Pu-erh

Pu-erh - označení pro tmavý čaj (hei cha, chej čcha) pěstovaný v čínské provincii Jün-nan. Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné oxidace čaje. Rozdělujeme jej na dva druhy - zelený (sheng, raw) a tmavý (shu, ripe).

  • Little mandarin shu pu-erh

  • Vložil Tomáš Klouda 1.8.2019, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Info o čaji:
    Mandarinky dovezeny ze služební cesty kamaráda.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi    Suchý list voní intenzivní mandarinkovou nasládlou vůní, pouze lehké "puerovité" projevy. Velikostně spíše malá mandarinka, tento druh se připravuje vcelku. Hnědavo-nzelenalá kůra, šikovně zpracováno, "víčko" zcela pasuje, list napěchovaný až po okraj mandarinky. Shu puerh uvnitř je droný, zlatavé výběrové tipsíky, Gong ting třída.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Chuť: 3,5 / 5 (5 = NEJLEPŠÍ)

    Dochuť: 4 / 5 (5 = NEJLEPŠÍ)

    Cena: ? / 5 (5 = NEJLEPŠÍ POMĚR CENA VÝKON)

    Originalita: 3,5 / 5 (5 = UNIKÁTNÍ ČAJ, 1 = ŘADOVKA, OKOUKANÝ)

    Praktičnost: 3,5 / 5 (5 = BEZSTAROSTNÝ ČAJ, 1 = NEPRAKTICKÝ, NÁROČNÝ)

    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi     Osobní popisek: skleněný gaiwan 150ml, celá mandarinka. Vroucí voda. Proléváno více, než 10x.
    Nahřátý list: intenzivní překypující mandarinková vůně, sladký charakter s lehkou nahořklou stopkou.
    Vůně: velmi výrazná, mandarinková, nasládlá, jen lehká krémovo-dřevitá vedlejší složka.
    Barva: první nálevy průhledné, rudo-hnědé, drobný prach na dně misky. Další nálevy tmavší, ale stále průhledné, připravuji pouze proléváním, žádné temné kafe.
    Chuť: první nálev lehký, čistě sladký, mandarinkový, příjemný, chutný, ale bez výraznějšího těla. Od druhého nálevu je to "jiný šálek". Hutná základna, lehce štiplavé tóny citrusu, příjemné projevy kůry, kyselkavo-sladko-nahořklé, komplexní hrátky citrusu a tonů shu pueru. Hravá, lahodná, plná základna, kulatý celek, chuť jde hezky do šířky, působení po celých ústech, hořkost minimální, neprojevuje se v pozdějších nálevech ani svíravost, ani nadměrná štiplavost kůry, zcela hladký průběh chutě. Nedoporučuji extra dlouhé nálevy, kůra mandarinky pak hořkne.
    Dochuť: první nálev je svěžím nádechem shu a příjemným procítěným komplexem citrusu, který v ústech tvoří příjemné prostředí. Od druhého nálevu dlouhé dochutě, stabilní shu základna, minimální působení dui wei - svědčí o odleželejším kusu. Dřevito-krémový charakter s plnou základovou mandarinkovou složkou. Od třetího nálevu se přidávají vlašské ořechy, kombinace hravá a svěží. Pocitově je cítit, že nálev bude výtečný a vhodný i vychlazený/zchladlý, osvěžující charakter. Velmi dlouhé působení, výdrž cca do sedmého nálevu, poté opět pozvolný úbytek pestrosti a výraznosti chutí.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vylouhovaný list se drží po celou dobu přípravy v mandarince! Při vypreparování listu z mandarinky po přípravě je list tmavý, tužší, menší, výběrový.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi     Cena: ? dar

    Prodejce: ?