Zelený čaj
Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.
Korea Organic FOP WOOJEON
Info od prodejce:
Tento ekologicky pěstovaný čaj je opravdovou specialitou korejské čajové kultury. Pochází ze sopečného ostrova Jejudo, který se nachází na jih od korejského poloostrova. Sopečné vrstvy hornin fungují jako přirozený filtr pro dešťovou vodu. Tato jasná a čistá voda je jednou z nejdůležitějších věcí pro pěstování tohoto čaje. Slovo Woojean znamená "před deštěm", protože sklizeň probíhá od poloviny do konce dubna, před jarními dešti. Zářící, lahvově zelený pohár nabízí jemně travnatou a lehce ořechovou chuť.
Suchý list v podobě malých zelených spirálek, pravidelný, tříděný list, minimum zlomků. Barva tmavě zelená, temná, sytá. Svěží travnatá vůně s bylinnými projevy, působí i lehce květinově, hebké vonné prvky kopretiny. Základ sladký.
Příprava v degustační sadě:
Degustační souprava 100ml, 2g listu, 3min louhování, 85°C horká voda.
Nahřátý list: báječné travnaté prvky, hebké, sladké, s mírnou složkou bylinek a čerstvě rozlousknuté mandle.
Vůně nálevu:mírná, travnatá s lehounce mandlovým projevem.
Barva nálevu: světlá žlutavá barva nálevu. Minimum zlomků na dně misky.
Chuť: kulatá, sladká, pouze lehounká nahořklost a zajímavě separovaná na omezeném malém bodu vzadu na jazyku. Procítěné travinky, kulaté tělo, bylinné podtexty, v chuti nepatrný problesk květin po kopretinách. Předek a střed jazyka se noří do sladkosti, jemné sladkosti, ústa obejmou příjemné traviny a nepustí je, pouze nepatrná nahořlost.
Dochuť: středně dlouhá, po polknutí lehká štiplavost, do testru jsem volil teplejší vodu. Po polknutí ještě sladší tóny, travinky uvolní místo bylinné a květové složce. Květ mi zde připomínají odkvetlé kopretiny, travnaté tóny již nedominují, tvoří doplňující složku, bylinné prvky by se daly nejlépe přirovnat ke sladkému sirupu z jitrocelu - stejnou stopu zanechává na jazyku.
Vícenálevová příprava:
Kyusu konvička 100ml, 5g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí.
Celkem 6 nálevů. Teplota vody: 80°C. Doby louhování: 25s/20s/35s/55s/110s/250s
Náročný čaj na popis, obsahuje pestrou a nevšední paletu chutí. Přesto, že jsou zde přítomné traviny, mají zcela odlišné projevy, než například japonské čaje, přesto se nejvíce shodují s banchou - syté travnaté tóny, doplňují je květiny a byliny, místy náznak mandle - čerstvá vyloupnutá mandle sebraná spod mandloně. Studenější voda uhladí štiplavost i nahořklost, kterou jsem cítil v degustační sadě s teplejší vodou. Ochlazující nálev, mírné povzbuzení. Uklidňující zeleňák, jeho předností je jemnost a výdrž, celé nálevy jsou vyloženě výborné, poté je již znát spád. Dle mého odhadu se nebude jednat o letošní sběr, přesto si čaj zachoval vitální a svěží pojevy. Dochuť je ve vícenálevu dlouhá, chuť i dochuť pestřejší a zajímavější co do kombinací prvků. Obzvláště druhý nálev je kulatý, sladký, působí až do marcipánu díky kombinaci mandličky, květů a bylinek. Hebký hladký průběh, vyložěně jsem si tento čaj užíval.
Vylouhovaný list je svěží zelené barvy, převažují lámané větší listy, výrzně žilkované, měkké, ale ne tak měkké, jako je tomu u např u senchy, nedají se "rozmáznout" mezi prsty. I zde je přirovnání s banchou příhodné, také á tužší list.
Cena: 212,-/50g
Prodejce: https://www.tea-legends.cz