Zelený čaj

Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.



  • Japan Kyobancha

  • Vložil Tomáš Klouda 4.11.2021, autor Tomáš Klouda


    caje
    caje
    caje
    caje
    caje
    Info od prodejce:
    Kyobancha
    Roasted and smoked green tea
    Speciality
    Kyobancha is speciality of Kyoto Prefecture made of large tea leaves. It has a smoky aroma with ‘green’ aftertaste and is very low in caffeine. Daily casual tea that is good for elderly people or child also. Enjoyable at any time of the day.
    Place of Origin: Kyoto, Japan
    HOW TO PREPARE
    6 g/95°C/300 ml/30 sec.~
    1. Put 6g (1.2 tsp ) of Kyobancha into a Japanese teapot.
    2. Cool boiled water down to 95? (203oF) and pour it (300cc) into the teapot.
    3. Steep for 30 seconds and pour the equal amount of tea in each cup.
    The taste of tea is a matter of preference, so try infusing tea in several ways and find your favorite taste.
    caje
    caje
    caje
    caje
    caje
    X POZNÁMKY
    LIST Vůně pronikavá, těžká, popel akátu a buku po uzení, tabákové Latakie vonné prvky, popálené větve tisu. Listy řekl bych "přesušené", křehké, lehké, tenké plátky. Velikostně od zlomků až po velké jednolisty přes 6cm dlouhé. Odrostlejší materiál, velké listy, velké množství stonků a větviček. Barva je tmavší, hnědá, Khaki, vybledlá zelená, žlutavé odstíny.
    NAHŘÁTÝ LIST Výrazná kouřová složka, nejvíce mi to připomíná dým z pálení okrasných keřů, tis, hořko-sladký tabák, v pozadí rozinky, po delším nahřátí pečené brambory v popelu.
    BARVA NÁLEVU Poměrně světlá hnědavá, pouze pár větších plátků proklouzlo při slévání v testru, jinak trošinku prachu. Vůně nálevu je méně kouřová, cítím pečený brambor v popelu s krustou, tis, nádechy tabáku, méně uzený primár, spíše typ alá Virginia.
    CHUŤ Překvapivě hravá a lehká chuť, jistě, je tu kouřovost, popílek, ale žádná drsná rána při usrknutí. Hezky stavěná sladkost kouřovost, velmi výrazně mi to evokuje připečenější brambory z popela, spálený pařez lísky, kořeněné tóny tabáku a tisu. V hlavě mám při převalování doušku v ústech obrázek vlhké okrasné dřeviny, keře s trny, které pálíme, ale dusí se to - souboj ohně s větvičkou - ten dým je to pravé co cítím. Upřímně stokrát příjemnější kombinace chutí, než low grade lapsang. Připomíná to vrcholný podzim s ohni na zahradě, dětství, pečení brambor, ohořelou šišku.
    DOCHUŤ Po polknutí celek sládne, extra chuť pečených brambor, sladký popílek, chuť sýra vyuzeného na závěr akátem, zauzená parenica, lehčí kouřovost, jako buk/líska, doteky více pražených lískových oříšků v hořké čokoládě. Lehce hřejivý účinek a na mě čaj působí tlumivě, uklidňuje mě. Délka dochutě je obdivuhodná, přilnavá těžká složka kouře, pocit v ústech jako po dýmkovém tabáku Latakia a to dlouho, nasládlý základ s kouřem, stejně, jako po kouření dýmky.
    VYLOUHOVANÝ LIST Větvičky a zlomky černé, větší listy nazelenalé, tmavší. Větvičky tuhé, listy poměrně také.

    caje
    caje
    caje
    caje
    caje
    Osobní popisek: Vícenálev se dá připravit na tři nálevy, poslední přitom velmi lehký, sladký - list je zafixovaný teplotou po uzení, louhuji pro poslední plody čaje k pěti minutám. Preferuji jednonálev a mírně vychladlou vodu - 90°C. Inspirující chuť, vhodné na párování s jídlem, klobásou, ořechovou pralinkou, praženým lískovým ořechem, nebo uzenou mandličkou.
    caje
    caje
    caje
    caje
    caje
    Cena: ?497 / 60 g Sazen BAG

    Prodejce: Sazen - vzorek poskytl David Bouma - děkuji!