Černý čaj
Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.
Info od prodejce
Leila a Alex - jsou to mladé dámy ve svém rozkvětu (kolem 30 let). Příbuzné Zii, které převzali její řemeslo. (Zia bohužel loni umřela). Čaj tedy pochází ze zahrady Zii, ale je v něm podpis těchto dvou dam. Bohužel nemají její pečlivost, ale i tak jsem našel tento čaj pozoruhodným. Chuťově jsou si velmi podobné a těším se, jak se postupně bude jejich čaj vyvíjet - jak se utvoří u každé z nich vlastní charakter. Stejně jako u Ramize jde o čaj, který je v celém procesu zpracován ručně. Na řízení fermentace však dohlíží tyto dámy spolu.
Suchý list na pohled nádherný, barvou tmavší šedou až do černa, místy nahnědlé listy, či postříbřené ochlupené tipsy, zcela vyjímečně nějaký ten zelený nefermentovaný list. Objemný list, zcela převažují vícelisté celky, spíše místy jednolisty, zlomky v drtivé menšině a spíš způsobené přepravou. Vůně listu svěží, vyzařuje již zde komplexními vůnnými prvky, bylinné základové tělo s mandlovo-ovocným podtextem, chmelovité prvky, sladko-nakyslý základový charakter a mnoho vedlejších složek, broskev, liči, mandle, čokoláda.
Příprava v testeru
Taster 100ml, 2g listu, 3min louhování, 100°C horká voda.
Nahřátý list: hutná bylinno-čokoládová vůně, s ovocnými prvky v pozadí. Sladký charakter s nepatrnou nahořklostí v pozadí.
Vůně nálevu: velice sladká, ovocno-bylinná s náznakem čokolády v pozadí. Ovocná svěží složka s tóny přezrálé broskve a jablečného pyré.
Barva nálevu: hnědavá barva nálevu s odstíny oranžové.
Chuť: sladko-nakyslý start chutných bylinno-ovocných prvků, chmelovito-broskvová složka s jablečným nádechem (místy prokouknou i tóny moštu), po chvilce nakyslé prvky přejdou do podtextu k bylinným složkám a zůstávají sladké ovocné složky a přidávají se nahořklé tóny čokolády a jader ořechů (mandle). Pestré chuťové nuance, nesmírně bohaté prvky s jemným uklidňujícím tělem. Závěr nepatrně hutnější, lehce nahořklé podtóny s výraznější čokoládovou vedlejší složkou a ovocností v základu, vedlejší prvky ořechů a lehce chmelovité náznaky.
Dochuť: Velmi dlouhá, hutná a přitom jemná. Výraznější čokoládová složka v pozadí poněkud změnila charakter ovocných prvků a působí ušlechtileji, prvky evokují tropické ovoce - mango a jiné plody. Vdlejší prvky jak už jsem zmiňoval čokoládové, výraznější, bylinné chmelovité pozadí s doznívajícími tóny madlí. Božsky pestré chuťové prvky, u tohoto čaje oceňuji živější a hutnější tělo, než jako jsem znal u Zii. Závěr jemnější, již ne tak hutný, slábnoucí prvky čokolády v pozadí, primární ovocné chutné tóny manga a broskve, plná vedlejší bylinná chmelovitá chuť. Velmi hřejivý efekt, téměř opojný účinek, uklidňující účinek.
Jednonálevovávová příprava:
Konvička rýžový porcelán 250ml, 5g listu, 100°C, 6 minut louhování.
Vůně: sladko-nakyslá ovocná svěží vůně.
Barva: hnědo-oranžová.
Chuť: svěží nenucená chuť, ovocné primární prvky, sladká základová chuť s náznakem nakyslých prvků v pozadí, decentní vedlejší bylinné a mandlové tóny a náznak čokolády. Plné ovocné tóny broskve a li-či. V závěru náznak medu a cukernaté tělo.
Dochuť: dlouhá jemná dochuť, ovocné tóny nejvýraznější, medové a mandlové složky v pozadí s doznívající nakyslostí. Zvýrazňující se bylinná složka - chmelovito-květinové tóny v pozadí - střídání výrazností. Ovocná plná složka broskve a náznak li-či. Závěr sladký ovocný s náznakem medu a bylinnou složkou v pozadí.
