Černý čaj

Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.



  • Jižní Korea – Organic Seogwang Premium Hong Cha – černý čaj

  • Vložil Tomáš Klouda 28.10.2021, autor Tomáš Klouda


    caje
    caje
    caje
    caje
    caje
    Info od prodejce:
    Tento Premium Hong Cha je unikátní korejský černý čaj z první jarní sklizně (Ujeon, "cheonmul-cha"), zpracovaný tradiční čínskou metodou. List je drobný, lesklý a mírně zkroucený. Chuť je velmi plná s dominující ovocnou sladkostí.
    Seogwang Tea Garden se nachází v Seogwipo-SI, na ostrově Jeju (Čedžu). Je známá jako nejzajímavější a největší (52,9 hektarů) čajová plantáž v Jižní Koreji. Na tomto ostrově jsou optimální podmínky pro pěstování čaje. Průměrná roční teplota je nad 14 ?, mírně kyselá půda s pH4.0 ~ 5,0, a horké vlhké klima s ročními srážkami více než 1 600 mm. Díky těmto podmínkám se zde vyrábí vysoce kvalitní čaje. Nebylo to ale tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Tato oblast byla původně neplodná a posetá kameny. Ale společnost Osulloc strávila dvacet let, počínaje rokem 1983, přeměnou neúrodné půdy na půdu bohatou a úrodnou. Transformace z neplodné půdy na svěží zelené plantáže se stala dobrým příkladem úspěšného zemědělství v horských oblastech. V roce 2010 plantáž získala certifikaci ekologického zemědělství.
    PŘÍPRAVA ČAJE
    PŘÍPRAVA V KONVICI – Dávkujte cca 2 g černého čaje na 150 ml vody. Poté zalijte vodou o teplotě 95 °C. Nechte louhovat 2 až 3 minuty podle chuti. Následně přeceďte. Čaj můžete použít pro více nálevů.
    PŘÍPRAVA V GAIWANU – Dávkujte cca 4 g. Louhování: 30s/20s/20s/30s/40s/50s/60s+
    ZEMĚ PŮVODU: Jižní Korea
    REGION: Seogwang-ri, Seogwipo City, Jeju
    ČAS SBĚRU: duben 2020
    PŘÍCHUŤ: plná, ovocně sladká
    NADMOŘSKÁ VÝŠKA: 200 m. n. m.
    VARIANTA: Sypaný čistý, černý čaj
    caje
    caje
    caje
    caje
    caje
    X POZNÁMKY
    LIST Vůně je usedlá, sladová s prvky obilnin a liči. List je poměrně drobný, kroucený do drátků a háčků. Velikostně od cca 1cm po 2,5cm, tříděné, hezké na pohled. Barva tmavá, do černa s kovovým odleskem, až "namodralé" odstíny, mnohé listy mají hladkou lesklou plochu.
    NAHŘÁTÝ LIST Zpočátku prvky naklíčené pšenice, lehce melta, sušené bukvice, později sládnutí, kvásek, liči, mandle, ječné slady, dotek karamelu.
    BARVA NÁLEVU Tmavší oranžovo-karamelová barva nálevu. Jen pár zlomků na dně misky. Vůně nálevu je hladná, nasládlá, prvky kukuřičného sirupu, sladu, liči.
    CHUŤ Plná sladká základová složka, lehce vegetální "tmavá" složka evokující listy, nebo spíše naoxidované listy bylin - maliní, ostružiní. Doteky kukuřičné šťávy, základový kvas kukuřice na whiskey. Výrazné sladové nuance, doteky karamelu táhnoucí se po stěnách úst. Těžší ovocné prvky, jako kompotované liči. Jemná, vyvážená chuťová paleta a přitom rafinovaná kombinace těžších prvků jasně definující černý čaj a sytých ovocných tónů zakulacující celkové působení.
    DOCHUŤ Po polknutí hotová přehlídka lahodných tónů, začínáme na mandličce s liči, postupujeme přes karamelky a javorový sirup, sladové nuance a lehce chmelový dotek. Velmi hřejivý účinek, naprosto hladké projevy při celkově plném působení. Mnoho vedlejších nuancí, které v testeru unikají, zastiňují je základové projevy prvků. Mírně povzbudivý efekt, ale velká pitelnost a stabilita základny, pocit zásaditosti, hladké po vypití.
    VYLOUHOVANÝ LIST Sekané tužší plátky listů. Okraje drobně, nepatrně pilovité, úžší a protáhlý list. Mladé menší lístky, kvalitní materiál. Barva je tmavá, ale ne zcela hnědavá, mnoho listů je v barvě khaki, což znamená, že list není oxidovaný na 100%.

    caje
    caje
    caje
    caje
    caje
    caje
    caje
    caje
    Osobní popisek: Čaj zajímavý, příjemně pitelný, sedne hezky do žaludku, naprosto bez agresivních projevů, či hrubších tříslovinek. Skvělá volba pro ty, kterým černý čaj přijde moc drsný. V kyusu připravuji na 5 nálevů, začínám na 20s a postupně prodlužuji dobu louhování, poslední nálev louhuji 180s. Pestrý a hřejivý čaj, co nemůže urazit, je univerzální a s tak hladkým charakterem, jako gruziňáky. V pozdějších nálevech cítím zajímavý minerální prvek, jako pocit po vypití Vincentky (nemyslím tu pachuť, ale pocit po vypití - minerálnost). Ve třetím nálevu cítím v dochuti jahodový kompot, ne příliš sladká základna a jasně výrazná složka vč "zrníček" v jahodě. Realistické a chutné. Ve vícenálevu jsou temnější první dva nálevy, pak jdou chutě více do ovocna a "vegetálna". V pátém nálevu cítím v dochuti pečené bílé papriky. Čaj si zasloužil i přípravu z pramenu ze zdejší studánky - jakoby se minerálnost ještě více podtrhla. Chutě, které zaujmou pro svou nevšednost, ta kompozice dává jedinečný zážitek, pamatuji si na Uri hong cha - tam byl list hezčí, obrovský, ruční práce, základna podobná, ale tělo bylo pestřejší. Cenovka ovšem byla také jinde. Myslím si, že tento kousek je dostupný a plně reprezentuje černé čaje z tohoto kouta světa.
    caje
    caje
    caje
    caje
    caje
    caje
    caje
    caje
    caje
    Cena: 185 Kč / 25g

    Prodejce: www.tea-legends.cz