Černý čaj

Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.

  • Kiritof decentní pečení

  • Vložil Tomáš Klouda 10.11.2014, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    list
    Info o čaji:
    Původní list je Kobuleti 2013 – černý čaj od Černého moře. Na konci srpna jsem tento čaj upravil – pekl na 130°C po dobu 35 minut. Vůně i chuť pečení už si usedla a propojila se. Jde o ukázku stylu „Decentní pečení“.
    list
    list
    Suchý list je šedo-černé barvy s hnědavými větvičkami, hezký lehce lámaný list střední velikosti. Nasládlá vůně plná ořechovo-květových prvků. Oproti původnímu listu Kobuleti je vůně hlubší a intenzivnější, velmi příjemná je pražená vůně, která evokuje některé tmavší oolongy, osobně jsem si ve spojení s tímto odérem zpodobnil kvalitnější Shui Hsien.
    list
    list
    Příprava v tasteru
    Taster 100ml, 2g listu, 3min louhování, 95°C horká voda.
    Nahřátý list: báječná hutná těžká vůně, pražená složka je velmi znát v celku, hutná chlebovo-čokoládová složka s ořechovým nádechem, těžký chararakter hořko-sladkého základu
    Vůně nálevu: příjemná nasládlá chlebovo-kakaová, v pozadí lískové ořechy.
    Barva nálevu: barva červeno-oranžová, jiskrná, minimum zlomeků v misce.
    Chuť: sladká chuť se základovou praženou složkou, ta se po chvilce umírňuje a dává prostor i ostatním složkám, kakaové tóny s náznakem hořké čokolády, decentní prvky lískových ořechů, po chvilce výraznější značně sladké květové prvky. Hutný celek, velmi plná chuť a kulatý hladký průběh chutě.
    Dochuť: Dochuť není až tak zázračná na výdrž, středně dlouhá doba doznívání, hutné tóny po pečení přechází z chutě, již minimální dominance kakové složky, v dochuti se jedná o spojení kakaa, ořechů a květinový, téměř orchidejových složek. Jak se základní pražená složka postupně uvolňuje, je základ sladký a více květinový, ztrácí sice na výraznosti, ale koncovka je slaďounká ovocno-květová s mírným náznakem ořechů.
    list
    list
    Jednonálevová příprava:
    Konvička rýžový porcelán 250ml, 5g listu, 100°C, 6 minut louhování.

    Barva nálevu: pestrá červená barva s odstínem oranžové.
    Chuť: Plná hutná chuť, sladký základ s mírně nahořklou vedlejší složkou, kakaové prvky s lískovým oříškem dominují, náznak čokolády a přežených prvků, sladká složka evokuje ovocné tóny přezrálých exotických plodů, pražená kakaová složka naopak lehce připomíná spojení s orchidejí - zde v jednonálevu je chuťová kompozice o to bohatší, když není zastřená přílišným hutným prvkem z pražení - nesmírně příjemné plné a svěží tóny. Zajímavá souhra těžších hutnější prvků jako kakaa a ovocných lehčích prvků. Vyložěně chuťovka
    Dochuť: Delší dochuť, než jak tomu bylo u tasterové přípravy, hutnost kakaa a ořechů přechází plyne z chutě a po polknutí pomalinku odeznívají, postupně tak dávají prostor lehčím složkám, jako květinové orchidejové chuti a ovocné broskovo mangové prvky bez jakékoliv agresivity, či negativních prvků. V samém závěru dlouho po vypití je cítit čistá hořká čokoláda, neuvěřitelná podobnost, místy náznaky lískových ořechů. Nálev je hřejivý a lehce povzbudivý, inspirující celkový dojem.
    list
    list
    Vylouhovaný list v podobě jednolistů, převážně nelámaných, tužší červeno-hnědý list. Velice hezká podoba.
    list
    list
    Závěr: Vůně i chuť je velmi zajímavá, jelikož mám Kobuleti poměrně napitou, osměluji se tvrdit, že list se oživil i zhodnotil, celek je plnější. Základní černý čaj z nížiny, který byl sice plný, ale chuťově omezený se změnil v příjemnou zvláštnost pestrých chutí, trvdil bych až s ušlechtilými prvky, které lze najít v tmavším oolongu. Co oceňuji nejvíce je fakt, že lehce hrubá složka u původního listu byla zcela eliminována, celek je nyní nesmírně příjemný, kulatý. Výraznější, ale s větším spádem by měl být Kiritof divoce pečený.

    Prodejce: Petr Sič

    Cena: 100,-/30g