Čajové směsky
Čajové směsky směs čajových lístků s jinými ingrediencemi. Jako příklad může být čaj Touareg (směs Nana máty a zeleného čaje Gunpowder).
28.8.2010
Poprvé jsem kašmírský čaj ochutnal na Čajomír Festivalu 2010. Tento nápoj není rozhodně v čechách znám, proto jsem se rozhodl si ho doma připravit a podělit se s Vámi o přípravu, ingredience a o pocity.
Ingredience: 3 čajové žličky zeleného čaje (yunnan green, bi luo chun, čaje horší kvality)
cca 15 mandlí
celá skořice (možno i mletá - 2 čajové lžičky)
cca 10-15 tobolek kardamonu (možno i jednotlivé kuličky)
cukr (nejlépe třtinový)
hřebíček celý - 10-15 kousků
Připravíme si hrnec o objemu 400-500ml. Do něj vložíme sypaný čaj, kardamon a skořici. V konvici si připravíme horkou vodu, tou zalijeme mandle, aby šli lépe oloupat (možno použít i plátky již zakoupené). Horkou vodou vlijeme i do hrnce s připravenou směsí a necháme cca 5-10minut vařit na mírném ohni. Mezitím si oloupeme mandle a nasekáme na tvary dle vaší představivosti. Nasekané mandle vložíme do přichystaných skleniček. Nyní odstavíme hrnec a zniklý výluh přeléváme přes sítko do konvice, odkud se lépe "porcuje". Výluh vlijeme do skleniček s mandlemi a osladíme. Na jednu skleničku (cca 100ml) použijeme přibližně (dle chuti) 1,5 žličky cukru. To je vše, nyní si můžeme vychutnat velmi dobrý kašmírský čaj.
Závěr: Tento čaj vůní připomíná masalu (kardamon) ale chutí je naprosto jiný, použitý zelený čaj spolu s kořením dává celkové chuti zajímavý nádech. Velice doporučuji.