Černý čaj
Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.
Malawi – #421 Thyolo Moto OP1 (Lightly smoked – Guava)
Info od prodejce:
Thyolo Moto je jemně kouřový čaj z Malawi, který na soutěži 3rd "Teas of the World" International Contest AVPA - Paris 2020 v kategorii "Spéciale thé fumé" získal bronzovou cenu (Gourmet Bronze). Čajové lístky čaje Moto jsou sbírány a rolovány ručně. Při oxidaci nedosáhnou plné oxidace, přestože se řadí mezi čaje černé. Poté se hotový čaj zakouří dřevem stromu Guava, které pochází přímo z okolí čajových plantáží. Pokud si ale kdokoliv myslí, že jde o kopii čínského čaje Lapsang Souchong, velmi se mýlí. Pro výrobu čaje Thyolo Moto používá společnost Satemwa Tea Estates endemický kultivar Thyolo, pojmenovaný podle místního města a okresu Thyolo. Tento kultivar poskytuje hladké sladké čaje s jemnou krémovostí. Proto Thyolo Moto vydává nálev plný sladkých tónů a kouř není v žádném případě dominantní, ale dodává čaji opravdu zajímavou a lahodnou atmosféru.
V roce 1923 koupil mladý Skot Maclean Kay svůj první pozemek v Malawi od farmáře tabáku. Zde založil čajovou zahradu. Dnes je jednou z posledních rodinných pěstitelů čaje v Malawi. V současnosti plantáž provozuje jeho nejstarší syn Alexander, který je třetí generací farmářů. Celá rodina společně pracuje na produkci opravdu špičkových orthodoxních čajů. Plantáž se nachází 1 000 - 1 200 m nad mořem na svazích hory Thyolo v Shire Highlands v Malawi.
PŘÍPRAVA V KONVICI – Dávkujte cca 2 g černého čaje na 150 ml vody. Poté zalijte vodou o teplotě 95-100 °C. Nechte louhovat 2 až 3 minuty podle chuti. Následně přeceďte.
PŘÍPRAVA V GAIWANU – Dávkujte cca 4 g. Louhování: 30s/20s/30s/40s/50s/60s+
ZEMĚ PŮVODU
Malawi
REGION
hora Thyolo, Shire Highlands – okres Thyolo
ČAS SBĚRU
červen 2020
ODRŮDA
Kultivar Thyolo
PŘÍCHUŤ
kouřová, aromatická, sladká
NADMOŘSKÁ VÝŠKA
1 000 – 1 200 m. n. m.
VARIANTA
Sypaný čistý
černý čaj
X | | POZNÁMKY |
LIST | | List voní kouřovo-popílkovou složkou, nasládlý popel, ušlechtilé dřeviny a náznak ořechů (uzené mandle). Jemný a příjemný odér, už dle vůně lze usoudit, že zakouření listu bylo decentní. Právě dřevitá složka v kouřové vůni dělá tento kousek jedinečným, tyto podtexty jsou jedinečné. List je nelámaný, veliký, místy až přes 6 cm. Převažují jednolisty, místy se však dá najít stonek s více listy. Barva z 90% černo-šedá, pouze místy hnědavá. |
NAHŘÁTÝ LIST | | Nahřátý list vydává extra lákavé vůně, dominuje kouřová složka, jako hořící polínko akátu, decentně přepražené mandle a para ořech. Nasládlá základna, působivý a nevšední charakter. |
BARVA NÁLEVU | | Karamelová barva nálevu, pouze 2-3 zlomky na dně misky. Jiskrný a čistý nálev. Vůně nálevu mi připomíná zauzenou parenicu s dřevitými prvky v pozadí. |
CHUŤ | | První nálev má popílkovou jemnost srovnáním k působení smetany na jazyku - jaksi zásaditý, neagresivní celek. Základnu zaplnil pouze mírný kouřový nádech, hrají zde však na stejné rovině dřevinky a náznaky ovoce. Pestrý chuťový celek, který je dokonale sestavený, nic nezapadá, nic nevyčnívá, hladký požitek hodný uznání. Po prvním doušku lehké probuzení ořechů na kořenu jazyka. Druhý a třetí nálev nabízí sytější a tmavší nálev až k hnědavé barvě. Chuť tvoří o chloupek méně výrazné kouřové složky, zde je jasně oddělená dřevitá složka - unikátní charakter, jíž se již ani akát nepodobá - připomíná mi africké dřevo z kterého jsem kdysi měl vyrobený bongo buben. Intenzivní ovocnost, popílek, který se drží o úroveň níže připomíná lehce zauzené mandle. Ovocné prvky jsou datlovo-broskvové. Čtvrtý a pátý nálev se už musíte snažit, aby byla kouřovost patrná, dominuje sladkost a ovocnost s kakaem a ořechy. Ani delší louhování není v chuti přestřelené. |
DOCHUŤ | | Po polknutí se kouřové složky rozvinou na patře a v krku, lehký efekt "vzlínání sladkého z krku po polknutí" - sladší základna po pár vteřinách. Mnohem výraznější ovocné prvky - nejvíce to vystihne nepříliš sladká datle. Dlouhý požitek z doznívání a bez stopy svíravosti. Druhý nálev připomíná kouřovo-dřevitou složkou paraguayské yerba maté - u těch výrazněji zakouřených je složka podivuhodně podobná - zde je ovšem chuť pestřejší - ovocné prvky v dochuti s náznakem koření, lískový sušený ořech a zauzené manličky. Dochuť dlouhá a příjemná - kouřové složky decentní - člověk nemá pocit, jak když hodinu táhne z klasické dýmky, jak tomu bávý u low grade lapsangů. Tyto nálevy si vychutnávám - rozprostřená paleta chutí, široký záběra působení na patro, jazyk i krk, mocné prožívání při prodýchávání nosem. Čvrtý a pátý nálev již není tak úchvatný, ale stále příjemný, dominuje ovocnost s ořechy, zcela jemná štiplavost v krku po delším louhování. |
VYLOUHOVANÝ LIST | | Červeno-hnědavý list, výrazně pilovité okraje a tužší struktura. I přes svinutou strukturu listu je list široký a převažují i dlouhé kusy. Pouze pár větších tipsů v celku. |
Osobní popisek: Hřejivý a mírně povzbuzující čaj. Nejvíce mi seděl v porcelánu, kamenina list trochu uzavřela a zapadají tam ovocné prvky - pestrost není tak úchvatná. Nejvíce mi také seděla příprava na tři nálevy s 2g s nádobkou viz foto, ale plně uspokojující alternativou je gaiwan, kde s 3g zvládneme až pět nálevů.
Cena: 168 Kč / 50g
Prodejce: www.tea-legends.cz