundách se již požitek mocný a bez výhrad. Stav po vypití dvou doušků je jako ve snu, doslova přehazujete myšlenky ze strany na stranu. Nejen, že se mnohem více koncentruji, ale během minutky se uvolním a cítím se svěží i po velmi náročném dni. Proto tento styl přípravy používám jako první pomoc po náročném dni v práci (bohužel/bohudík jich je teď trochu více než jindy).
    Nesmírně povzbudivý kus, energizující, výbušný příval energie, vpravdě pulzující účinek. Značně ochlazující a osvěžující efekt po vypití.
    caje
    caje
    caje
    caje
    caje
    Cena: 994,- / 30g dóza

    Prodejce: www.tea-legends.cz/