Polozelený čaj

Polozelené čaje - skupina jíž charakterizuje tradiční způsob zpracování, zahrnující zavadání lístků na prudkém slunci a oxidace následovaná rolováním. Obecně stupeň oxidace dosahuje 8 % až 85 % (světlý/tmavý oolong). Chuť polozelených čajů se výrazně liší v závislosti na pěstování a způsobu zpracování, kdy se některé oolongy například praží, nebo archivují. Může být sladká a ovocná s medovou vůní, hutná s dřevitými a praženými tóny nebo osvěžující s květinovým aroma. Různé sorty oolongů se zpracovávají odlišným způsobem, ale tvar listů bývá v zásadě dvojí: buď jsou lístky volně zohýbané (dračí formy), nebo pevně svinuté do malých kuliček s koncem stonku. První způsob svinovaní je tradičnější.

Lan Gui Ren - Lady Orchid



8.5.2010

Tento oolong je velice netypický a u nás nepříliš prodávaný, jedná se o lístky Anxi oolongu, které jsou ručně smotány a poté projdou procesem, kde se na ně nabalí ženšenový prach spolu s práškem lékořice a vytvoří jakési hrudky ve tvaru kamínků. Čaj má ochlazující účinky. Ženšen je jak píší některá média všelék, nepochybuji ale že má na tělo příznivý vliv.

Původ: Fu-ťien, Čína

Sběr: Spring 08´

Vůně suchých "kamínků" je sladká, připomínající med.

Dávkování: 5g/100ml gaiwan


Provedl jsem nultý oplachovací nálev. Po zalití kamínky šumí a bublají.

1.nálev 15s/95°C chuť do sladka v které převládají prvky ženšenu. Dozvuk minimální.

2.nálev 15s/95°C nasládlá silnější chuť, kde jsou stopy lékořice, stále však převládá ženšen (chuť omítky, či něčeho podobného, avšak decentní, nijak rušivá). Kamínky se mírně trhají a rozpadají a uvolňují tak cestu čajovému lístku uvnitř. Dochuť lehká krátko trvající.

3.nálev 30s/95°C sladká chuť více pestrá, oolong nyní více "prokoukl" v chuti. Kamínky se stále více drolí, uvolňuje se prach ženšenu, který projde i přes sítko, chuť omítky ustala. První listy již vyplavaly, přesto je však jejich chuť cítit dost nevýrazněš, převládá lékořice. Aftertaste středně dlouhý.

4.nálev 45s/95°C víceméně stejná chuť jako u 3. nálevu, snad jen delší aftertaste. Kamínky se téměř celé rozpadly.


5.nálev minuta/95°C podles chuti, avšak zpříjemnění nálevu vyvstáním chuťových složek oolongu. Aftertaste mírně slabší než v 4. nálevu.

6.nálev 90s/95°C celkově slabší chuť, aftertaste minimální.

7.nálev 2 minuty/95°C silnější nálev avšak bez valné chuti, sladká voda s náznakem lékořice a oolongu.


Prodejce: Tea Lounge (dnes nejspíše již neexistuje)

Cena: od 110/50g

Závěr: Velice zajímavá zkušenost, chuť velmi zvláštní a jedinečná, nálev skutečně ochlazuje tělo.

//omlouvám se za nekvalitní foto, fotoaparát jsem měl v opravně.