Zelený čaj

Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.

Jasmínové hvězdičky


2.12.2010


Velice úhledný ručně vázaný list s opravdu velkým počtem ochmýřených tipsů. Na první pohled vypadá spíše jako bílý čaj. Suchý list voní velice jemně po jasmínu, není to žádná štiplavá vůně, jako u levných sort. Detailnější popis bohužel nemáme, stránka prodejce již neexistuje a na jiných stránkách čajových prodejců tento čaj nevedou.

100ml/6g, doporučuji předehřev nádobí


1.nálev 90°C/40s: dlouhé počáteční louhování je nutné kvůli smotaným listům, velice pomalu uvolňují chuť. Nálev žlutavé barvy s nádechem jasmínu. Chuť neuvěřitelně jemná, nádech jasmínu přecházející do sladkých květinovo-ovocných tónů, které jsou balzamicky jemné. Sladké tóny jsou velice podobné vlašskému ořechu (ovšem bez jeho typické závěrečné hořkosti). Dochuť krátká, jemná na patře, s ořechovou složkou.

2.nálev 90°C/35s: stále dlouhé louhování, čaj se teprve rozvíjí, proto se pomalu louhuje. Nálev nepatrně tmavší barvy, výraznější vůně, ale stále nevtíravé a příjemné. Pestřejší a nálev povzbudivějšího charakteru, jasmínové složky se zvýraznily, ale nejsou nijak agresivní. Z jasmínových tónů přechází do velmi sladkých prvků ovoce, ořechová chuť je již v pozadí, není nijak výrazná. Aftertaste se prodloužil, dlouhý nasládlý, jasmínový zážitek.

3.nálev 90°C/15s: nálev opět tmavší barvy, zde se již louhuje velice rychle. Kulatější nálev, velice jemný, balzamický nálev s "olejnatými" prvky. Dozvuk dlouhý, jemnější, než v předchozím případě.

4.nálev 90°C/25s: výraznější nálev, jasmínové složky jsou podstatně mírnější, jemné, lehká ovocnost se sladkým plným charakterem. Dochuť stále dlouhá, jemná, nasládlá.

5.nálev 90°C/35s: opět výraznější nálev (zde jsme pomohli listu - rozvázali jsme nitku, která je okolo hvězdiček omotána). Nálev se nyní orientuje spíše k chuti typického zeleného čaje, jasmínová složka je stále znatelná, ale opět slabší. Jemný nálev, Uklidňující účinek. Dozvuk opět delší, sladká chuť na jazyku, lehká jasmínová složka na patře.

6.nálev 90°C/50s: totožný nálev, jako v předchozím případě, dozvuk nepatrně kratší.

7.nálev 90°C/70s: rapidní pokles výraznosti, jasmín již jen nepatrný, zůstává slabá ovocnost a výraznou sladkostí nálevu. Dochuť středně dlouhá, nasládlá.

8.nálev 90°C/120s: slabý vodový nálev, dochuť minimální, příjemný závěr tohoto čaje.

Závěr: Jeden z nejlepších jasmínových čajů, jaké jsem ochutnal, nesmírně jemný komplexní nálev dávající éterický a balzamický nálev. Vynikající relaxace. Doufám, že se tento čaj opět objeví v českých čajových obchodech.

Cena: Z aukra od koruny (zaváděcí akce prodejce) vydraženo za: 90,-/100g
Čaj pochází od prodejce Tealounge, který již dnes neexistuje.

//vytvořeno za spolupráce s novou redaktorkou.