Černý čaj
Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.
22.8.2010
List velice drobný, zlomkový, vůně jen lehce ovocná.
Připravit můžeme v gaiwanu dva nálevy, zaléváme vroucí vodou, první nálev louhujeme 2 minuty, druhý kolem pěti minut. Barva nálevu spíše do oranžova. Chuť se jakoby mísí s čaji Dian hong a Assam. V základu je cítit typická ovocno-medová, hutná chuť Dian hongu s krémovým a lehce trpkým dojezdem specifickým spíše pro Assámské čaje. Středně dlouhý dozvuk.
Příprava v konvičce je jednonálevová. Jednotlivé tóny nejsou tak výrazné, celkově horší dojem, ale větší povzbuzující účinek. Zaléváme horkou vodou a louhujeme 3 minuty. Doporučuji po třech minutách slít do džbánku (přes sítko) pro lepší promísení čaje - pokud upíjíte postupně z konvičky, dole Vás čekají svíravé nálevy.
Závěr: Tento čaj je nesrovnatelný (listem i chutí) s čajem, který jsem ochutnal od cestovatele, který v Indonésii byl a dovezl s sebou místní čaj. Velmi drobný zlomkový list není zrovna nejpříjemnější. Hodnotím spíše záporně, je vhodný spíše na zahřátí, ranní probuzení, k jídlu a pro nenáročné. Zpracování není tradiční, list není nijak úhledný, zaniká tu podstata jávského čaje. Čaje z Indonésie nejsou v Evropě příliš známé a jejich cena je proto také poměrně nízká, proto ani nízká prodejní cena tohoto čaje není příliš velké plus. Není příliš povzbudivý, takže lze popíjet i při večerních rozhovorech. Záporně označuji tento čaj, kvůli znehodnocování pověsti jávských čajů. Podobně tomu je u Fang Cha Puerhu a thajských čajů od tohoto prodejce, vytváří zcela odlišný obraz těchto čajů. Jiné čaje od tohoto prodejce jsem neměl možnost posoudit. Příznivá je cena čajů, ale každý ať si vybere: Kvalita, nebo cena?
Prodejce: http://www.expect.cz/cajesypa.php
Cena: cca 50-60Kč/100g.