Zelený čaj
Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.
Korea Joongjak BIO
Info od prodejce:
ZEMĚ PŮVODU: JIŽNÍ KOREA
POČET NÁLEVŮ: 3
BIO
Popis
Korejský čaj z ostrova Čedžu, pro jehož výrobu se sbírají lístky větší velikosti a to v pozdějším období než pro výrobu těch nejdražších čajů (Sejak a Woojeon). Svěží zelené lístky vytvářejí po zalití čirý zelenožlutý nálev s nádechem melounu a smetany.
Příprava
vodou o teplotě 70-80°C zalejte čaj v poměru 1,5 dl na čajovou lžičku. Pokud čaj louhujete v konvici, pak navíc 1 lžičku na konvici. Ponechte 2-3 minuty louhovat. Poté přeceďte. Možno připravit 3 nálevy.
Kofein: Nízký
X | | POZNÁMKY |
LIST | | Vůně je příjemně travnatá, lehce minerální, se špetkou slané složky. Velmi dobře zpracované/tříděné nedovinuté spirálky. Barva je sytě zelená, tmavá, pouze místy světlejší zelené odstíny. Vzhledově je zde podoba k známé kamairicha z Japonska. |
NAHŘÁTÝ LIST | | Zpočátku složky smetany, později máslový popcorn a v závěru se přidává lehká travnatost (řezaný listový špenát) a minerální nádech. |
VŮNĚ NÁLEVU | | Jemný smetanový nádech, prvky kukuřičných plátků, nádech galia melounu. |
BARVA NÁLEVU | | Zeleno-žlutý nálev, naprosto čirý jiskrný nálev bez zlomků, kalu, či prachu. Druhý nálev je v barvě až reflexní, taková ta zářivá světle zeleno-žlutá barva na vestách. |
CHUŤ | | První doušek je pohlazením, základna nasládlá, krémovo-ovocná s nádechem vegetální složky, v pozadí stále cítím máslový popcorn, lehce viskozní smetanové nuance, krásné projevy ne zcela zralého galia melounu, společně s vegetální složkou připomíná dužinu u slupky. Druhým nálevem se probouzí více vegetální složky, řezaný špenát, těžší složky jako u japonské banchy, po chvilce výraznější krémová smetana z čerstvého mléka na povrchu, sladší melounové složky, jako plně zralý galia. Třetí nálev mi nepřijde moc zajímavý, otevírají se tříslovinky, v podstatě vegetální bancha. |
DOCHUŤ | | Po polknutí lehké zvýraznění vegetálních prvků, jako čerstvý sladký mladý hrách, kukuřičné plátky, minerální složka - jako zapálená solná svíčka. Lehoučká svíravost na jazyku, připomíná tprčí složky u slupky galia melounu. V závěru lehce smetánka s vegetálno kukuřičným dojezdem. Doba dochutě při této přípravě spíše středně dlouhá. Druhý nálev delší projevem i hořkostí, v porovnání je to taková ozdobenější bancha. Výrazně ochlazující účinek, mírně povzbudivý efekt. |
VYLOUHOVANÝ LIST | | Svěží zelená barva, převážně lámaný/sekaný list, místy nepoškozené větší potvrzují odrostlejší listy. Užší protáhlejší listy, výrazné žilkování, jemně pilovitý okraj listu. Struktura je vcelku křehká, měkké, tenké plátky listů. Vůně vylouhovaného listu je vegetálno-krémová. |
//osobní poznámky - nový designový ekofriendly obal...super přechod na zip sáčky...ALE...tenhle tenký rozložitelný papír špatně izoluje kvalitu listu, vůně listu je cítit přes obal, netěsní tedy dobře, je to tedy skoro stejné, jako původní obaly se sponou. Na obalu chybí info o gramáži.
Degustace probíhala v kyusu 100ml, popis chutí při 75°C. To bych nebyl já, aby neproběhl test i s vyšší teplotou - tam se otevírá výraznější hořkost, delší dochuť, ale zlý čaj rozhodně není, místy cítím krémový jahodový jogurt, zralý meloun, vyšší mineralitu, ale dominuje vegetálnost/hořkost, připomíná japonské čaje, něco mezi fukamushi sencha a bancha. Při vyšší teplotě snese list 4 nálevy. Zajímavá zkušenost, skvělý čaj na jaro/léto, osvěžující, ochlazující, plný a s decentní svíravostí.
Cena: 179,- / 70g