//při větší gramáži je čaj hutnější a plnější, obdobné tóny jako v tasterové přípravě.
Vícenálevová příprava:
Gaiwan 100ml, 7g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí.
1.nálev 100°C/20s – nádherný jiskrný hnědo-oranžový nálev bez jakýchkoliv zlomků. Plná hutná vůně bylin, ovoce, ořechů a nugátu, v pozadí dřevité prvky. Chuť je hutnějšího charakteru oproti spřízněné Alex, výraznější ořechový a bylinný základ, nugátovo-ořevový výrazný podtón. Primárně se prolíná sladko-hořká složka s náznakem nakyslých prvků, které jsou pro gruzínce poměrně typické. Nesmírně plné tělo, dlouhá vyvážená chuť, v závěru nugátovo-kakaové prvky projevující se na jazyku, bylinné složky na patře, vedlejší prvky ořechů a ovoce. Ovocné prvky jablka a náznak manga, primárně ale zastírá ovocné prvky bylinná složka. Dochuť předlouhá, velmi výrazné hutnější nugátovo-ořechové prvky, bylinná složka chmelovitého základu je stále TOP, náznak dřevitých prvků v pozadí a lehká ovocnost. Sladěný ničím nerušený nálev hořko-sladkého základu a jemně nakyslým podtónem. Postupem doznívání se zvýrazňují vedlejší dřevité prvky - listnaté dřeviny, ořechové tóny a nugát hutnější v základu, celkově je dozvuk později těžší. Závěr příjemný plný, chmelovito-ořechový s tóny nugátu a dřevin v pozadí, slabé procitnutí ovoce. Mírně povzbudivý nálev s velmi hřejivým efektem.
2.nálev 100°C/30s – tmavší oranžovo-hnědá nálev, hutnější kakaový odér s bylinnými chmel. prvky. Primární charakter čaje se poměrně změnil, základ je značně sladší, vedlejší tón v kontrastu hořkost/nakyslost, podstatně stoupla výraznost ovocných prvků - jablko/broskev s náznakem liči, primární bylinná chmelovitá složka, velmi hutný nugátový podtón s ořechovými prvky. Závěr nugátový až takřka do kakaa s ovocnými hutnými sladkými prvky a hezky rozloženým chmelovitým základem, ani jeden tón nenarušuje druhé, hezky rozložené chuťové prvky. Dochuť mnohem delší, desítky minut zažívání chuťových orgií, kde se snoubí bylinný základ s ovocnými lehce usedlejšími prvky a nugátovo-ořechové nesmírně plné a hutné tóny v pozadí. V celku vystupuje průběžně kakao, různé ovoce (liči, mango, jablko), čím blíže směrujeme k závěru doznívání, tím více je sladký celek a chuťové celky místy evokují i medové složky. Komplexní plný nálev, který dělá radost. Velmi hřejivý efekt a nyní i značně povzbudivý účinek.
3.nálev 100°C/50s – zcela totožný nálv, jako v předchozím případě, pouze lehce výraznější nugátové prvky, v dozvuku pak ořechové mandlové tóny taktéž výraznější.
4.nálev 100°C/90s – stále tmavý oranžovo-hnědavý nálev, výrazná bylinno-ovocno-nugátová vůně. Nálev sladkého charakteru, náznak nahořklosti v pozadí, nakyslá složka mizivá. Ovocno-bylinný základ, pestré ovocné prvky (primárně broskev/jablko - místy až jako křížaly) s hutnějším těžším nugátovo-kakaovým podtextem, dřevitý slabší vedlejší tón, v chuti slabší ořechové prvky. Závěr chuti lehce zvýrazní mandle (jakoby praženější - předtím syrové oloupané) a zhutní ovocné prvky = sladší celek, bylinné složky zapadlé. Aftertaste dlohý a plný, ovocné primární složky, hutné sladké prvky broskve, jablka a náznak liči, kakaové prvky v pozadí, lehce dřevitý podtón s mandlemi. Závěr čistě ovocný v základu, jablečno(téměř jako mošt)-broskvové prvky s lehce dřevitým a ořechovým podtextem. Fascinující proměna. Svěží a přitom hutná plná dochuť. Hřejivý lehce povzbudivý nálev.
