Pu-erh
Pu-erh - označení pro tmavý čaj (hei cha, chej čcha) pěstovaný v čínské provincii Jün-nan. Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné oxidace čaje. Rozdělujeme jej na dva druhy - zelený (sheng, raw) a tmavý (shu, ripe).
Little mandarin shu pu-erh
Info o čaji:
Mandarinky dovezeny ze služební cesty kamaráda.
Suchý list voní intenzivní mandarinkovou nasládlou vůní, pouze lehké "puerovité" projevy. Velikostně spíše malá mandarinka, tento druh se připravuje vcelku. Hnědavo-nzelenalá kůra, šikovně zpracováno, "víčko" zcela pasuje, list napěchovaný až po okraj mandarinky. Shu puerh uvnitř je droný, zlatavé výběrové tipsíky, Gong ting třída.
Chuť: 3,5 / 5 (5 = NEJLEPŠÍ)
Dochuť: 4 / 5 (5 = NEJLEPŠÍ)
Cena: ? / 5 (5 = NEJLEPŠÍ POMĚR CENA VÝKON)
Originalita: 3,5 / 5 (5 = UNIKÁTNÍ ČAJ, 1 = ŘADOVKA, OKOUKANÝ)
Praktičnost: 3,5 / 5 (5 = BEZSTAROSTNÝ ČAJ, 1 = NEPRAKTICKÝ, NÁROČNÝ)
Osobní popisek: skleněný gaiwan 150ml, celá mandarinka. Vroucí voda. Proléváno více, než 10x.
Nahřátý list: intenzivní překypující mandarinková vůně, sladký charakter s lehkou nahořklou stopkou.
Vůně: velmi výrazná, mandarinková, nasládlá, jen lehká krémovo-dřevitá vedlejší složka.
Barva: první nálevy průhledné, rudo-hnědé, drobný prach na dně misky. Další nálevy tmavší, ale stále průhledné, připravuji pouze proléváním, žádné temné kafe.
Chuť: první nálev lehký, čistě sladký, mandarinkový, příjemný, chutný, ale bez výraznějšího těla. Od druhého nálevu je to "jiný šálek". Hutná základna, lehce štiplavé tóny citrusu, příjemné projevy kůry, kyselkavo-sladko-nahořklé, komplexní hrátky citrusu a tonů shu pueru. Hravá, lahodná, plná základna, kulatý celek, chuť jde hezky do šířky, působení po celých ústech, hořkost minimální, neprojevuje se v pozdějších nálevech ani svíravost, ani nadměrná štiplavost kůry, zcela hladký průběh chutě. Nedoporučuji extra dlouhé nálevy, kůra mandarinky pak hořkne.
Dochuť: první nálev je svěžím nádechem shu a příjemným procítěným komplexem citrusu, který v ústech tvoří příjemné prostředí. Od druhého nálevu dlouhé dochutě, stabilní shu základna, minimální působení dui wei - svědčí o odleželejším kusu. Dřevito-krémový charakter s plnou základovou mandarinkovou složkou. Od třetího nálevu se přidávají vlašské ořechy, kombinace hravá a svěží. Pocitově je cítit, že nálev bude výtečný a vhodný i vychlazený/zchladlý, osvěžující charakter. Velmi dlouhé působení, výdrž cca do sedmého nálevu, poté opět pozvolný úbytek pestrosti a výraznosti chutí.
Vylouhovaný list se drží po celou dobu přípravy v mandarince! Při vypreparování listu z mandarinky po přípravě je list tmavý, tužší, menší, výběrový.
Cena: ? dar
Prodejce: ?