Zelený čaj

Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.

"Kai Hua Long Ding"


9.8.2010

Název je uveden v uvozovkách, protože tento čaj Kai Hua Long Ding rozhodně ani nepřipomíná.

Suchý list celistvý, delší, ovšem velmi vybledlý. Velmi objemný, nutno použít více lístků. Voní převážně po seně, jen lehce květinově.

Gaiwan 100ml/4g čaje.

1.nálev - 80°C/20-25s: chuť travnatého charakteru s lehce citrusovými prvky a nepatrným květinovým charakterem. Dochuť jen velmi krátká, kupodivu lepší, než samotná chuť čaje, lehce květinové tóny s trvnatým základem.
2.nálev - 80°C/50s: velmi znatelný pokles chutí. Čaj se omezil pouze na travnaté tóny přecházející do příchutě sena. Dochuť nepatrná travnatá.
3.nálev - 90°C/80s: ovoněná voda s travnatou příchutí, bez dochutě.


List po vylouhování nevypadá nejhůře, ale co je to platné, když neukrývá žádné valné chutě.

Závěr: Hezký obal, příznivá cena, ale není všechno zlato, co se třpytí. Čaj se při kratším louhování pít dá (při dlouhém louhování velice trpkne), je to ovšem "seno". Někomu by snad chutnat mohl, právě pro svůj travnato-senný charakter. Nebyl by to špatný start pro začínající čajomilce.  Kai Hua Long Ding to nevidělo ani z dálky. Typický příklad špatného deklarování čaje + neuvádění roku sklizně.
Tohoto prodejce zcela nezavrhuji: v čínských restauracích jsem měl několikrát čaje od tohoto prodejce a (i když byly také špatně deklarované) nebyly špatné. Doporučuji například levné jasmínové čaje. Dále má pak tento prodejce hezkou keramiku - pořádně si zboží prohlédněte a případně trvejte na výměně (viz. mé prasklé čajové moře).

Prodejce: www.asiaclassic.cz

Cena: 59,-/50g