Zelený čaj

Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.



  • JAPAN – ORGANIC MATCHA KAWANE PREMIUM

  • Vložil Tomáš Klouda 30.9.2021, autor Tomáš Klouda


    caje
    caje
    caje
    caje
    caje
    Info od prodejce:
    Významná čajová oblast Kawane, nacházející se v nejdůležitější japonské pěstitelské oblasti Šizuoka, je místem, kde se na jaře vyrábí nejjemnější Tencha z kultivarů Yabukita a Okumidori. Po třech týdnech stínování čajů jsou listy sklizeny, krátce napařeny, tříděny a poté sušeny. Prášek se mele tradičním způsobem mezi žulovými kameny. Výsledkem je jasně zelený prášek, který po přípravě nabídne nádherně plnou chuť, s mírně bylinnými tóny, ale bez hořkosti. Přípravu doporučujeme způsobem „Usucha“, tedy tak zvaný „řídký způsob“. Dóza 30 gramů.
    Obecně se dá kvalita čaje matcha rozdělit na tři základní skupiny, které se ale samozřejmě plynule překrývají:
    1) Ceremonial - nejkvalitnější matcha používaná výhradně při japonském čajovém obřadu. Vyznačuje je sladkostí a jemností. Tato kategorie je vhodná i pro přípravu Koicha, tak zvaný „hustý způsob“. V této přípravě se používají 4 gramy práškového čaje a jen 30 ml vody. Výsledný hustý čaj je velice intenzivní.
    2) Premium - velmi kvalitní čaj, který se používá i pro potřeby čajového obřadu i pro běžné pití. Většina těchto čajů je vhodná pro přípravu Usucha, tedy tak zvaný „řídký způsob“. Zde se požijí 2 gramy čaje a 60 ml vody.
    3) Ingredients - čaj vhodný spíše pro přípravu jídel a nápojů, jako např. Matcha Shake. Vzhledem k jeho kvalitě a chuti není pro běžné pití příliš vhodný.
    Sběr lístků Tencha: Ichibancha (duben 2020)
    caje
    caje
    caje
    caje
    caje
    PŘÍPRAVA ČAJE
    PŘÍPRAVA “Usucha” (usuča) – řídký způsob – (cca 2 g) 2 bambusové lžičky (časaku) nasypeme přes sítko do misky (čawan), přidáme cca 60 ml vody o teplotě 80 °C, metličkou (časen) pak šleháme čaj jako bychom malovali písmeno “M” nebo “W.”

    ZEMĚ PŮVODU: Japonsko
    PREFEKTURA: Shizuoka
    REGION: Kawane
    NADMOŘSKÁ VÝŠKA: 400 – 800 m n. m.
    ČAS SBĚRU: Sběr lístků Tencha: Ichibancha (duben 2020)
    PŘÍCHUŤ: plná chuť, bylinné tóny, bez hořkosti
    VARIANTA: Práškový, zelený čaj
    caje
    caje
    caje
    caje
    caje
    X POZNÁMKY
    SUCHÝ PRÁŠEK Sytá světle zelená reflexní barva prášku, po otevření vnitřního víčka se zapráší - krásná konzistence, minimum hrudek, téměř rovnou připraveno na použití. Vůně je nasládlá, evokuje mi sladké, šlehačku, velmi výrazně bílou čokoládu, jen nepatrné travnaté nuance. Krásná designová dóza, plechové víčko - po otevření uchovávám v lednici v dvojitém zip sáčku.
    VŮNĚ NÁLEVU Přesátý prášek na dně misky voní intenzivně, květovou složkou s jemnou bílou čokoládou. Po zalití voní primárně travinkou, lehké doteky vodovější kedlubny, kapka napěněného mléka.
    BARVA NÁLEVU Sytě zelená, našlehání bez problému, hezké drobné mikro bublinky.
    CHUŤ Při 2g a 60ml a 80°C je chuť lehce svíravá na stranách pod jazykem. Druhým pokusem zalévám 60°C a výsledek je lahodný. Náznaky travin, které rychle přecházejí v bylinno-vegetální nuance. Dotek ořechů, bylinné těžší prvky. Pěna lahodná, jemná, jako nejjemnější šlehačka/rozšlehaný bílek.
    DOCHUŤ Jeden z nejzajímavějších kousků, který jsem měl co do originality chutí. Chuť není ani extra hrášková, ani extra "světlá" svěží travnatá - chutě jsou usedlejší, pronikavé, ale v těžší rovině. Jdou zpočátku spíše do bylinné sféry, po polknutí postupuje sladkost od kořene jazyka přes patro a jazyk, připomíná pak lehce kandované ovoce, našlehané mléko. Neustále mi v hlavě hraje marokánka - křupavá sladká placka - to těsto s ovocem a ořechy mi závěrečný celkový charakter strašně připomíná.

    caje
    caje
    caje
    caje
    caje
    Osobní poznámky: Osvěžující a pochopitelně značně povzbudivý efekt. Matcha je dosti osobitá chuť a komu nesedí řízné příliš svěží a travnaté prvky, tak u tohoto kusu nalezne odlišné projevy, které mu sednou jistě více. I přes fakt, že se jedná o více než rok starou matchu, záleží na uchování do otevření (i u vás po otevření!) - a kondice prášku při načnutí byla skvělá! Sebelepší chlazení jen oddaluje zkázu, proto není na místě šetřit si matchu na obřadní chvíle, je třeba si ji užít a průběžně pít. Uložení přes půl roku v lednici už má obrovský vliv na celkovou chuť - ztráta výraznosti, svěžesti, pestrosti. Proto si užívejte matchu plnými doušky, naučí nás to pít ji, připravovat ji a vychutnat si ji.
    caje
    caje
    caje
    caje
    CENA: 765,- / 30g dóza

    PRODEJCE: www.tea-legends.cz/