Zelený čaj

Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.

  • Japan Sencha Shoike-no-o

  • Vložil Tomáš Klouda 10.9.2017, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    Info od prodejce:
    A harmonious blend of sweetness, bitterness, richness, astringency and fragrance-this is sencha. It's easy to understand why sencha is such a favorite beverage in Japan, not only for those seeking to quench a thirst, but also for those wanting to sip on something extra special.
    In the morning or afternoon, before or after a meal, sencha is the perfect drink to revitalize your mind and refresh your spirit.
    For those who want a taste of high-quality sencha at a mid-level price, Sho-ikeno-o is an excellent choice. With the 5 key elements in near-perfect balance, Sho-ikeno-o is the ideal starting point for first-time sencha drinkers, as well as seasoned drinkers who are accustomed to sencha from other tea shops.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi    Suchý list tmavě zelené barvy tvarem připomínající jehličky. Typický vzhled pro japonskou senchu. Velikost jehliček je od 5mm do 3-4cm, v celku jsou vlomky, ale to přisuzuji manipulaci při převozu. Vůně je výrazná travnatá s květovými podtexty.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi     Příprava v degustační sadě
    Degustační souprava 100ml, 2g listu, 3min louhování, 80°C horká voda.
    Nahřátý list: okamžitě po vložení listu do nahřáté nádoby vytryskne směrem k nám travnatá intenzivní lahodná vůně, lehounká hořčinka v pozadí, kontrast hořké a sladké, po delším napaření se objevují i květové složky v pozadí. Silně vegetální základ a mocná intenzita vonných tónů.
    Vůně nálevu: oproti nahřátému listu je vůně nálevu mnohem mírnější a vytříbenější, základ vegetální s mírnou travinou a květinkovými projevy.
    Barva nálevu: zeleno-žlutavá, spíše do žluta, velmi světlá jiskrná barva, na dně misky pár zlomků listů a přijatelné množství prachu.
    Chuť: hořko-sladká základová chuť, plný a zároveň jemný základ, souhra travin a květinových tónů, náznak marcipánu. Ustupující nahořklá složka, od počátku velmi kulatý a vyvážený nálev, což u senchy vyžaduji. Travinka je mírna a velmi svěží, jako sytá tmavší tráva u potoka v ranní rose. Uklidňující a harmonická chuť, kterou donekonečna vychutnáme v ústech.
    Dochuť: hladký přechod na dochuť po polknutí, zbývající nahořklost vystupuje po polknutí do sladkých nuancí, náznaky marcipánu, ale celku dominují květinky, lehké náznaky květů trnek a dalších jarních keřů, pouze v pozadí je náznak travinek. Závěr je čistě sladký, jako cukrovinky s květovými náznaky, traviny minimální. Doba doznívání je slabší, jemné prvky můžeme cítit až k desíti minutám, pozůstatek hořkosti v krku a náznak travin až k 15 minutám. Celkově je tento čaj stavěn spíše na něžnější vlně, žádný zabiják, jako Sencha Fukamushi.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vícenálevová příprava:
    Kyusu 100ml, 4-5g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí. Celkem 6 nálevů. Zaléváno 75°C. Doby louhování: 30/15-20/35/60/120/250s

    První nálev nesmírně jemný, od druhého ten pravý charakter, příjemnější projevy, než tasteru, mnohem pestřejší celek. Primární prvky jsou stejné, jako popisované v degustační sadě, ale mnohem lépe k sobě pasují + doplňky jemných nuancí. Od pátého nálevu je nálev slabší a už upadá, nejvhodnější je příprava na 3-4 nálevy při výrazných projevech vylouhovaných prvků. U tohoto kousku oceňuji, jak je jemný a decentní, sladký základ, žádná hořčina, svíravá bomba, ale uhlazená sencha, která mě těší a není ani složitá na přípravu.
    Na léto vynikající čaj, super i macerovaný, nebo zalévaný studenější vodou, zkoušeli jsme i překapaný ledem, vynikající výsledky, ale chce to použít více listu.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vylouhovaný list svěží světlejší, ale stále tmavé barvy. Křehounký tenký list, který je super i na pojídání, velmi chutné. Drobounce pilovité okraje listu a místy v celku lze najít stonek.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi     Cena: 1,200 Y

    Prodejce: Ippodo