Byliny - nečaje

Bylinné čaje - jsou výluhy z jiných rostlin než z čajovníku (Camellia Sinensis). Může se jednat o listy, kůru, jehličí, květy a další části rostlin. Mezi nečaje patří například bylinné čaje, Maté, Rooibos, Lapacho a spousty dalších.



  • Manayupa

  • Vložil Tomáš Klouda 15.3.2020, autor Tomáš Klouda


    caje
    caje
    caje
    Manayupa má výborné detoxikační vlastnosti, čistí a dezinfikuje veškeré vnitřní orgány. Manayupa je doporučována především pro podporu jaterních funkcí a jejich detoxikaci.
    Manayupa pomáhá při alergiích, astmatu, zánětech jater, ledvin, trávicího traktu i pohlavních orgánů. Podporuje trávení a metabolické funkce, pomáhá spalovat tuky, používá se také při otravách. Uvolňuje křeče hladkého svalstva a odstraňuje bolest, využívá se při bolestivé menstruaci, pomáhá i při neurózách a bolestech svalů. Ve formě koupelí blahodárně působí na zanícenou ekzematickou pokožku nebo namožené svaly.
    Manayupa se používá zejména pro očistu organizmu a krve od toxických látek, které se nám ukládají v organismu při požívání alkoholu, kouření nebo nadměrném užívání chemických léků. V důsledku toho dochází k překyselení organismu a vzniku řady zdravotních obtíží. V tradičním indiánském léčitelství se manayupa používá k různým účelům - vodní macerát celé rostliny se podává při nervových obtížích nebo se též používá jako přísada do koupele při léčbách vaginálních infekcí.
    Účinné látky
    esteroidy, taniny, minerální sole (hlavně vápníku a hliníku), vitamín K, saponiny, flavonoidy, glycidy (deriváty kvercetinu), aminokyseliny, éterické oleje a mnoho jiných látek
    caje
    caje
    Suchý list objemný, sekané úzké stonky, větvičky a listy. Světle zelená až žlutavá barva. Vůně zalitého listu připomíná nejvíce řecké seno, lehce slaný odér s kořeněnou složkou - téměř až do sušeného libečku a s dřevitou nasládlou vedlejší složkou. Barva je zlatavá, tmavší žlutavá, drobný prach na dně misky. Chuť v základu připomíná skutečně mírnější řecké seno, lehká dřevitost, ovšem vedlejší prvky a v projevy v dochuti, směřují spíše do tónů Vilcacory, dřevité ušlechtilé nuance po kůře a nevšedních dřevinách. Vydatný a přitom stabilní základ, poměrně pestré prvky, jemná kořeněnost s dřevinami sedí. I v chuti cítím náznaky staršího sušeného libečku, dominuje však pískavice. Zajímavý a na popíjení příjemný výluh.
    caje
    caje