Yerba mate

Cesmína Paraguayská - Yerba mate - je nečaj pocházející z Jižní Ameriky, povzbudivý lahodný výluh s blohodárnými účinky, povzbudí ducha i tělo. Obsah kofeinu v mate je 6,5%, v kávě cca 5%. Kromě kofeinu obsahuje víc než 20 aminokyselin, vitamíny B1, B2, C, minerální látky jako magnézium, mangan, vápník, železo, fosfor. Mate je velkým zdrojem živin. Obsahuje mimo vitamínů a minerálů i cholin, inozitol a antioxidanty. Rozdělení dle země původu.

  • Yerba Maté - La Bombilla

  • Vložil Tomáš Klouda 17.4.2022, autor Tomáš Klouda


    caje
    caje
    caje
    caje
    Info od prodejce:
    tradiční silná a hořká chuť
    Detailní popis produktu
    Silné paraguayské maté, poněkud hořké, ale výrazné chuti. Obsahuje vyšší podíl prachu. Díky tomu je silně povzbuzující a hodí se především pro ty, kteří potřebují být bdělí při studiu či práci. Ocení ho především vyznavačí tradiční chuti maté.
    Datum minimální trvanlivosti: 07/2022
    Doplňkové parametry
    Kategorie: YERBA MATÉ
    Hmotnost: 0.5 kg
    Vlastnosti yerba maté: Yerba maté se stonky
    Země původu: Paraguay
    Balení: 500 g
    caje
    caje
    caje
    X POZNÁMKY
    LIST Vůně je vyloženě tabáková, evokuje mi sladké rozinky s kořeněno-nakyslým podtextem, takový načančaný McBaren Virgin tabák. Vůně není vůbec zlá, mě osobně vyloženě přitahuje, je od prvního přičichnutí zajímavá. Větvičky jsou řekl bych nadprůměrně velké, místy i několik cm dlouhé, hrubší řez. Oproti tomu je list velmi drobný, milimetrové plátečky a skutečně velké množství prachu. Barva je olivově zelená, prach zde tuto barvu zvýrazňuje více, než u listovějších kusů, kde list má většinou světlejší živější zelenou barvu. Větvičky mají béžovou barvu.
    VŮNĚ VÝLUHU Těžká popílkovo-kávová hlavní složka, kakaovo-nugátové vedlejší vonné složky.
    BARVA VÝLUHU Velmi kalná a značně hnědá, neprůhledná barva výluhu. Jemnější výluhy mimo tradiční přípravu, nebo okamžité uskrnutí mají světlejší hnědavou, nebo olivovou barvu. Každopádně NELZE připravit v nějaké slévátku, nebo konvičce, prach ucpe otvor a výluh se neslévá.
    CHUŤ Po prvním usrknutí musím konstatovat sice lehce nadprůměrnou hořkost, ale žádný břitký strhávač, jako tomu u některých kusů bývá, takový Colon je v základně na stejnou dávku mnohem drsnější a hrubší. Těžká a pronikavá, přilnavá chuť po pečených hranolkách řepy, lehký popílek v podobě brambor v ohni. Velmi zajímavé vedlejší složky, sladko-nakyslé projevy zpočátku rozinek, poté brusinek v kombinaci s lehkou kořeněností, evokuje mi stále vigrinský tabák. V závěru chutě lehce ořechové doteky, lískové ořechy vč. "sucha v ústech" jako po slupkách lískáčů. Lehký problesk opečeného máslového toastu. Vysoká interakci celých úst, sytost chutí je na jazyk opravdu obrovská, někdo tohle vůbec nemusí čekat, v hodnocení limonád, piv, čajů lidé hodnotí výraznost chutě - tam věřím, že naprotá většína by reagovala přílišnou výrazností. Ale to je na tom to nejhezší - más mateisty už jen tak něco nepřekvapí a tohle je vyšší dívčí v matéčku i v omezenějším kruhu Paraguayské produkce.
    DOCHUŤ V dochuti se hořkost rozšíří, tvoří vyloženě až bylinný dopad na hrdlo a kořen jazyka, hořké jako lékořice s kávovou nuancí, po poměrně dlouhé době uvolnění, prosakují přes silnou základnu i kakaové, ořechové a v závěru lehce rozinkové prvky. Ale dochuť je opravdu HOŘKÁ. Na mě osobně to ještě není přes čáru, ale už je to stav, kdy bych zvažoval rozpustit k listu karamel. Přitom hrubost, svíravost, či negativní prvky v celku nejsou, jde o čistou hořkost, jakou nalézáme u jiných bylin. Po pár usrknutích se mi prudce zvyšuje tep, zaostření vidění a pocit "odlehčení hlavy". Neskutečně silný kus, troufám si tvrdit, že zatím žádný cesmínový list se mnou nikdy takto nezamával při jakékoliv dávce. Hutnější základna je z mého pohledu vhodná především na zimu, těžší složky uspokojí i v chladnějším počasí. Zde je dochuť s velkým D, desítky minut cítím střídající se nuance, především čistý prášek kakaa, sušené lískové ořechy a mandle ve slupce, pečené topinky nasucho.
    VYLOUHOVANÝ LIST Vylouhovaný list drobnější, mnoho prachu dělá usazenou vrstvu kalu, větší větvičky na povrchu. Barva listu/prachu spíše tmavší.

    caje
    caje
    caje
    Osobní popisek: Atraktivní "retro" obal. Po dlouhé době jsem měl téměř ucpanou bombillu i při správné přípravě před zaléváním, opravdu hodně prachové maté, kde doporučuji rozhodně použít buď frenchpress, nebo striktně dodržet tradiční přípravu před zaléváním (viz obrázek). Raketový kus, rozhodně nepatří do ruky začátečníkům, tohle osloví jen propitější jedince. Mám rád výrazněji chmelená piva, mám rád pelyněk i lékořici, tak mi hořkost nedělá problém, přirovnáním bych to zařadil nad Selectu premium, nad Colon i nad Pajarito co se týče intenzity a hořkosti. Zaujme ale stabilitou, délkou dochutě a hlavně účinkem - ten je naprosto energizující, nohy neklidně kmitají, do práce si POTŘEBUJI i z kraje března zajet na kole, abych využil nabuzení, dopoledne před odpolední směnou jsem dotáhl naráz svůj web s verši - koncentrace, motivace, odhodlání - magický kus :-)
    caje
    Cena: 135,-/500g

    Prodejce: Pijumate.cz