5.nálev 100°C/160s – stále hezký jiskrný tmavý hnědo-oranžový nálev. Vůně se směruje do ovocna s kakaovým nádechem. Lehce bylinný start s plynulým přechodem na ovocné prvky. Sladký základ s lehounce nakyslým podtextem, hořkost zcela pryč. Lehce výraznější chmelovitá složka s jednodušší ovocnou složkou - celek není tak komplexní, ale ve spojení s dalšími prvky to není na škodu a pestrost není tak znatelně ochuzena. Podtext ořechovo-nugátový s nádechem dřevin listnatých prků. Závěr lehce bylinný s jemným ovocným tělem jablečno/broskvového nádechu, v pozadí pak mandlovo-nugátové složky. Dozvuk dlouhý, jemnější, není tak hutný, jako v minulých nálevech, ovocná primární složka s bylinnými prvky v podtextu, lehce ořechové (lískové a mandlové) prvky s doznívající dřvitostí, náznak nugátu. Závěr příjemný jemnější svěží, ovocno-ořechový, lehký bylinný podtext, chmelovité doznívající prvky v pozadí již ztratily svou sílu, jablečné příjemné prvky v základu se pojí s mandlovými svěžími tóny. Velmi chutný psychicky uklidňující nálev s hřejivým efektem.
6.nálev 100°C/270s – oranžový světlejší ale stále tmavý nálev, vůně ovocná s náznakem mandle. Chuť je stále poměrně plná, ovocnost v základu, náznak chmelovitých bylinných prvků v pozadí, kakaovo-nugátové prvky výraznější v pozadí (dlouhé louhování), náznak mandlí. Závěr hutnější, sladší, jablečných charakter s kakaovo-ořechovými podtexty a náznakem bylinných prvků. Dochuť středně dlouhá, primárně ovocná, jednodušší, jablečné složky s náznakem broskve, kakaové a mandlové prvky s náznakem chmelovitých složek. Jednodušší nenáročné pití, celek ztratil svůj lesk a hrdost, ale stále je to nadprůměrně dobré pití.
7.nálev 100°C/350s – barva světlejší oranžová. Lehce bylinný nálech nálevu, ovocný lehčí primární projev, mandlovo-nugátový podtext, lehce dřevitý podtext. Základ sladký s lehounce nakyslým podtextem. Dochuť krátká až středně dlouhá, vůbec ne špatná, ovocný jablečný základ s nádechem broskve, bylinný podtext s ořechvými prvky. Základ sladký se zapadlou nakyslou složkou.
8.nálev 100°C/500s+ – list obarví celek pomalu, ale po velmi dlouhém louhování se nálev stane chuťové plnohodnotný, srovnatelný s předchozím nálevem, nálev je vychladlý a je i tak výtečný, list snese ještě jedno zalití, extrémní výdrž!
Vylouhovaný list složný převážně z vícelistých celků, místy jednolisty, zcela vyjíměčně nějaký ten zlomek. Listy jsou různých barevných odstín, podle toho do jaké míry byly listy fermentovány, hnědé listy s odstíny původní zelené převažují, na jednotlivých vícelistých částech jsou světlejší místy až do zelena zbarvené části, jindy jsou zase místa zbarvená do hněda či červena. Delší větší listy pilovitých okrajů.
Závěr: Skvělý prestižní čaj, který dokáže překvapit všemi testovanými druhy přípravy. Ve vytříbených chuťových nuancích si najde své i nejjemnější zhýčkaný jazýček, věřím, že tento čaj je všestranně praktický jak pro nenáročnou přípravu, tak pro vínecálevové pohoštění přátel či příbuzných (chutná z vlastní zkušenosti všem - od 12 do 65let!). V chuti není co bych vytknul, naopak čekám až se čaj ještě uleží a ještě více zhutní.
Cena: 2200,-/1kg
Prodejce: Petr Sič -
Gruzie.tode.cz