Čajové směsky

Čajové směsky směs čajových lístků s jinými ingrediencemi. Jako příklad může být čaj Touareg (směs Nana máty a zeleného čaje Gunpowder).

Masala Chai


23.11.2010


Ingredience:
Masala (tzv. bílý čaj) je tradičním nápojem v Indii, výborný povzbudivý nápoj vhodný v zimním období, kdy zahřeje a povzbudí. Postupným zkoušením a objevováním jsem dospěl k velice dobrým výsledkům, proto bych rád i Vám ukázal přípravu tohoto výborného nápoje. Masalu prakticky nikdy neuděláte stejnou, vždy je o něco jiná, a to je jedna z vlastností, která mě na masale baví.

Koření, které se nachází ve směsi nazývané Yogi, Masala atd. obsahuje kardamon, hřebíček, skořici, zázvor a bílý pepř.



Poměry:
Příprava pro více lidí
1l vody
0,5l mléka (polotučné)
4 vrchovaté čajové lžičky koření Yogi masala
4 zarovnané čajové lžičky čaje (CTC ASSAM)
7 čajových lžiček cukru

Příprava pro dva
0,5l vody
0,25l mléka
2 vrchovaté čajové lžičky koření Yogi masala
2 zarovnané čajové lžičky čaje (CTC ASSAM)
4 čajové lžičky cukru

Příprava do klasické malé termosky
0,3l vody
0,1l mléka
1 vrchovatá čajová lžička koření Yogi masala
1 zarovnané čajová lžička čaje (CTC ASSAM)
2-3 čajové lžičky cukru

Návod k přípravě:
Požadovaný objem vody přelijeme do hrncem nebo nádoby, do které dále přidáme koření Yogi a černý čaj. Necháme dojít k varu a cca 3-5 minut povaříme. Ztlumíme plamen, přilijeme mléko a přidáme cukr. Za mírného ohně necháme vařit 5-10 minut (čím déle, tím lépe, masala je pak krémovější). Vypneme, když mléko téměř vzkypí. Nezapomeňte ochutnat a případně dodat chybějící suroviny dle vašich chutí (nejčastěji cukr). Přelijeme přes sítko do servírovací konve. Nyní si můžete i Vy připravit doma skvělý indický Chai.


Cena samotného koření: 50,-/50g