Černý čaj

Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.

Malawi Chisunga BP1


Vložil Tomáš Klouda 7.4.2024, autor Tomáš Klouda


caje
caje
caje
Info od prodejce:
Jemný černý čaj pro běžné popíjení.
Chisunga je jedním z nejznámějších čajů v Malawi. Je poměrně hojně využíván velkými výrobci čajových směsí po celém světě. Má charakter, který bývá poněkud sladový, ale není přehnaný. V žargonu ochutnávačů a míchačů čajů jsou čaje Malawi chuťově poněkud neutrální s načervenalou barvou, mají tendenci napodobovat keňské a jsou obecně o něco levnější než keňské. Malawi se hodí do ledových čajových směsí, protože dávají dobrou barvu a nemají tendenci ledový čaj zakalit.
Malawi, jedna ze zajímavějších zemí produkujících čaj, je vnitrozemská země, která sousedí se Zambií, Zimbabwe, Mosambikem a Tanzanií. Nejkratší vzdálenost k moři z centra vnitrozemského Malawi je na jih přes Mosambik do přístavu Beira. Tato cesta je bohužel plná nebezpečí. V Mosambiku je značně rozšířená guerillová a protivládní činnost (bez ohledu na to, která vláda je zrovna u moci). V minulosti se nezřídka stávalo, že železniční tratě a silniční spoje byly vyhozeny do povětří nebo byly napadeny konvoje. Veškeré produkty z Malawi a pro Malawi proto nyní putují oklikou. V případě čaje se vozí z Blantyre přes 200 km dlouhý koridor v Zimbabwe a pak na jih do Johannesburgu a nakonec po železnici do námořního přístavu v Durbanu, což je pozemní cesta dlouhá 2000 km oproti 200 km dlouhé přímé cestě z Limbe do Beiry.
Způsob přípravy horkého čaje: Uvařte čerstvou vodu. Do konvice dejte 1 čajovou lžičku čaje na každý šálek. Vroucí vodu nalijte do konvičky. Přikryjte a nechte louhovat 3-7 minut podle chuti (čím delší doba louhování, tím silnější čaj). Podle chuti přidejte mléko a cukr.
Způsob přípravy ledového čaje: Vložte 6 čajových lžiček čaje do konvice nebo žáruvzdorného džbánu. Čaj zalijte 0,6-0,8 litrem čerstvě převařené vody. Nechte 5 minut louhovat. Naplňte servírovací džbán do čtvrtiny studenou vodou. Nalijte čaj do servírovacího džbánu a sceďte lístky. Přidejte led a doplňte džbán studenou vodou. Ozdobte a oslaďte podle chuti. [Pravidlo při přípravě čerstvě uvařeného ledového čaje je použít 2x více sypaného čaje, protože bude přelit ledem a zředěn studenou vodou].
Země původu: Malawi
Oblast: Milange
Třída: BP1 (Broken Pekoe One)
Nadmořská výška: 900 m.n.m.
Typ výroby: CTC (Cut Torn and Curled)
Složení: černý sypaný čaj
Příprava: 1-2 lžičky na 250-300 ml vroucí vody. Louhujte 3-7 minut.
caje
caje
caje
caje
X POZNÁMKY
LIST Suchý list voní sytou dřevitou složkou s tóny sladu. List je ve formě CTC, zde ve velmi drobných kuličkách srolovaných z nasekaných lístků. Barva je hnědá s malým množstvím oranžových úzkých vláken ze stonků.
NAHŘÁTÝ LIST Hořko-sladký základ, sladová základna s dřevito-vegetálními prvky, místy až do karamelu.
VŮNĚ NÁLEVU Těžší dřevitá složka s hořkou základnou, nepatrně karamelové prvky.
BARVA NÁLEVU Rudý až hnědavý sytý tmavý nálev, přijatelné, minimální množství prachu na dně misky.
CHUŤ Mírně svíravá složka po usrknutí, těžká sladovo-karamelová složka s dřevitou složkou, která díky tříslovinám působí mocně napatře. Výrazný a extrémně silný nálev. Hrubší černý čaj, který se rychle louhuje, pro citlivější jedince si žádá o zjemnění.
DOCHUŤ Po polknutí nahořklá složka, jako jádra z citronu, kapka citronu mezi dřevitými prvky. Tříslovninky jemně škrabající v krku nejsou překážkou. Karamelový tón v mezičase, uprostřed délky doznívání. Sladová složka nastupuje až v závěru doznívání. Překvapivě poměrně dlouhá doba dojezdu, závěr není nikterak pestrý, ale výrazná základna trvá značně dlouho.
VYLOUHOVANÝ LIST Drobné kuličky rudo-hnědé barvy, nádobí se dobře čistí.

caje
caje
caje
Osobní popisek: Příprava v degustační sadě je extrémní, silný nálev si vyloženě říká o cukr, či mléko ve stylu assamu. Silné nálevy není radno požívat na lačno, i po snídani mě značně zatížil (první pomoc kandované ovoce). Síla je extrémní, po vypití čaj doslova sedne na hlavu, zde i přes časté "čajování" cítím euforii a "zčajování". Praktická forma listu, lze vždy a všude u sebe nosit naměřenou dávku, která nezabere místo, vejde se do kinder vajíčka.
caje
caje
caje
Cena: 89 Kč / 100g

Čajový dýchánek