Čajové směsky
Čajové směsky směs čajových lístků s jinými ingrediencemi. Jako příklad může být čaj Touareg (směs Nana máty a zeleného čaje Gunpowder).
Lapsang Souchong "Uzený čaj"
Info od prodejce:
Tradiční černý čaj s kouřovou vůní. Příprava: vroucí vodou zalejte čaj v poměru 1,5 dl na 1 čajovou lžičku, pokud louhujete v konvici, pak navíc 1 lžičku na konvici. Ponechte 3-5 minut louhovat. Poté přeceďte.
Balení 60 g
Země původu Čína
Suchý list tmavý hnědo-šedé barvy, místy listy s náznakem červené. Drobné listy, mírně kroucené, spíše horší třída, lámané listy. Silná uzená vůně, dřevité prvky s popílkovým podtónem dominují.
Jednonálevová příprava:
Konvička rýžový porcelán 250ml, 5g listu, 6-7 min louhování, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí.
Vůně nálevu: štiplavá, kouřová, mírně kořeněná s dřevitými prvky.
Barva nálevu: červená s hnědavými odstíny, zlomky na dně misky.
Chuť: hořká s výraznou svíravostí, kouřovo-popílkové tóny, prvky dřevin - borovice, jalovec (kořeněná složka). Poměrně náročná kompozice, obtížněji pitelné, kouřová složka značně přemrštěná, až přepálené prvky, které obzvlátě začátečníkům mohou vylovat až nevolnost.
Dochuť: štiplavá se základovou hořkostí, dlouho je cítit složka po dřevinách s kořeněným podtextem. Stále hrubá základ, svíravý základ, kouřové tóny přemrštěné, zcela otupí a zastíní vše okolo. Zde jsou později v průběhu doznívání jemnější popílkové tóny.
Vylouhovaný list hnědavý, drobounké zlomky, přemrštěná kouřová složka je stále cítit i z vylouhovaného listu.
Závěr: Přemrštěná kouřová složka, svíravé tělo, za mě palec dolů. Dobré tak akorát k topinkám s česnekem, nebo k dýmce. Kolegové v minulé práci mi říkali, že to je čaj připomínající zbytkový šlem ze spálených pneumatik - takové působení má čaj na laiky :-D
Cena: dárkový obchůdek jihlava 47,-/60g (70,-/60g oxalis)