Černý čaj
Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.
Jižní Korea – Organic Seogwang Premium Hong Cha – černý čaj
Info od prodejce:
Tento Premium Hong Cha je unikátní korejský černý čaj z první jarní sklizně (Ujeon, "cheonmul-cha"), zpracovaný tradiční čínskou metodou. List je drobný, lesklý a mírně zkroucený. Chuť je velmi plná s dominující ovocnou sladkostí.
Seogwang Tea Garden se nachází v Seogwipo-SI, na ostrově Jeju (Čedžu). Je známá jako nejzajímavější a největší (52,9 hektarů) čajová plantáž v Jižní Koreji. Na tomto ostrově jsou optimální podmínky pro pěstování čaje. Průměrná roční teplota je nad 14 ?, mírně kyselá půda s pH4.0 ~ 5,0, a horké vlhké klima s ročními srážkami více než 1 600 mm. Díky těmto podmínkám se zde vyrábí vysoce kvalitní čaje. Nebylo to ale tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Tato oblast byla původně neplodná a posetá kameny. Ale společnost Osulloc strávila dvacet let, počínaje rokem 1983, přeměnou neúrodné půdy na půdu bohatou a úrodnou. Transformace z neplodné půdy na svěží zelené plantáže se stala dobrým příkladem úspěšného zemědělství v horských oblastech. V roce 2010 plantáž získala certifikaci ekologického zemědělství.
PŘÍPRAVA ČAJE
PŘÍPRAVA V KONVICI – Dávkujte cca 2 g černého čaje na 150 ml vody. Poté zalijte vodou o teplotě 95 °C. Nechte louhovat 2 až 3 minuty podle chuti. Následně přeceďte. Čaj můžete použít pro více nálevů.
PŘÍPRAVA V GAIWANU – Dávkujte cca 4 g. Louhování: 30s/20s/20s/30s/40s/50s/60s+
ZEMĚ PŮVODU: Jižní Korea
REGION: Seogwang-ri, Seogwipo City, Jeju
ČAS SBĚRU: duben 2020
PŘÍCHUŤ: plná, ovocně sladká
NADMOŘSKÁ VÝŠKA: 200 m. n. m.
VARIANTA: Sypaný čistý, černý čaj
X | | POZNÁMKY |
LIST | | Vůně je usedlá, sladová s prvky obilnin a liči. List je poměrně drobný, kroucený do drátků a háčků. Velikostně od cca 1cm po 2,5cm, tříděné, hezké na pohled. Barva tmavá, do černa s kovovým odleskem, až "namodralé" odstíny, mnohé listy mají hladkou lesklou plochu. |
NAHŘÁTÝ LIST | | Zpočátku prvky naklíčené pšenice, lehce melta, sušené bukvice, později sládnutí, kvásek, liči, mandle, ječné slady, dotek karamelu. |
BARVA NÁLEVU | | Tmavší oranžovo-karamelová barva nálevu. Jen pár zlomků na dně misky. Vůně nálevu je hladná, nasládlá, prvky kukuřičného sirupu, sladu, liči. |
CHUŤ | | Plná sladká základová složka, lehce vegetální "tmavá" složka evokující listy, nebo spíše naoxidované listy bylin - maliní, ostružiní. Doteky kukuřičné šťávy, základový kvas kukuřice na whiskey. Výrazné sladové nuance, doteky karamelu táhnoucí se po stěnách úst. Těžší ovocné prvky, jako kompotované liči. Jemná, vyvážená chuťová paleta a přitom rafinovaná kombinace těžších prvků jasně definující černý čaj a sytých ovocných tónů zakulacující celkové působení. |
DOCHUŤ | | Po polknutí hotová přehlídka lahodných tónů, začínáme na mandličce s liči, postupujeme přes karamelky a javorový sirup, sladové nuance a lehce chmelový dotek. Velmi hřejivý účinek, naprosto hladké projevy při celkově plném působení. Mnoho vedlejších nuancí, které v testeru unikají, zastiňují je základové projevy prvků. Mírně povzbudivý efekt, ale velká pitelnost a stabilita základny, pocit zásaditosti, hladké po vypití. |
VYLOUHOVANÝ LIST | | Sekané tužší plátky listů. Okraje drobně, nepatrně pilovité, úžší a protáhlý list. Mladé menší lístky, kvalitní materiál. Barva je tmavá, ale ne zcela hnědavá, mnoho listů je v barvě khaki, což znamená, že list není oxidovaný na 100%. |
Osobní popisek: Čaj zajímavý, příjemně pitelný, sedne hezky do žaludku, naprosto bez agresivních projevů, či hrubších tříslovinek. Skvělá volba pro ty, kterým černý čaj přijde moc drsný. V kyusu připravuji na 5 nálevů, začínám na 20s a postupně prodlužuji dobu louhování, poslední nálev louhuji 180s. Pestrý a hřejivý čaj, co nemůže urazit, je univerzální a s tak hladkým charakterem, jako gruziňáky. V pozdějších nálevech cítím zajímavý minerální prvek, jako pocit po vypití Vincentky (nemyslím tu pachuť, ale pocit po vypití - minerálnost). Ve třetím nálevu cítím v dochuti jahodový kompot, ne příliš sladká základna a jasně výrazná složka vč "zrníček" v jahodě. Realistické a chutné. Ve vícenálevu jsou temnější první dva nálevy, pak jdou chutě více do ovocna a "vegetálna". V pátém nálevu cítím v dochuti pečené bílé papriky. Čaj si zasloužil i přípravu z pramenu ze zdejší studánky - jakoby se minerálnost ještě více podtrhla. Chutě, které zaujmou pro svou nevšednost, ta kompozice dává jedinečný zážitek, pamatuji si na Uri hong cha - tam byl list hezčí, obrovský, ruční práce, základna podobná, ale tělo bylo pestřejší. Cenovka ovšem byla také jinde. Myslím si, že tento kousek je dostupný a plně reprezentuje černé čaje z tohoto kouta světa.
Cena: 185 Kč / 25g
Prodejce: www.tea-legends.cz