Polozelený čaj

Polozelené čaje - skupina jíž charakterizuje tradiční způsob zpracování, zahrnující zavadání lístků na prudkém slunci a oxidace následovaná rolováním. Obecně stupeň oxidace dosahuje 8 % až 85 % (světlý/tmavý oolong). Chuť polozelených čajů se výrazně liší v závislosti na pěstování a způsobu zpracování, kdy se některé oolongy například praží, nebo archivují. Může být sladká a ovocná s medovou vůní, hutná s dřevitými a praženými tóny nebo osvěžující s květinovým aroma. Různé sorty oolongů se zpracovávají odlišným způsobem, ale tvar listů bývá v zásadě dvojí: buď jsou lístky volně zohýbané (dračí formy), nebo pevně svinuté do malých kuliček s koncem stonku. První způsob svinovaní je tradičnější.

  • Malawi Thyolo Oolong - Ox

  • Vložil Tomáš Klouda 10.6.2018, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Popis od prodejce:
    Země původu: Malawi
    Počet nálevů: 3
    Tento oolong pochází přímo z čajové zahrady Satemwa, jejíž historie sahá až do roku 1923. Označení Thyolo dostal podle nejbližšího městečka. Delší, tmavě hnědé lístky dávají po zalití vznik nálevu lehce oříškové, sladké vůně. V chuti objevíte notu arašídového másla a oříšků v karamelu.
    Příprava:
    Vodou o teplotě 90°C zalejte čaj v poměru 1,5 dl na 1 čajovou lžičku, pokud louhujete v konvici, pak navíc 1 lžičku na konvici. Ponechte 4-5 minut louhovat. Poté přeceďte. Možno připravit 3 nálevy.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Suchý list tmavě šedý až do černa, poměrně bohatý podíl tipsů, které prosvítají do stříbrné barvy. Vůně nasládlá, ořechová, lehce bylinná. Listy různorodé, jsou vidět jen mírně kroucené drobné vícelisté celky, větší jednolisty i zlomky.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vícenálevová příprava:
    Shiboridashi 150ml, 5g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí. Počet nálevů: 5. Teplota vody 95°C. Doby louhování: 30s/45s/110s/190s/250s+

    Zlatavá barva nálevu, minimum zlomků na dně misky, drobný prach pouze a v omezené míře. Vůně je sloučeným kontrastem mírně vegetální složky s ořechy. Chuť prvního nálevu je nesmírně zajímavá, základ má unikátní charakter, chutě jsou jemné, sladké, bez negativních prvků, základ ještě není zcela plný, ale jednotlivé nuance jsou naprosto nové. Směs čerstvě spařených mandliček, kiwi domácí svěží marmeládky, vytříbená složka po karamelu a svěží bylinné vegetální prvky. Plynulý přechod na dochuť, báječný charakter, nevyniká výrazností, ale strukturou, je to pro mě zcela nové složení. Takto lahodné nuance jsem poprvé ochutnal od kamarádky, když k nám donesla domácí kiwi marmeládu - zcela vystihuje svěží, povzbuzující tóny, do toho mandličky, náznak karamelu a bylinné nuance v pozadí. Dochuť v prvním nálevu středně dlouhá, ale chuťově více, než uspokojující. Druhý nálev jde podstatně více do mandlova, jemné karamelové nuance a lehounce nahořklá stopka, výraznější nálev, kiwi složka po ovoci cca poloviční již ne tak oslnivá. Třetí nálev tvoří základ mandle, lehké arašídové stopy, bylinný podtext, marmeláda je pryč. Dozvuk stále dlouhý, ale omezenější, již nepůsobí tak oslnivě, základem jsou mandle, o něco pestřejší složky, než v chuti, ještě zde občas problesknou kiwi tóny marmelády. V podstatě ihned po prvním nálevu už čaj klesá na požitku, ale stále si drží zajímavý nevídaný charakter. Čtvrtý a pátý nálev poměrně omezený, pouze ořechy a bylinný podtext.

    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vylouhovaný list v podobě nazelenalých listů, vesměs velkých, širokých a delších, dlouhé vícelisté celky jsou méně časté - tips+list, cca 1/4 malých jednolistů, či tipsů.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Cena: 98,-/40g

    Prodejce: Oxalis