Zelený čaj

Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.

  • Kenya Emrok Green - Ox

  • Vložil Tomáš Klouda 7.6.2018, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Popis od prodejce:
    Země původu: Keňa
    Počet nálevů: 1-2
    Zelený čaj z čajové továrny Emrok, která je jednou z nejmodernějších v Keni. Ortodoxní čaje vyrábí od roku 2015. Čajové lístky pocházejí z oblasti Nandi Hills ležící ve výšce okolo 2000 m nad mořem. Zalitím tmavě zelených lístků vzniká žlutozelený nálev s vůní tropického ovoce. V chuti objevíte nektarinky a maracuju, lehce se objevují i tóny umami.
    Příprava:
    Vodou o teplotě 70-80°C zalejte čaj v poměru 1,5 dl na 1 čajovou lžičku. Pokud čaj louhujete v konvici, pak navíc 1 lžičku na konvici. Ponechte 2-3 minuty louhovat. Poté přeceďte. Možno připravit 1-2 nálevy.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Suchý list tmavší zeleno-šedé barvy. Vůně je vegetálně-ovocná, vůně nektarinky, svěžího ovoce a bylinno-travnaté složky v pozadí. V ceku převažují mírně zploštělé listy, lehce kroucené, místy srolované do trátků, poměrně mnoho větviček.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vícenálevová příprava:
    Kyusu 100ml, 4g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí - intenzivní tóny nektarinky - první tvrdé nezralé nektarinky - v pozadí silné projevy nasládlých vegetálních prvků, bylinné/travnaté mírné a příjemné nuance. Počet nálevů: 4. Teplota vody: 85°C. Doby louhování: 35s/50s/150s/250s+

    Výrazná žlutavá barva. Drobounký jemný prach na dně misky v minimálním množství. Chuť prvního nálevu i přes delší louhování velmi dobrá, stabilní, v podstatě bez svíravosti, tyhle keňští tahouni snesou hravě i stovku, to jsem si u jiných kusů ověřil, nejsou tak náchylné, jako třeba vietnamské, nebo čínské na přelouhování. Chuť osvěžující, kulatá, sladko-nakyslá, pouze náznak hořké, ale ta je hezky překrytá. Ovocné nuance nektarinky s jemnou stopou po pecce (nahořklá stopa), travnatost - či spíše bylinnost, je hladká, jemná, naprosto pasující k ovoci. Dochuť příjemná, bez negativních prvků, vzadu na jazyku je lehce cítit nahořklejší složka po peckovici, příjemné tóny nektarinky, částečně i citrusů - náznak značně sladké mandarinky, pouze lehunké projevy bylin. Závěr evokuje prázdnou nezralou nektarinku, oproti tomu chuť i dochuť měla život a říz, podstatně příjemnější, než při dojezdu, ale stále lehké, pitelné.
    Druhý nálev je ještě kulatější, ovocné tóny již nepůsobí tak věrohodně, nektarinková kopie už to není, přesto je zde cítit větší paleta chutí, i když omezenější. Dochuť je oproti tomu výraznější, delší, živější, hezky vybalancovaný a svěží nálev, naprosto nevyvolává jediný negativní pocit. Od třetího nálevu je cítit lehounký spád, stále příjemný, sice poměrně jednotvárný, ale kulatý nálev, stále dlouhá dochuť i když se vracíme zase zpět k prázdné nektarince. Poslední nálev jsem díky poklesu chutí zaléval vroucí vodou - a byla to skvělá volba, výsledky se v mžiku vyhouply téměř do hodnot druhého nálevu - i za cenu výraznější hořkosti, která mi vůbec mimochodem nevadí - byla přijatelná - to byl skvělý čtvrtý nálev. Žádné extra překvapení jsem v čaji nenalezl, ale poměr cena/výkon má čaj dobrý, mnohem lepší varianta zeleného čaje, než vietnamský základ. Jak tak koukám na popisek od výrobce - ve čtvrtém silném nálevu jsem maracuju opravdu cítil, zajímavý nálev :-)
    nadobi
    nadobi
    Vylouhovaný list převážně tvoří zlomky, užší podlouhlé tužší zelené listy, respektive jejich části, místy nějaký ten celý jednolist, hojněji větvička.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Cena: 67,-/60g

    Prodejce: Oxalis