Černý čaj

Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.

2011 Lapsang Souchong Superior


Vložil Tomáš Klouda 25.6.2012, autor Tomáš Klouda


list
list
Info od prodejce:
Jemný, hladký a přesto aromatický čaj. Vhodný pro dopolední až večerní popíjení. Velice dobře povzbudí svou originální chutí.
Kvalitní, plně oxidovaný čaj zakouřený borovicovým dřevem. Výhodou je silná chuť a menší obsah kofeinu. Proto je velice vhodný na večerní popíjení.
Sklizeň: 2011
list
list
Suchý list drobný, přesto však tříděný a větší velikosti, než dostupné low grade v plechovkách. List tmavý, černé barvy s kovovým odstínem. Vůně usazená kouřová s uzenými tóny. Příjemný vyvážený neagresivní celek.
list
list
Vícenálevová příprava:
Gaiwan 90ml, 5g listu. Filtrovaná voda v Brita konvici. Předehřev nádobí – zajímavá vůně, sladko/slaný celek, kouřová nasládlá pronikavá složka, dřěvité příjemné složky, místy cítím vyloženě uzené libové maso :-)) 1.nálev 100°C/30s – vůně mokrého listu kouřová, decentně s ovocným sladkým sladkým podtónem - tropické ovoce. Hnědá světlá barva nálevu. Jemný nálev, základ mírný, kouřový s ovocnou primární složkou. Pouze lehký tón popílku v pozadí, jemný ovocný celek, celkově nijak zvlášť oslnivý nálev. Předností je vyvážený nevšední nálev. Postupný přechod na dřevité složky s popílkem v pozadí. Velice sladký závěr s tropickým ovocem. Aftertaste lehounce kouřový, jemná ovocnost - přezrálá broskev + liči - bez agresivních prvků. Středně dlouhé jemné doznívání. Závěr dřevitý s lehce popílkovým vedlejším tónem.

2.nálev 100°C/35s - plnější složky, kouřová chuť popílku usazenější, vskutku nenucený celek, výraznější ovocné složky a mnohem intenzivnější dřěvité tóny. Celek působí poměrně ordinérně, dřevité prvky evokují lepší Qi Men, kouřová složka na můj vkus již příliš zapadlá. Přesto se jedná o jednečnou kombinaci chutí a v tomto jemném podání je to velmi oblíbený čaj. Závěr dřevitý s kouřovým podtónem a velmi sladkým tělem - ovocné přezrálé prvky - Liči. Dozvuk dlouhý, poměrně plný, ale očekával jsem výraznější prostoupení celými ústy. Při níže popisované přípravě byly výsledky o něco lepší, nejlepší výraznost pak při jednonálevu. Jemný celek, dřevité základové prvky s ovocným lehkým podtónem. Závěr čiště dřevitý s tóny popílku.

3.nálev 100°C/90s - sladký nálev, prázdnější celek, lehoučká kouřová složka v průběhu chutě samotné, výraznější v závěru chutě a v dozvuku. Dřevité primární složky (Qi Men) nepatrná ovocnost, závěr dřevitý ordinérní. Dochuť dřevirá, kouřová složka téměř neznatelná, zapadlá, sladký charakter, závěr prázdný dřevitý, středně dlouhá doba doznívání.

4.nálev 100°C/180s - podstatně světlejší hnědavý nálev, kouřová složka stále zapadlá, lehká ovocnost nyní více vystoupila, dřevitý základ. Dochuť krátká, dřevitá s mírným kouřovo-popílkovým vedlejším tónem.

5.nálev 100°C/300+s - slabý nálev, zcela nepatrná chuť popílku, dřevité prvky dominují, ovocnost minimální. Dochuť velmi krátká, nevýrazná.

//při degustaci ve fabrice jsem použil 250ml konev porcelán, 8g listu. Časy 30/25/40/60/150/260/ - tento čaj lidé na dílně neskutečně vychvalovali, již v minulosti jsem nesl na ochutnání "uzený čaj", ale tento jediný se setkal s takovým úspěchem, kdy všichni řekli ten mi chutná.
list
list
Jednonálevová příprava:
Tester 100ml, 4g listu, 100°C, 5 minut louhování, předehřev nádobí.

Barva nálevu: hnědo-červená.
Vůně nálevu: decentně kouřová s náznakem přezrálého ovoce a primárních dřevitých složek.
Chuť: velmi sladká s lehounce kořeněným podtónem, kouřový slabší základ, výraznější dřevité složky - obyčejné ordinérní tóny, obsažené v základním čaje "Keemun", vedlejšímírné přezrálé tóny - Liči. Přechod na výraznější ovocné složky, sládnutí, neustálá přítomnost "popílku" v pozadí chutě. Závěr ovocno-dřevitý. Celkově plnější nálev, než při vícenálevu, ale není to stále to očekávané...každopádně pro vyvážené tělo je to lepší alternativa, než nestabilní nálevy levných kusů.
Dochuť: kulaté výraznější chuti, méně vyčnívající dřevitá složka, pouze v pozadí, doznívání dlouhé, jemné, tělo lehounce kouřové - popílek, nasládlé tělo, výraznější přezrálé tóny broskve a li-či. Závěr velmi sladký, ovocný s dřevitým podtónem. Dlouhé jemné doznívání, s průběhem dochutě jsem relativně spokojen.
list
list
Vylouhovaný list nijak oslnivý, větší jednolisty - vesměs potrhané, tříděný celek, hnědavá barva listu.
list
list
Závěr: Velice příjemný čaj, na můj vkus by mohl být výraznější v kouřové chuti - respektive kouřové tóny mohly být výraznější i v dalších nálevech, ale z mého pohledu chvalitebná třída lapsangu.

Cena: 73,-/50g

Prodejce: Unitea