Zelený čaj
Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.
Korea Seogwang Sencha
Info od prodejce:
Korea Seogwang Sencha
Původ : Korea
Typ : Zelené čaje Čisté Organic
Sklizeň : jaro
Osvěžující zelený čaj zpracovaný tradiční japonskou metodou.
Tato sencha pochází z jihokorejského ostrova Jeju, konkrétně z čajových plantáží Seogwang, které mají certifikaci pro ekologické zemědělství.
Tmavě zelené lehce zakroucené lístky utvoří zelinkavý nálev s nasládle ovocnou chutí, která velmi připomíná špičkové sencha čaje z Japonska.
Plantáž Seogwang patří mezi nejznámější a největší producenty čaje Jižní Koreje. Na původně skalnatém území o rozloze 528 928 m2 vzniklo místo, kde vyrůstají ty nejkvalitnější čajové lístky.
Jak připravit čaj Korea Seogwang Sencha
4-6 gramů na 250-300 ml vody o teplotě 75-80 °C. Louhujte 1-2 minuty. Čaj vydá mnoho chutných nálevů.
X | | POZNÁMKY |
LIST | | Vůně je vegetální, připomíná zeleninu - okurku, polníček, sekaný špenát, lehce květinové složky se zajímavou travnatostí - luční kvítí/traviny. List svinovaný do drátků dlouhých 1-2,5cm. Vzhledově list připomíná senchu pouze tmavší barvou, ta je sytá, nefritová, místy světlejší zelená podél středu listu. Vcelku stejnoměrná velikost, tříděný, méně lámaný list. |
NAHŘÁTÝ LIST | | Vůně připomíná přepuštěné máslo Ghí, máslový popcorn, lehká mineralita, při delším nahřátí tóny listové kapusty/špenátu. |
VŮNĚ NÁLEVU | | Vůně je jemná, nasládlá, nektar mateřídoušky, luční traviny, kedlubna/kapusta díky specifickému aromatickému působení. |
BARVA NÁLEVU | | Sytější žlutavý nálev, zcela bez kalu či prachu. |
CHUŤ | | První nálev má výraznější nahořklost, která připomíná mořské řasy Nori, lehce špenátové prvky. Decentní mineralita, stopka slané složky, přítomná je i mírná umami složka, dává pocit sushi (řasy, maso). Sytá chuť bez svíravosti, pouze výraznější čistá hořkost, která mi osobně ale k těm umami složkám a řasám velmi sedí. V dalších nálevech lehce hrášková vedlejší složka, travinky v závěru. Druhý nálev mi připomíná vietnamské bylinky k jídlu (vypadá to jako kopřiva), lehce květové složky lučního kvítí, náznak máslových projevů (hrášek na másle) a prvky jelly grass želé. V třetím nálevu květovější základna, špenát, již jen náznakem řasa, krémový jemný tón, jako panenský olej z mandliček, nebo jemný makadamový ořech, doslova nutí k produkci slin, rozprostírá se to na stěnách úst, lahodné působení. |
DOCHUŤ | | Dochuť zpočátku více nahořklá, stabilní, bez řezání při polknutí. Co se týče projevů, cítím špenát, kapustu, místy kedlubnu, další nálevy květák, hrách, v prvních dvou nálevech silně působící a dominující mořská řasa. Po polknutí chladivé, "brnivé" složky na jazyku, jako u vietnamských bylinek k jídlu. Lehce máslová složka po několika minutách po polknutí, jako po konzumaci máslového popcornu. Délka dochutě dlouhá, krásné sládnutí prvků po polknutí, pocit po mase na patře. Pocit, jako např když sním čerstvý list špenátu, nebo košťál z květáku, pro mě je to příjemná, intenzivní a svěží chuť. Nesmírně povzbudivý efekt, několikrát mě okamžitě probudil, tepovku na kole vystřelil nahoru. Účinek silně ochlazující. |
VYLOUHOVANÝ LIST | | Světle zelený, poměrně široké větší listy, výrazné žilkování, velké pilovité okraje listů. Struktura listu je křehká, mnoho listů nepoškozených, nebo jen mírně natržených. |
Osobní popisek: K popisu byla použita voda o teplotě 75°C, vyšší teploty již otevírají vedle výraznější hořkosti i svíravost. List se dá úspěšně macerovat, vyzkoušel jsem na kolo - krásně zasytí i v těch stavech, kdy vypijete půllitr vody a pořád nejste uspokojeni, což při sportovní aktivitě mám často. Čaj je to plný, dobrý, ale výraznější podobnost s japonskou produkcí jsem nenašel, ten charakter je odlišný, Fukamushi je zcela jiné, Asamushi je vytříbenější, jemnější, a Chumushi - snad střední napaření by bylo ještě trochu srovnatelné s Jap. Ale proč srovnávat - je to z Korei, je to dobré a to stačí :-)
Cena: 10 g 81,-
50 g 242,-
100 g477,- + zdarma vzorek jiného čaje
250 g 1 157,- + zdarma vzorek jiného čaje
500 g 2 290,- + zdarma vzorek jiného čaje
Čajový dýchánek