Heicha

Heicha - jsou tmavé čaje tvořící samostatnou kategorii. Tyto čaje prochází dodatečnou oxidací a mají většinou podobně jako pu-erh předpoklad k dozrávání v průběhu času. Tento čaj pochází až na vyjímky z Číny (provincie Guangxi, Anhui, Hunan, Hubei, Sichuan) a chuťově se značně liší dle lokalit, procesu výroby a výrobců.

Liu Bao


27.9.2010

Liu Bao - "Čaj šesti pevností" - vícenásobně oxidovaný čaj, řadí se spíše do kategorie Pu-erhů. Suchý list drobný, velmi tmavý voní jako tmavé puerhy - zemitě.

Příprava: 3-4g/100ml gaiwan - předehřev.

1.nálev 100°C/15s - Rozjezd chutí nálev červeno hnědý, vůně výrazná, zemitá, lehce zemitá chuť s příjemným sladkým plným tělem. Dozvuk krátký, sladký zemitý.
2.nálev 100°C/10s - Podstatně tmavší nálev temně hnědý, hutný nálev, plná chuť se zemitou nevtíravou chutí, oříškové podtóny a sladký základ. Dochuť nasládlá s pestrými tóny, nejvíce jsou cítit mandlovo-lískové složky.
3.nálev 100°C/25s - čaj stále okamžitě po zalití velmi ztmavne. Nepatrné posílení zemitosti a výraznosti oříškových podtónů. Dozvuk se podloužil a také zvýraznil.
4.nálev 100°C/40s - prakticky totožný jako 3. nálev, beze změny, dozvuk se jen mírně zkrátil.
5.nálev 100°C/60s - Stále plný nálev s mírným poklesem výraznosti, světlejší barva nálevu, zemitost méně výrazná, více prokoukla sladkost a tóny ořechů. Dochuť krátká, zemitá.
6.nálev 100°C - po zalití je vidět podstatný rozdíl, barví jen velice málo. Poslední nálev, louhovat klidně 5 minut, nic se na tom nezkazí. Příjemný nálev s nádechem zemitosti a ostatních tónů.


Závěr: Příjemný čaj, pro mne lepší verze tmavých puerhů, které osobně nemusím, není zde přítomná agresivita, zemité tóny jsou mírné, příjemná kombinace chutí. Velmi důležité je zalévat neustále horkou vodou. Čaj velice vhodný pro zimní období, lze popíjet i navečer.


Prodejce: www.jiaogulan.cz/shop
Cena: 49,-/50g