Zelený čaj

Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.



2020 Japan Ice tea - Sencha Mizudashi


Vložil Tomáš Klouda 6.9.2020, autor Tomáš Klouda


caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
Mizudashi Sencha se skládá z čajů Kabuse, Yamacha a čaje Kukicha z Yamacha co dodává čaji hezkou sladkost, bohatou chuť a vůni. Tenhle čaj je hlavně určen k macerovaní - přípravě za studena (louhovaní). Avšak mnoho zákazníků ho zalévá i horkou vodou, podobně, jako čaj Sencha Fukamushi. Díky své sladkosti a svěží chuti si získal velkou popularitu u našich zákazníků.
Lokalita: Kakegawa, Haruno a Tenryu Shizuoka prefektura
Sběr: mezi 10 - 15 květnem
Kultivár: Kabuse: Sayamakaori, Meiryoku, Yamacha: Yabukita
Napařovaní: Kabuse: 100s, Yamacha: 30s
PřípravA:

Na přípravu studeného čaje (macerovaní) doporučujeme použit 10g čaje na 700-1000ml studené vody a nechte louhovat alespoň 1-3 hodiny. Čajové listy a stonky odoberte a čaj skladujte v ledničke, případně v neprůhledné a uzavřené lahvi.
V případe, že chcete použit Mizudashi Sencha s horkou vodou:
Na přípravu tohoto čaje doporučujeme použít 6g čaje na 200 ml horké vody o teplotě 65-70 °C a nechte louhovat 30-40s. Druhý nálev dejte stejně horkou vodu a louhujte rovněž 30-40s (nejlepší čas je přesně 30 vteřin u prvých dvů nálevu. Při delším louhovaní se může stát, že čaj bude horký). U dalších nálevu zvyšte čas louhovaní o 15s.
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
X POZNÁMKY
LIST Voní pronikavou svěží vůní, připomíná vonnými prvky spíše kukichu, nakyslejší citrusová základna a lehoučká travnatá vedlejší složka. V listu je velké množství řapíků (větviček), listy jsou buď úplně drobné prachové, nebo větší okolo 1cm, kráně přehýbané do jehliček. Barva je žlutavá/béžová u řapíků, listy svěží zelené - poprášené matchou na povrchu.
NAHŘÁTÝ LIST Intenzivní složky citrusu (zpočátku limetka, později kůra pomela), při delším napaření travnato-bylinné prvky s lehce "mastnou" složkou.
BARVA NÁLEVU Světlejší, žluto-zelený nálev, na dně misky drobounká kal. Vůně sytá, travnato-citrusová.
CHUŤ Nakyslejší základna, travnato-citrusové prvky s nádechem jeřabiny. Stopa řeckého sena, skoro nepostřehnutelná slanost v pozadí. Malinko svíravá stopka, travnatost svěží luční trávy.
DOCHUŤ Po polknutí pestřejší projevy, sládnutí travin po polknutí, citrusová nakyslejší základna, velmi podobné kyselejší odrůdě mirabelky - podtext šel do ovocna s citrusovým základem. Pozadí travnaté, vzlínající z hrdla až ke kořenu nosu - při prodýchávání nosem. Zábavný čaj i za tepla, byť na toto nebyl sestaven. Místy mi připomíná až tuti fruti žvýkačku, kontrast lučních trav a kyselejší ovocnosti je vskutku zábavný. stopově je tam cítit opět "mastná" složka, jako tomu bývá u pražené tmavé rýže Genmaichy.
VYLOUHOVANÝ LIST Řapíky tuhé, listy v podobě měkkých lístků tvořících blátíčko :-)

Příprava za studeno (pro tyto účely tato směs byla vyrobena) - 250ml/malá čajová lžička. Louhování 3h, zaléváno velmi studenou vodou z místní studánky. Chuťově stabilní a snad nejsvěžejší, nejchutnější macerovaný čaj, jaký jsem kdy pil. Skutečně exkluzivně stavěno pro tyto účely. Samotná sencha fukamushi má svůj charakter, ale více použitého materiálu do blendu působí nsmírně bohatě, zároveň zcela zasytí a uhasí žízeň. Tento produkt by mohl být podáván na letní výšlapy do hor, nebo pro pitstop na Tour de France - pro výkony, kdy se v horku ještě hýbete to je vyloženě první pomoc. Nicméně tak mohutnou pestrou dochuť, jako při přípravě za tepla z toho samozřejmě nedostanete, teplá voda z toho vytáhne vše, ten dojezd je nicméně úchvatný i při macerování!
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
Cena: 100g / 341 czk

Prodejce: Nagomitea.cz