Zelený čaj
Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.
Japan Kukicha (toasted)
Info od prodejce
Japan KUKICHA (toasted)
Řapíky vzniklé tříděním čajů Sencha a Gyokuro s velmi malým podílem zeleného listu. Světle zelený nálev plné zelinkavé chuti s oříškovými tóny.
Tip na přípravu: cca 9 gramů čaje vsypat do čajového filtru, přelít 0,6l vroucí či lehce zchladlé vody, louhovat 90 - 120 sekund.
Suchý list voní nádherně po citrusech a květinkových tónech, travnatost v pozadí, báječná nakyslo-sladká vůně. "List" je tvořen řapíky, ty mají barvu žlutavou a nazelenalou, v menšině jsou čajové listy, většinou zlomky, místy větší listy připomínající banchu, drobné tmavě zelené zlomky listů budou ze senchy.
Příprava v tasteru
degustační souprava 100ml, 2g listu, 3min louhování, 85°C horká voda.
Nahřátý list: těžší vonné projevy, než ze suchého listu, ořechovo-travnaté složky, sušený lískový ořech s náznakem travin v pozadí, čím déle je list nahříván, tím těžší prvky se projevují. Nasládlý základ, nahořklé pozadí.
Vůně nálevu: ořechovo-travnatá, stále se v pozadí lehce projevují citrusové nuance, jako u citronové trávy.
Barva nálevu: tmavší žlutavá, drobné zlomky na dně misky.
Chuť: příjemná nasládlá s lehkou nakyslou složkou, ani při vyšší teplotě není celek svíravý. Základ se zajímavou travnatostí, v těsném sledu sušené ořechy, lískový ořech, mandle převažují, v pozadí citronová tráva, vynikající kompozice a kulaté tělo.
Dochuť: dochuť je poměrně dlouhá, přes deset minut, více nahořklé pozadí, sladká přesto stále dominuje, nakyslá složka je zcela minimální a projevuje se spíše v závěru dozvuku. Ořechy přecházejí do primmáru, o úroveň níže jsou příjemné travinky a v pozadí citronová tráva a kapka citronu, dle aktuální doby doznívání - citron procitá později. Závěr je bez travnatosti, pouhý nádech citronové trávy s lískovým oříškem v základu. Báječný výsledek.
Vícenálevová příprava:
Kyusu 100ml, 4g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí.
Celkem nálevů: 5. Teplota vody: 80-85°C. Doby louhování: 30s/20s/45s/90s/150s+
Tento kus mě vyloženě baví, v minulosti popíjené čaje Kukicha mě nesedly, byly hrubé, nestabilní a příliš svíravé, proto jsem se o ně dál nezajímal a na čajovničce dlouho Kukicha chyběla. Tento čaj je pravým opakem, je stabilní po celou dobu přípravy, dlouho drží bohaté rozmanité chutě i intenzitu. Až pátý nálev je slabší. Vícenálev nabízí výraznější projevy citronové trávy a ořechů, travnatost je minimální. Podle mého je zde více cítit i nakyslá složka, ale to ničemu nevadí, je to příjemná změna a variace japonského čaje. Jednoznačně doporučuji, levný a moc chutný kousek.
Vylouhovaný list je zlomkový, připomíná spíše banchu dle struktury listu, max nižší sortu senchy. Řapíky jsou pestré, hnědavé, žlutavé, nazelenalé. Řapíky jsou tvrdé, dřevité, zlomky listů jsou tužší, žilkované.
Cena: 50g/116.00 Kč
Prodejce: Amana