Čajové směsky

Čajové směsky směs čajových lístků s jinými ingrediencemi. Jako příklad může být čaj Touareg (směs Nana máty a zeleného čaje Gunpowder).

Leicha


Vložil Tomáš Klouda 1.7.2013, autor Tomáš Klouda


nadobi
nadobi
Info o čaji
Koupený 2012 na jihu Taiwanu (město Beipu). Leicha je čaj vymyšlený zemědělci, kteří měli málo času a potřebovali energii, proto si připravovali jednoduchý nápoj - Leicha. Leicha není pouze nápoje Tajwanu, lidé si jej připravují v Indonésii, Malajsii, Singapuru a Číně. Složky Leicha jsou čaj, zázvor a rýže. Rozemletím (utlučením) a mícháním těchto ingrediencí vznikne drobný prášek. Prášek se pak jednoduše zalévá teplou vodou. Původní chuť Leichy je jen podobě slaného čaje, ale na východě Tchaj-wanu, se Leicha stal jídlem.
nadobi
nadobi
Prášek velmi jemný s obsahem malých pravděpodobně rýžových zrnek (po degustaci je vidět co se drží na dně - granulky jsou směs škrobu, koření a namleté rýže). Barva prášku je světlá žluto-zelená. Vůně velmi netypická, překvapující kořeněný podtón, celek nejvíce připomíná určitý druh polévky, nebo vzdálená podobnost s vegetou, po šátrání v paměti jsem nalezl pravděpodobné ingredience - křen/wasabi, mletý zázvor, rýže, zelený čaj, škrob (tapioka?). Opravdu tato záležitost stojí za to, myšlení pracuje :-)
nadobi
nadobi
Příprava: Doporučená mi byla přípava s 1 vrchovatou čajovou lžičkou prášku na menší misku (+-50 ml) se zaléváním mírně ochlazenou vodou (80-90 stupňů). Dá se pít tak nebo slít přes jemné sítko, aby se trochu eliminoval "lógr". Vůně nálevu: rýžová - pražená rýže, kořeněný netypický podtext.
Barva nálevu: zeleno-hnědo-šedá barva nálevu. Zelenější a světlejší melta.
Pěna, konzistence: pěna minimální, drobné kousíčky zrnek rýže na hladině, řídký kalný nálev. Na dně se drží kal, koření a něco jako škrob.
Chuť: Veliké překvapení! Sladký hutný nápoj poměrně dost připomínající meltu se zajímavými "bonusovými" prvky. Sladká základová chuť s těžší hutnou primárním složkou pražené, nebo tmavé rýže. V pozadí náznak křenu s nepatrnými travnatými prvky, později náznak zázvoru se zvýrazňujícím se tónem čaje. Závěr velmi zajímavý,
Dochuť: Dochuť poměrně krátká, hutná, slaďounký základ, primární tóny tmavé rýže (hnědá, možná i lehce pražená), příjemný podtext zeleného čaje a lehounká kořeněná vedlejší složka zázvoru. Závěr s tóny rýže a křenu či jiné "kořenové" zeleniny. Rýži je cítit dlouho po vypití, místy problesknou i lehce travnaté složky. Velmi chutná směska! Vskutku je pravdou, že tento nápoj i zasytí!
//Další možnou přípravu by bylo možné vyzkoušet v překapávači.
nadobi
nadobi
nadobi
Příprava v shakeru
3g (zarovnaná polévková lžíce)/150ml, 55°C
Vůně nálevu: rýžovo-travnatá s kořeněným podtextem.
Barva nálevu: Světlejší barva melty (jako melta s kapkou mléka)
Pěna, konzistence: pěna poměrně bohatá, rychle opadá. Nálev hutnější,
Chuť: podstatně výraznější chuť, než při přípravě se zalitím do misky, výraznější a sladší základová chuť s tóny rýže a škrobových prvků, výraznější prvky zeleného čaje v pozadí. Vedlejší tóny bohatší, sladké lehounce kořeněné prvky, enormně hutný a sytý nálev. Těžké rýžové prvky a výrazné tóny zeleného čaje v závěru chutě.
Dochuť: delší dozvuk, plnější tělo, velmi hutná a plná základová složka, méně pestré vedlejší prvky oproti chuti samotné. Rýžové, škrobové tóny (tapioka?), s výrazným propojením s vedlejšími prvky zeleného čaje, lehká travnatost. Nepatrné složky hrachové polévky, lehce kořeněné tóny zázvoru a rýžové tělo, závěr jen lehce po zeleném čaji.
nadobi
nadobi
Závěr: Nevšední záležitost, vynikající směska, nápoj zasytí a chuťově jednoznačně potěší. Jednoznačně skvělý obdiv. Velké poděkování za tento objev.
Cena: ? nebyla uvedena.

Prodejce: vzorek od paní Zuzany, zakoupeno na Taiwanu ve městě Beipu.