Zelený čaj
Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.
Japan – Organic Tamaryokucha Miyazaki
Info od prodejce:
Tato Tamaryokucha se pěstuje a vyrábí v prefektuře Miyazaki na ostrově Kjúšú. Začátek zpracování je stejný jako u čaje sencha, ale na závěr se lístky nesvinují do tvaru jehliček. Lístky tedy zůstávají mírně pokroucené. Tento typ čaje vyniká jemností a nízkou svíravostí. Vůně je travnatá i lehce ovocná. Chuť je hladká se svěží travnatostí a známkami ovoce.
Příprava čaje
Dávkujte cca 2 g zeleného čaje na 150 ml vody. Poté zalijte vodou o teplotě 70 °C. Nechte louhovat 1 až 2 minuty podle chuti. Následně přeceďte. Čaj můžete použít pro více nálevů.
Tradiční přípravu najdete zde. Platí příprava jako u vysoce kvalitní senchy.
Dávkujte cca 2 g zeleného čaje na 150 ml vody. Poté zalijte vodou o teplotě 70 °C. Nechte louhovat 1 až 2 minuty podle chuti. Následně přeceďte. Čaj můžete použít pro více nálevů.
Tradiční přípravu najdete zde. Platí příprava jako u vysoce kvalitní senchy.
ZEMĚ PŮVODU
Japonsko
REGION
Miyazaki – Kjúšú
NADMOŘSKÁ VÝŠKA
600 až 900 m n. m.
ČAS SBĚRU
Ichibancha (duben 2020)
ODRŮDA
Čajovník čínský
PŘÍCHUŤ
Jemná, mandlová, citrusová
VARIANTA
Sypaný čistý
zelený čaj
X | | POZNÁMKY |
LIST | | Travnaté složky s lehkými tóny ovoce a mléka, vůně mi mimo jemnou travnatost evokuje tužší kupované méně aromatické vodovější jahody ve smetaně. Nasládlé prvky v pozadí jako u zpěněného mléka. Na vzduchu v prezentační misce se list rozvoní lehce po citrusech. Vzhled je hezký, tříděný celek, mírně kroucené háčky jednotné velikosti, žádný prach, minimum zlomků. Barva je tmavě zelená, pouze ojediněle místa se světlejší zelenou. |
NAHŘÁTÝ LIST | | Zajímavá travnato-pečená složka, evokuje mi travinky, pohanku, sušené mandle, basmati rýži. Při delším napaření náznak osmanthu/neurčitá ovocnost. |
BARVA NÁLEVU | | Čistý zeleno-žlutý nálev bez kalu či prachu. |
CHUŤ | | První nálev je hladký, travnato-smetanový s kapkou ovoce v pozadí. Nádech rybinky, která není takřka patrná. Záleží velmi na stylu přípravy. Vyšší telota otevře hrubší prvky právě s rybinkou, ale také štiplavější tóny s vonokvětkou. Chladnější voda nechává smetanové nuance s travinkou a ovocem. Opět cítím nezralé jahody v kombinaci s travinkami - evokuje doslova jahodu se zelenou stopkou a kapkou smetany. Pro mě tak vítězí příprava s chladnější vodou, jak ji doporučuje prodejce. Intenzita prvků je uspokojivá, chutě zahrnují celá ústa. Druhý až třetí nálev je i za chladnější vody chuť do vonokvětky se smetanovými nuancemi, celkově mi zde charakter evokuje spíše oolong. Poslední nálevy s tóny citronu a mandle/ mandlového mléka. |
DOCHUŤ | | Po polknutí se rozprostře smetanová jemnost po celých ústech, hlavně jazyk stěny úst, kořen jazyka a patro je v mírné travnaté nahořklosti, dominuje ale celková sladkost. Při přípravě s teplejší vodou zavadí chuť o umami, lehká "kořeněnost" s kapkou květových složek a citrusem. Podstatně menší náročnost na přípravu, nelze tak přestřelit, jako např. senchu. Základní typická travnatost přetrvává, definuje jasně původ čaje, ale ostatní prvky jsou jedinečné právě pro způsob výroby. Dochuť je dlouhá, krémová s ovocnými přeměnami a jen lehkou travinkou. Nejvíc by se dal celkový charakter přirovnat k lehce napařovaným svěžejším senchám (asamushi). Druhý až třetí nálev je travinka výraznější, při teplejší vodě lehká svíravost,a le při chladnější vodě se otevírá mocná jahoda, doslova mi to evokuje strawberry oolong z Taiwanu s travnatější základnou. Doba doznívání je k deseti minutám. Nedosahuje takového WOW účinku, jako hluboko napařované senchy, ale ochlazuje, povzbudí a navodí příjemnou náladu. |
VYLOUHOVANÝ LIST | | Sytě zelené plátky, zcela vyjímečně celý nepoškozený list. Listy jsou malé, křehké, výrazně žilkované, slabě pilovitý okraj listu. Uspokojivý obsah tipsů, ty mají jak přes kopírák okolo 2cm a jsou úzké a velice hezké! |
Osobní poznámky: tamaryokucha je, řekl bych, ideální na start s japonskými čaji - není tak náchylná na přelouhování a její charakter je lehčí a přitom pestrý a pořád jasně vymezuje japonskou základnu. Vyšší teplota vody mě příliš nesedla, dochuť byla loni za čerstva také jistě o chlup plnější. Na 3g/100ml kyusu mi vyšlo 6 nálevů, poslední byl slabší, ale příjemný, plnohodnotný.
282 Kč / 50g
https://www.tea-legends.cz