Pu-erh

Pu-erh - označení pro tmavý čaj (hei cha, chej čcha) pěstovaný v čínské provincii Jün-nan. Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné oxidace čaje. Rozdělujeme jej na dva druhy - zelený (sheng, raw) a tmavý (shu, ripe).

  • Černý čaj Pu Erh Bio - Mamacoffee

  • Vložil Tomáš Klouda 5.4.2018, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    Info od prodejce:
    Vynikající třída tohoto slavného, dodatečně fermentovaného čaje, je vyrobená téměř výhradně z drobných, zlatavých tipsů a mladých, křehkých lístků. Chuť je velmi harmonická, komplexní, lehce mléčná, příjemně zemitá s lehkými ořechovými tóny a poměrně výrazným aroma charakteristickým pro vyšší třídy yunnanských červených čajů.
    Domácí příprava
    Při přípravě tohoto čaje je velmi důležitá teplota vody, při prvním nálevu by měla mít kolem 90 °C. Dvě kávové lžičky čaje (cca 5 g) zalijeme 250 ml vody a louhujeme nejdéle 2,5 minuty.
    Doplňkové informace
    Hmotnost: 70 g
    Výrobek splňuje pravidla ekologické produkce, kontrolní organizace ABCERT AG, CZ-BIO-002.
    nadobi
    nadobi
    Suchý list vypadá skvěle, tříděný materiál tips+list, báječný poměr, tmavé specifické drobnější listy, které jsou v podobě silných drátků a menších zavinutých kuliček. Barva tmavá, šedavá s načervenalým-nahnědlým listem, místy až do zlatava. Vůně listu dřevitá s mahagonovým ušlechtilým těžším prvkem, pouze náznakem zemitá, krémový sladký podtext. Baleno precizně v metalizované krabičce vč. ochranné metalizované "membrány" pod víčkem.
    nadobi
    nadobi
    Příprava v degustační sadě
    Degustační souprava 100ml, 2g listu, 3min louhování, vroucí voda.
    Nahřátý list: Příjemný hořko-sladký ušlechtilý dřevito-smetanový odér. Lehounce kořeněné ušlechtilé tóny dřevin, výrazné prvky mahagonu, exotická dřeva.
    Vůně nálevu: ořechová, nasládlá s lehounkým nahořklým odérem. Smetanový podtext, lehounce zemitý odér.
    Barva nálevu: temná, neprůhedná, do ruda. Pár drobných zlomků na dně misky.
    Chuť: kulatá chuť, bez svíravosti, bez zakolísání, základ není zcela plný, ale lahodný, sladký, stopová nahořklost, krémový podtext, náznak ořechů - lískové ořechy - příjemná ušlechtilá dřevitost.
    Dochuť: po polknutí smetanovo-krémová sladká složka, příjemné něžné ořechové nuance, slabší dřevité prvky, trochu mi chybí ta lehce kořeněná hutná mahagonová složka, co byla cítit v nahřátém listu, bylo by to famózní. Nicméně rzložení hořké a sladké po polknutí je velice příjemné, vybalancovaný základ, na středu jazyka se projevují sladké smetanové prvky, vzadu na jazyku těžší dřevitá složka.
    nadobi
    nadobi
    Jednonálevová příprava
    Yixing konev 250ml, 3-3,5g listu, předehřev nádobí, nahřátí listu.
    Počet nálevů: 1. Teplota vody: vroucí. Doba louhování: 250-300s

    Neprůhledná temná barva nálevu, rudá, v této sytosti jde do černa :-). Bez zlomků, či kalu na dně misky (sledováno po upití)
    List není stavěn na vícenálev, je to spíše lehčí záležitost, zkoušel jsem na dva nálevy a dá průměrné chutné misky podobného charakteru, jako je popsáno v přípravě v degustační sadě. Ale nyní mi jde o větší intenzitu. Stavěno tedy na jednonálev. Základ je více nahořklý, ale nic hrubého zde není, dá se s přehledem vypít, krémové pozdí tvoří dokonalý balanc. Nyní je i ořechová složka na výraznější úrovni, tělo je plné, s čímž jsem v testru moc spokojen nebyl. Shu musí mít to své základové gró. Ořechovo-dřevité tóny, lahodné krémové nuance již v chuti a výraznější zemitost, než v degustační sadě, ale stále na příjemné úrovni, je zkrátka výraznější, než tomu bývá u vyšších tříd gong ting sypkých shu pu-erů. Překypující hutná složka, hřejivé projevy, ořechové prvky připomínají kombinaci pekanových a vlašských ořechů. Dochuť plná, po polknutí krátce přetrvává zemitost, ale rychle ji vystřídá/zastíní krémová složka přecházející v průběhu dochutě do smetany. Dřevitost je v chuti lehce kořeněná, příjemnější ušlechtilé dřeviny - v dochuti přecházejí do ordinérnějších tónů mokrého dřeva listnatých stromů. Závěr dochutě je velmi lahodný, čistě sladký, ořechovo-krémový. Tento shu je základ, ale dobrý základ, žádný zfušovaný fejk, který by odpudil špatně řízeným urychlovaným procesem, k zimnímu popíjení standard :-) cenově i s designovou krabičkou mi poměr připadá ok, hezké jako dar, potěší jak vizuálně, tak chuťově.
    nadobi
    nadobi
    Vylouhovaný list měkčí struktury, tmavé drobné listy černo-hnědo-šedé barvy.
    nadobi
    nadobi
    Cena: 145,- Kč/70g (vč. krabičky)

    Prodejce: Mamacoffe
    https://www.mamacoffee.cz/sypany-caj/cerny-caj-pu-ehr-bio/