Byliny - nečaje

Bylinné čaje - jsou výluhy z jiných rostlin než z čajovníku (Camellia Sinensis). Může se jednat o listy, kůru, jehličí, květy a další části rostlin. Mezi nečaje patří například bylinné čaje, Maté, Rooibos, Lapacho a spousty dalších.

Jiaogulan bylinný čaj z pětilistého ženšenu



26.7.2010

Doplněk stravy (Jiaogulan, Gynostemma pentaphyllum, Gynostema, Gynostemma pětilistá, Jiao Gu Lan, Amachazuru, Xiancao apod.)

Bylina je hojně využívána ve zdravotnictví, pije se i formou čaje.
Základní informace:
původ: Thajsko, provincie Chiang Rai
rok: 2010 (jaro)
typ čaje: doplněk stravy (OVZ-350-25.10.2006-44085) - viz RoHy - Registr rozhodnutí hlavního hygienika
kultivar: Gynostemma pentaphyllum (Thunb.) Makino 1902 (pětilistá forma).
Mnoho dalších informací o čaji a jeho účincích zde: http://www.jiaogulan.cz//caste_dotazy_faq.htm
Dávkování: 2g/ 100ml gaiwan

1.nálev: 90°C/ 10s (nebo chladnější vodu a 20s, při delším louhování a vysoké teplotě vody je nálev nepříjemný, nutno dochutit): už při tomto prvním nálevu se lístky rozvinou, tmavší žluto-hnědý nálev, nálev je cítit lehce praženě, bylinná vůně prostupuje místností, čerstvá a svěží vůně. Chuť je velmi velmi sladká, s drobnou hořkou natrpklostí, s bylinným základem a nepatrnou dochutí
2.nálev: 90°C/ 10s (60°C/ 30s): nálev příjemné vyvážené, bylinné chuti, mírně slabší hořkosti, stále velmi sladkého charakteru a o něco delší bylinné sladké dochuti.
3.nálev: 90°C/ 15s (60°C/ 35s): mírný pokles chutě, příjemnější nálev, uvolňující, hřejivý. Dozvuk delší, řádově v minutách, sladký.
4.nálev: 90°C/ 25s (60°C/ 50s): Barva nálevu blyštivá světle žlutá. Velmi dobrý nálev, hořkost ustoupila výrazně, lehce sladký s bylinnou svěží nepatrnou složkou. Kratší bylinný sladký dozvuk.
5.nálev: 90°C/ 45s (60°C/ přes minutu): poslední nálev, velmi mírný čaj, stále sladký, příjemný. bylinná složka je slabší, dozvuk slabý.

Další způsob přípravy je připravit z 1-2g suchého listu silný nálev do nádoby a následně jej zředit dle vlastních chutí do pitelné podoby.
Způsobů, jak připravit tento "nečaj" je mnoho, vyzkoušel jsem výše zmiňované postupy, pak v hrnku přes sítko a na studeno s mátou (výborná kombinace) :-) další přípravy zde: http://www.jiaogulan.cz/jak_pripravit.htm - doporučuji si udělat vlastní přípravu podle vlastních chutí

Závěr: Za sebe musím říci, že mi čaj opravdu chutnal, po dochucení (mátou) ještě více, samotný byl velmi specifický, těžko se popisuje, při přípravě v gaiwanu se nesmí přelouhovat, pak jsou cítit nepříjemné tóny. Ideální je příprava silného nálevu a následné ředění horkou vodou dle vlastní chuti. Mé matce chutnal jak samotný, tak ochucený a jelikož má vysoký krevní tlak, zvažuje pravidelné popíjení. Z internetových diskuzí a ze sekcí na Facebooku jsem si přečetl příspěvky nemocných lidí, kteří tento čaj popíjí a pomohl jim vyléčit, nebo spíše častěji zmírnit leckteré problémy, je to velmi zajímavé.

Cena: 54,-/10g  (cena je na první pohled relativně vysoká, ale pokud se podíváme na doporučenou přípravu, tak používáme na jednu dávku 1, max 2 gramy, tudíž to vyjde nastejno, jako když sypaného čaje dáváme 5 gramů)

Dodavatel: http://www.jiaogulan.cz/shop/