Byliny - nečaje

Bylinné čaje - jsou výluhy z jiných rostlin než z čajovníku (Camellia Sinensis). Může se jednat o listy, kůru, jehličí, květy a další části rostlin. Mezi nečaje patří například bylinné čaje, Maté, Rooibos, Lapacho a spousty dalších.

  • Kondurango kůra

  • Vložil Tomáš Klouda 12.5.2019, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Info od prodejce:
    Condurangin, třísloviny a silice, deriváty kyseliny skořicové, oleandróza, cynaróza a metylalóza, kyselina chlorogenová a kávová, cyklid condurangitol, flavonoidy, fumariny, vanilin
    Výskyt
    Kondurango - keř s plazivou nebo ovíjivou lodyhou pochází ze severozápadní části Jižní Ameriky, kde roste v horských džunglích a mlžných lesích v nadmořské výšce až 3.000 m n. m. na svazích And v Peru, Ekvádoru a Kolumbii.
    Drcená kůra se používá pro podporu chuti k jídlu, ke zvýšení odolnosti organizmu vůči účinkům stresu a ke zpomalení stárnutí buněk. Má příznivý vliv na tvorbu enzymů, zlepšuje prokrvení, má antioxidační účinky. Je vhodná při onkologických onemocněních. Používá se při pocitech slabosti, při doléčování infekčních chorob, při přepracovanosti, vyčerpání a při rekonvalescenci.
    nadobi
    nadobi
    Suchá kůra nevoní nikterak výrazně, dřevitá vůně, mírně mi přijde až do kouřova. V celku jsou drcené kousky, "třísky", vlákna dřeviny a malé množství prachu. Barva je béžovo-hnědá.
    nadobi
    Osobní popisek: kůra by se měla vařit, ale použijeme čajovou lžičku kůry na degustační sadu 100ml a louhujeme 10min při 100°C horké vodě.
    Vůně: dřevitá s výraznou vůní skořice (!), lahodný odér.
    Barva: poměrně tmavý žlutavý výluh, bez kalu, či prachu.
    Chuť: základ je hořko-sladký, vybalancovaný a pestrý celek. Při slepé degustaci bych řekl, že se jedná o vylouhovanou "ruličku" skořice - tak intenzivně v celku hraje právě skořicová chuť. Zajímavé, uhrančivé dřevité prvky, hořkost je za sladkostí skořice schována. Mezi dřevitostí a skořicí hraje lehounce kouřová stopka. Sytá a lahodná chuť.
    Dochuť: dlouhý aftertaste, po polknutí doslova prostupují ústa skořicovými prvky, dřevnatý podtext, nasládlý základ s lehoučkou hořkou stopkou a s náznakem kouřových prvků. Plný a dlouho hmatatelný požitek, i po deseti minutách po vypití si pomlaskávám s příjemnou nasládlou skořicovou složkou v ústech. Pro mě překvapení a jednoznačně chutný bylinný výluh, který mohu každému jen doporučit!
    nadobi
    Cena: 65,-/50g

    Prodejce: bylik.cz